Μπόρις Τζόνσον: Η αγάπη του για την Ελλάδα και η αληθινή του καταγωγή! (photos)
G-Politics

Μπόρις Τζόνσον: Η αγάπη του για την Ελλάδα και η αληθινή του καταγωγή! (photos)

Μπόρις Τζόνσον: Το βιβλίο για τη βιογραφία της οικογένειας,  οι διακοπές στο Πήλιο και η καταγωγή από την Τουρκία

Μετά τις ελληνικές διακοπές του Άγγλου Πρωθυπουργού, γνωστές έγιναν και πολύ πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις διατροφικές του προτιμήσεις, όπως ότι στον «Καλόγερο» της Αργαλαστής ο Μπόρις ήπιε φραπέ μέτριο χωρίς γάλα, ενώ στην ταβέρνα «Περιγιάλι», πάνω στην παραλία του Χόρτου, τίμησε οικογενειακός τη χωριάτικη σαλάτα, το τζατζίκι, το φρέσκο λαβράκι και τον μπακλαβά.

Στο δε τελευταίο του δείπνο στην Ελλάδα για εκείνο το καλοκαίρι, πριν από τέσσερα χρόνια, ένα βράδυ στο εστιατόριο «Martha’s», επίσης στο Χόρτο Πηλίου, παραδόθηκε στη γαστριμαργική ηδονή του κλέφτικου στη λαδόκολλα, των τοματοκεφτέδων κ.λπ. Εξυπακούεται ότι ενέδωσε επίσης, ως όφειλε, στη σπεσιαλιτέ παπουτσάκια (το «small shoes» θα πρέπει να έχει ήδη γίνει ανέκδοτο στη Βρετανία) και βεβαίως στο ελληνικό χύμα κρασί.

Διαβάστε τη συνέχεια στην gallery που ακολουθει:

Εξ ου και οι κάτοικοι του νοτιοδυτικού Πηλίου, δηλαδή της εσωτερικής αγκαλιάς της Μαγνησίας στον Παγασητικό, δεν παραξενεύονται καθόλου βλέποντας τον Μπόρις Τζόνσον στα μέρη τους. Διότι όσο κι αν φαίνεται κάπως παράδοξο, αυτή η ιδιόρρυθμη προσωπικότητα της βρετανικής πολιτικής επιστρέφει στο Πήλιο στην πατρική οικία - την εξοχική έστω: η «Villa Irene», που φέρει το όνομα της γιαγιάς του, χτίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να χάνεται από το οπτικό πεδίο μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο με ελαιόδεντρα και όταν δεν διαμένει εκεί ο Στάνλεϊ Τζόνσον ή δεν παραχωρείται σε ενοικιαστές, μετατρέπεται σε θερινό καταφύγιο για τον Μπόρις και την οικογένειά του. Την τελευταία χρονιά που ήρθε στη χώρα μας, πάντως, οι διακοπές πατρός και υιού στην Ελλάδα δεν ηροέβλεπαν συγκατοίκηση στη «Villa Irene».

Ο Mr Brexit κατέλυσε στην ευρύχωρη πέτρινη βίλα με την υπέροχη θέα στον Παγασητικό από τον λοφίσκο της Μεγάλης Πάου για περίπου μία εβδομάδα. Ακόμη και όσοι από τους μόνιμους ή περιστασιακούς κατοίκους του Χόρτου δεν γνωρίζουν τις πολυσύνθετες διεργασίες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., στη φιγούρα του Μπόρις Τζόνσον αναγνώριζαν έναν αυθεντικό σταρ της διεθνούς πολιτικής, Οπότε οι οέλφι μαζί του ήταν η αυτονόητη χειρονομία, την οποία υπέμεινε με ανυπόκριτη ευγένεια και καρτερία ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και κύριος αγκιτάτορας των συμπατριωτών του κατά της παραμονής στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο Τζόνσον, μολονότι ινκόγκνιτο και «εκτός υπηρεσίας», δέχτηκε να παραχωρήσει ακόμη και μια σύντομη συνέντευξη στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τον εκδότη της εφημερίδας «Μαγνησία». Σε αυτήν ο Μπόρις, εκτός από την αναφορά του στους γίγαντες πλακί που έχουν γίνει το αγαπημένο πιάτο του μικρού του γιου, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που συνέδεαν ανέκαθεν τον ελληνικό με τον βρετανικό λαό. Δεσμοί που θα πρέπει να παραμείνουν άρρηκτοι κατά τη γνώμη του - ασχέτως εάν ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκόψει την πατρίδα του από την Ε.Ε., κάτι που, μοιραία, δεν προβλέπεται να διευκολύνει καθόλου τις συναλλαγές Βρετανίας - Ελλάδας σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης διαμονής του στο Πήλιο ο Τζόνσον δεν είχε επίσημες επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, ο τότε ομόλογός του, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, φρόντισε να του προσφέρει ένα αναμνηστικό καλάθι με ελληνικά προϊόντα, σε ένδειξη φιλίας και συμπάθειας. Έτσι, με λίγο θυμαρίσιο μέλι, κρασί και κάποια δείγματα παραδοσιακών γλυκών στις αποσκευές του αλλά και τις ευχές του Κοτζιά, ο Μπόρις Τζόνσον αναχώρησε από την Ελλάδα, πάντα όσο πιο οικονομικά γίνεται, πετώντας με easyjet, καθότι αποφεύγει συστηματικά τις αναίτιες σπατάλες.

Η «Villa Irene»

Απέχει, μόλις μερικά λεπτά πεζοπορίας από μια ησυχη, σχεδόν ιδιωτική παραλία, ενώ είναι σχετικά απομονωμένη από τις υπόλοιπες κατοικίες, καθώς είναι περιστοιχισμένη από ελαιόδεντρα σε μεγάλη περίμετρο γύρω από αυτή.

Γι αυτό και τις περισσότερες μέρες των διακοπών της η οικογένεια του Μπόρις Τζόνσον προτιμούσε να μένει στο σπίτι απολαμβάνοντας τη δροσιά της πισίνας παρά να κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με ορισμένες διαδικτυακές εταιρείες ενοικίασης θερινών κατοικιών, η «Villa Irene» διατίθεται σε οικογένειες ή συντροφιές 6-8 ατόμων, ακόμη όμως και σε ζευγάρια, τα οποία θα αφήσουν κλειστές τις υπόλοιπες κρεβατοκάμαρες πλην της κύριας. Το μίσθωμα είναι περίπου 1.900 ευρώ την εβδομάδα κατά την περίοδο της μειωμένης τουριστικής ζήτησης και 2.200 για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Διαβάστε τη συνέχεια στην gallery που ακολουθεί:

Επομένως, κανείς από τους περιστασιακούς ενοίκους της «Villa Irene» δεν δικαιούται να αγνοεί την εντελώς ιδιαίτερη ιστορία όχι μόνο του κτίσματος, αλλά και του Στάνλεϊ Τζόνσον. Ο ίδιος έχει διηγηθεί το πώς βρέθηκε στο Χόρτο και τι ήταν αυτό nou είδε στο συγκεκριμένο σημείο που δεν είχε βρει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Από την Τοσκάνη στο Πήλιο

Η ιστορία της «Villa Irene» ξεκινά από την Ιταλία, αφού αρχικά εκεί είχε αποφασίοει ο Στάνλεϊ Τζόνσον να δημιουργήσει μια βάση στον ευρωπαϊκό Νότο, με βασικό κριτήριο την αναζήτηση «ενός ηλιόλουστου μέρους». Ηδη από τη δεκαετία του 60 η οικογένεια του είχε αρχίσει να αυξάνεται και να ηληθύνεται.

Ο Μπόρις, ο πρωτότοκος γιος από τα τέσσερα τέκνα του πρώτου γάμου του με τη ζωγράφο Σάρλοτ Φόσετ, γεννήθηκε το 1964 στη Νέα Υόρκη. Καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις ανάγκαζαν τον νεαρό pater familia να ταξιδεύει διαρκώς, για τις θερινές διακοπές συνήθιζε να νοικιάζει επιπλωμένες κατοικίες στην Ιταλία ή στην Ελλάδα. «Κάθε φορά φεύγοντας από κάποιο μέρος όπου είχαμε περάσει καλά, δίναμε την υπόσχεση στον εαυτό μας να αγοράσουμε κάποτε ένα σπίτι εκεί», θυμάται ο Στάνλεϊ.

Έτσι, ύστερα από περίπου 40 χρόνια περιπλανήσεων ανό την υδρόγειο, προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 αποφάσισε να αγοράσει μια αγροικία στη λιγότερο τουριστική πλευρά της Τοσκάνης. Ο αγρότης όμως που του πούλησε το σπίτι αποδείχθηκε ολίγον αφερέγγυος και έτσι ο Στάνλεϊ κατάφερε να απεμπλακεί από αυτή την επιζήμια αγορά μεταπωλώντας το σε κάποιον άλλον. «Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν», γράφει στην αυτοβιογραφία του ο Στάνλεϊ Τζόνσον, «είμαι ευτυχής που απέτυχε το εγχείρημα με την αγορά της φόρμας στην Ιταλία. Εάν είχε πετύχει εκείνο, σήμερα δεν θα ήμασταν στην Ελλάδα. Εξάλλου, στην Τοσκάνη δεν υπήρχε θάλασσα σε κοντινή απόσταση, ενώ στο Πήλιο είμαστε σχεδόν πάνω στην παραλία».

Σύμφωνα με την εξιστόρηση του πατρός Τζόνσον, ο ίδιος μαζί με την Τζένιφερ, τη δεύτερη σύζυγο και μητέρα των δύο μικρότερων παιδιών του, γύρω στο 1999 νοίκιασαν μια εξοχική κατοικία στην περιοχή της Μηλίνας Πηλίου, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή τους κατοικία. Οι Τζόνσον ήταν προσκεκλημένοι Βρετανών φίλων τους, του ζεύγους Πάτρικ και Μαρία Φεργουέδερ, οι οποίοι είχαν ήδη σπίτι στην περιοχή. «Ήταν ένας τόπος που θύμιζε σκηνικό από την ταινία ¨Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι¨ γράφει χαρακτηριστικά ο Στάνλεϊ και συνεχίζει σε διθυραμβικό τόνο: «Θα πρέπει να φανταστεί κανείς ηλικιωμένους άντρες που κάθονται αιωνίως στο καφενείο του χωριού κάτω από τη σκιά των δέντρων πίνοντας ούζο και σκούρο ‘τούρκικο’ καφέ σε μικρό φλυτζάνι. Το λατρέψαμε αμέσως αυτό το μέρος. Το ερωτευτήκαμε».

Οταν πλέον οι Τζόνσον είχαν επιστρέφει στη Βρετανία, οι Φεργουέδερ τους ειδοποίησαν ότι στο Χόρτο διατίθεται προς πώληση ένα άκρως ενδιαφέρον οικόπεδο. Και παρόλο ότι αυτό ήταν μόνο δύο στρέμματα, υπήρχε τρόπος να χτίσουν εκεί μια βίλα. Ολα θα τα αναλάμβανε η Ντόνα, Ελληνοϊταλίδα αρχιτέκτων, η οποία είναι κάτοικος Χόρτου και μάλιστα είχε στην ιδιοκτησία της έκταση που συνόρευε με το οικόπεδο του Τζόνσον, οπότε θα μπορούσε να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

Όπως και έγινε! Αυτό που ζήτησε ο Στάνλεϊ Τζόνσον από την Ντόνα ήταν να φροντίσει εκείνη ώστε «να μην εμποδίζεται η θέα στον Παγασητικό από τα ελαιόδεντρα. Το μόνο που δεν θέλω είναι να χτίσω το σπίτι και να διαπιστώσω εκ των υστέρων ότι δεν θα μπορώ να βλέπω τη θάλασσα». Η ίδια τον καθησύχασε λέγοντάς του: «Στάνλεϊ, σου δίνω τον λόγο μου ότι θα απολαμβάνεις την καλύτερη θέα που θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς».

Η βίλα πήρε το όνομά της προς τιμήν της μητέρας του Στάνλεϊ και γιαγιάς του Μπόρις, την οποία όμως κανείς δεν προσφωνούσε «Αϊρίν», προτιμώντας το πολύ πιο τρυφερό «Granny Butter» (Βουτυρογιαγιά).

Μπόρις Τζόνσον: Με καταγωγή από την Τουρκία

Αξιοσημείωτο είναι ότι η «Βουτυρο- γιαγιά» ισχυριζόταν σε όλη της τη ζωή ότι κατάγεται από γαλαζοαίματο γένος της Γαλλίας, κάτι που δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους συγγενείς της, καθώς οι Τζόνσον έχουν ρίζες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και από την Τουρκία.

Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων που επισήμαιναν ότι ο Μπόρις θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τουρκικό και όχι δυτικογενές ονοματεπώνυμο. Και πράγματι, το γενεαλογικό δέντρο του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι τρομερά -και εξίσου συναρπαστικά- περιπεπλεγμένο. Κατά μία σατανική σύμπτωση, ο προπάππος του Μπόρις ήταν και αυτός δημοσιογράφος και πολιτικός, ο οποίος έδρασε σε μια περίοδο κοσμοϊστορικών αλλαγών για τη χώρα του. Και αυτή η χώρα ήταν η Τουρκία των αρχών του 20ού αιώνα.

Το όνομά του ήταν Αλί Κεμάλ Μπέης: ήταν βαθιά καλλιεργημένος και κοσμοπολίτης, έζησε και σπούδασε στην Ευρώπη, ενώ διετέλεσε και υπουργός Εσωτερικών σε μία από τις τελευταίες κυβερνήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εν συνεχεία κατηγορήθηκε ως προδότης της νεοτουρκικής επανάστασης υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Το εθνικιστικά φανατισμένο πλήθος τον δολοφόνησε διά λιθοβολισμού το 1922 και κρέμασε το πτώμα του γυμνό και βάναυσα ατιμασμένο, με το κεφάλι του πολτοποιημένο στο Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Προηγουμένως, όταν ζούσε στην Ελβετία, ο Αλί Κεμάλ είχε γνωρίσει, ερωτευτεί και τελικά νυμφευτεί την Αγγλοελβετίδα Γουίνιφρεντ Μπριν, της οποίας η μητέρα ονομαζόταν Μάργκαρετ Τζόνσον - εδώ εντοπίζεται η γενεαλογική ρίζα των Τζόνσον. Ο γάμος του Κεμάλ και της Γουίνιφρεντ τελέστηκε στο Πάντινγκτον του Λονδίνου, εκείνη όμως πέθανε κατά τον τοκετό του γιου της Οσμάν - ή αλλιώς του πατέρα του Στάνλεϊ και παππού του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Οσμάν μεγαλώνοντας άρχισε να κόβει τους δεσμούς του με την οθωμανική του καταγωγή και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πλήρες το ονοματεπώνυμο της μητέρας του, οπότε αυτοβαφτιστηκε εκ νέου «Γουίλφρεντ Τζόνσον». Αργότερα παντρεύτηκε τη «Βουτυρογιαγιά» Αϊρίν, η οποία έφερε γονίδια από τον γερμανικό οίκο των βαρονων της Βιτεμβέργης.

Πηγή:Ciao

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved