Ευρωεκλογές 2019: Ο Κώστας Σόμμερ, η υποψηφιότητά του, οι δυσκολίες και η Showbusiness
G-Politics

Ευρωεκλογές 2019: Ο Κώστας Σόμμερ, η υποψηφιότητά του, οι δυσκολίες και η Showbusiness

Η απόφασή του Κώστα Σόμμερ να είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2019 σίγουρα ξάφνιασε πολύ κόσμο. 

Σίγουρα όχι, όμως αυτούς που τον γνωρίζουν καλά. Γιατί αυτή δεν ήταν μια ξαφνική απόφαση για τον πετυχημένο ηθοποιό, παρουσιαστή κι επιχειρηματία.

Προερχόμενος από μια επιχειρηματική οικογένειας της Κρήτης, με μαμά γερμανίδα, ο Κώστας έμαθε από μικρός να μην κάνει τίποτα χωρίς προσεχτικά σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο λειτούργησε και ως ηθοποιός και σε ότι άλλο έκανε μέχρι τώρα στην καριέρα του.

Και δεν ήταν και λίγα. Δουλειές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, δικές του επιχειρήσεις που ανθίζουν και πια μια στροφή στην πολιτική. Μια στροφή που σχεδίαζε καιρό και που τον έκανε να απέχει σε γενικές γραμμές, από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

«Όταν ετοιμάζεσαι να αλλάξεις ρότα, να μπεις σε ένα καινούργιο παιχνίδι, κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις κάποια βήματα πίσω για να κάνεις το άλμα. Να πάρεις φόρα.

Οπότε νομίζω πως όταν πήρα αυτήν την απόφαση περίπου 2,5 χρόνια πριν άρχισα σιγά σιγά να συγκεντρώνομαι σε αυτήν την κατεύθυνση και να το «στήνω» αυτό το έργο.

Κι επειδή ήθελα να το στήσω σωστά θεώρησα πως πρέπει να πάρω όλες μου τις δυνάμεις και να τις αφιερώσω σε αυτό το κομμάτι. Να διαβάσω, να βρω στελέχη που χρειάζομαι δίπλα μου για να μπορέσω αυτό όραμα που έχω να το φτάσω όσο πιο κοντά γίνεται». μας λέει ο ίδιος.

-Πότε ξεκίνησες να το σκέφτεσαι σοβαρά να μπεις στην πολιτική;

«Πάντα ήμουν πολιτικοποιημένος και ενεργός στην πολιτική μου συνείδηση είμαι από 18 χρονών. Και πάντα μου άρεσε ο κόσμος της πολιτικής. Βαρέθηκα λοιπόν να είμαι ο άνθρωπος που τα συζητάει αυτά στο «καφενείο».

Άρχισα να το σκέφτομαι πριν από τρία χρόνια. Άρχισα να σκέφτομαι συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Βουλή, γιατί θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι, ποια είναι τα όπλα σου και που μπορείς την εμπειρία σου, τις γνώσεις σου και τα «όπλα» σου να χρησιμοποιήσεις σωστά για να μπορέσεις να βάλεις ένα λιθαράκι σε κάτι που μπορεί να προσφέρει κάτι καλό σε μια μερίδα ανθρώπων εκτός του εαυτού σου».


-Οι δικοί σου άνθρωποι το είχαν καταλάβει πως πας προς τα εκεί;

«Ναι, ξεκάθαρα. Οι δικοί μου άνθρωποι πολλά χρόνια πριν μου το έλεγαν και με ρωτούσαν γιατί δεν το έχω κάνει ακόμα. Και τώρα που ανακοινώθηκε οι πιο πολλοί που με ξέρουν με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν…επιτέλους».

No Business, no Show
-Ο κόσμος σε ξέρει ως ηθοποιό. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν πως είσαι και επιτυχημένος επιχειρηματίας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Τελικά τι είσαι πιο πολύ;

«Νομίζω ότι επιχειρηματίας, αν θέλεις, είσαι σε όλα αυτά τα κομμάτια. Ακόμα και ως ηθοποιός. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι μάνατζερ που αναλαμβάνουν να «χτίσουν» μια καριέρα, δηλαδή το business κομμάτι της υποκριτικής.

Εδώ ακόμα κι αν ένας άνθρωπος είναι μέγιστος ηθοποιός, αν δεν είναι και επιχειρηματίας, να μην δουλέψει τελικά.

Επειδή είχα την τύχη να σπουδάσω στο UCLA, ένας από τους πρώτους μου καθηγητές μας έλεγε «Παιδιά είναι Showbusiness, αν δεν ξέρετε από business δεν θα δείτε το Show ποτέ» Και δεν είχε καθόλου άδικο τελικά. Και μας έλεγε πως γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να στελεχοποιηθούμε σωστά. Αυτό εφαρμόζω κι εγώ»

-Τι σπούδασες στο UCLA;

«Σκηνοθεσία-υποκριτική και ξεκίνησα και ψυχολογία αλλά δεν την τελείωσα. Μ’ αρέσει όμως πάρα πολύ και μέχρι σήμερα διαβάζω ακόμα βιβλία του αντικειμένου να δω πως εξελίσσεται».

-Όταν πήγες στην Αμερική για να δουλέψεις πια, πόσο εύκολο ήταν για τον χαρακτήρα σου – που είσαι ισχυρός και ως τότε μάνατζερ του εαυτού σου- να πειθαρχήσεις σε κάποιον τρίτο, γιατί εκεί το να έχεις άλλον μάνατζερ είναι υποχρεωτική διασδικασία…

«Σωστά. Αλλά σε βοηθάει πάρα πολύ αυτό. Και πάλι εσύ είσαι ο «επιχειρηματίας». Είναι σαν να έχεις έναν όμιλο και να έχεις προσλάβει έναν γενικό διευθυντή. Αν εκείνος δώσει μια οδηγία και ιδιοκτήτης να είσαι έχεις την υποχρέωση να τον ακούσεις.

Γι’ αυτό τον έχεις διαλέξει και γι’ αυτό του δίνεις ένα σκασμό λεφτά. Αν στο μέλλον αποδειχτεί ότι δεν το πάει σωστά το «καράβι» θα πληρώσει και την νύφη. Αυτό θα πει να διαλέγεις γύρω σου τα κατάλληλα στελέχη γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα. Δεν γίνεται».

-Πέρασες εύκολα ή δύσκολα στην Αμερική τελικά;

«Και εύκολα και δύσκολα. Πέρασα πάρα πολύ όμορφες στιγμές και έζησα τρομερές εμπειρίες αλλά σαφώς πέρασα και δύσκολα γιατί είναι ένας πάρα πολύ ανταγωνιστικός χώρος με μεγάλες μοναξιές και όταν πρωτοπήγα εγώ για τις σπουδές μου δεν υπήρχαν και πολλοί Έλληνες τότε εκεί. Μεγάλη μοναξιά λοιπόν. Τώρα πια υπάρχει μια μικρή ελληνική κοινωνία εκεί και αυτό βοηθάει πολύ τα παιδιά που πάνε πλέον».

-Και από διάσημος στην Ελλάδα, ξαφνικά No name στην Αμερική…

«Θέλει κότσια. Θέλει να κοιτάς ψηλά. Γιατί ξέρεις αν φύγεις από την Ελλάδα μετά κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξαναμπείς στο σύστημα και στον χώρο. Το να φύγεις έχει ρίσκα. Αλλά μόνο παίρνοντας ρίσκα στη ζωή μπορεί να έχεις την ανταμοιβή που θέλεις. Αν ήταν εύκολο θα το έκαναν όλοι».

-Σου λείπει η διαδικασία του γυρίσματος; Του ρόλου;

«Φυσικά και ναι. Είμαι στον χώρο αυτόν από 12 χρονών. Οι ώρες που έχω περάσει σε πλατό αν τις μετρήσουμε συνολικά θα βγουν χρόνια. Και βοηθός σκηνοθέτη έχω κάνει και βοηθός στα set… Από καφέδες να ξέρεις ξεκίνησα. Έκανα σκηνοθεσία σε βίντεο κλιπ. Σαφέστατα σου λείπει κάτι που κάνεις τόσα χρόνια. Από την άλλη όμως όταν βρεις κάτι που σε γεμίζει και μπορείς να δώσεις πίσω κάποια πράγματα είναι δώρο Θεού».

-Δεν σε έχω για άνθρωπο «υπάκουο». Η πολιτική όμως έχει κομματικές γραμμές συνήθως, θα τις «υπηρετήσεις» αν δεν συμφωνείς με αυτές;

«Έχεις δίκιο και συμφωνώ μαζί σου. Όντως είμαι ένας άνθρωπος που δύσκολα θα μου επιβάλλεις κάτι που ή δεν το πιστεύω ή δεν το θεωρώ σωστό. Αν καταφέρεις να με πείσεις θα το δεχτώ. Αν μου πεις είναι έτσι γιατί έτσι το λέω εγώ, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να το ακολουθήσω.

Και ειλικρινά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στην Ένωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη είναι αυτός. Γιατί η γραμμή του είναι πολύ καθαρή, πολύ υπέρ της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ στο ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να στηρίξουμε τα συμφέροντα του Έλληνα».


-Θεωρείς πως είναι παρεξηγημένος ο κ Λεβέντης τελικά;

«Παρεξηγημένος δεν θα το έλεγα. Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει πως τα λεγόμενά του στην πορεία δικαιώνονται. Δεν είναι άνθρωπος που έχει εμπλακεί πουθενά, δεν έχει συμφέροντα, ούτε «πλάτες», δεν είναι «τζάκι».

Υποστηρίζει αυτά που υποστηρίζει από τότε που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Και που όταν μιλήσαμε, άκουσε αυτά που έχω στο μυαλό μου και είπε πάμε.

Γιατί τελικά πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε απέναντι με την Ευρώπη. Είμαστε ένα. Τα προβλήματα είναι Ευρωπαϊκά. Και Ευρωπαϊκές θέσεις οι θέσεις μας και θέλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.Του Νότου με, αλλά μας. Όλων μας.

Αυτό που υποστηρίζω την καθαρή Ελλάδα, τον καθαρισμό των ακτών, την ανακύκλωση σκουπιδιών και την εκπαίδευση των παιδιών σε αυτό, μόνο αυτό να καταφέρουμε, κάναμε κάτι».

-Στις επιλογές της ζωής σου τελικά σε βοήθησε το ότι ήσουν ανεξάρτητος οικονομικά και δεν χρειάστηκε να κάνεις συμβιβασμούς…

«Το ανεξάρτητος ξέρεις είναι σχετικό. Γιατί όσο μεγαλώνει το καραβάκι σου, τόσο μεγαλώνουν και οι ευθύνες σου, τόσο πιο σημαντικές αποφάσεις πρέπει να πάρεις και θέλει και μεγάλη προσοχή. Δεν είναι τόσο εύκολο.

Ξέρω παιδιά από πολύ μεγάλες οικογένειες που έχουν τεράστια φορτία στις αποφάσεις τους. Αυτό όμως σε ωριμάζει πιο γρήγορα θέλοντας και μη και σαφέστατα σου δίνει την ευχέρεια να πας σε κάποια καλά σχολεία και να πεις όχι εκεί που πρέπει γιατί τα όχι στήνουν καριέρες τελικά και όχι τα ναι».

-Κατάφερες να μείνεις προσγειωμένος όλα αυτά τα χρόνια Κώστα, ή υπήρξαν και περίοδοι που ξέφυγες;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θα ξεφύγει έστω και λίγο κάποια στιγμή. Σε επηρεάζει. Το θέμα είναι να το μαζέψεις γρήγορα και τι παιδεία έχεις για να το δεις και να το καταλάβεις ότι τελικά όλο αυτό είναι απλά μια δουλειά και τίποτα παραπάνω».

INFO: Το γύρισμα της συνέντευξης έγινε στο Blends στη Γλυφάδα

VIDEO-PHOTOS: Λευτέρης Παρτσάλης

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved