Ιρίνα Καραμάνος: Η Ευβοιώτισσα πρώτη κυρία της Χιλής! (photos)
G-Politics

Ιρίνα Καραμάνος: Η Ευβοιώτισσα πρώτη κυρία της Χιλής! (photos)

Ποια είναι η Ιρίνα Καραμάνος, σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς - Η σχέση της με την Ελλάδα, η δράση της και ο ρόλος της μετά τις εκλογές. 

Λένε ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύ­βεται μια δυναμική γυ­ναίκα. Στην περίπτωση του νέου προέδρου της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, κρύβε­ται μια χαρισματική γυναίκα, με ισχυ­ρή προσωπικότητα και έντονο αποτύ­πωμα. Μια φιλελεύθερη ακτιβίστρια, που βρίσκεται στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής τα τελευταία τρία χρόνια και είναι Ελληνίδα.

Πρόκει­ται για την 32χρονη Ιρίνα Καραμάνος η οποία έχει κάνει σπουδές στην Αν­θρωπολογία και τις Επιστήμες Επικοι­νωνίας στη Γερμανία, μιλά 4 γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερ­μανικά) και είναι μέλος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο σύντροφός της, το Convergence Social, στο οποίο ηγεί­ται του Φεμινιστικού Μετώπου.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς κατάφερε να επικρατήσει στις εκλογές της 19ης Δε­κεμβρίου έναντι του ακροδεξιού Χοσέ Αντόνιο Καστ και να γράψει Ιστορία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής: Έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Χιλής και ο νεότερος σε ηλικία, κα­ταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ ψήφων, αφού έλαβε τις περισσότερες από κάθε άλλον υποψήφιο για την προεδρία στην ιστορία της χώρας. Η «Guardian» εκτιμά ότι ο millennial ηγέτης της Χι­λής «θα θάψει μια και καλή την κληρο­νομιά του δικτάτορα Πινοσέτ».

Δίπλα του διακριτικά στεκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια ίου προεκλογικού αγώνα μέχρι τη μεγάλη νίκη η Ιρίνα Καραμάνος. Η γοητευτική Ιρίνα δεν παρουσιάζει την παραδοσιακή εικό­να της Πρώτης Κυρίας. Συγκρατημέ­νη και low profile, στηρίζει τις απο­φάσεις του συντρόφου της σε κάθε του βήμα στην πολιτική του πορεία, ωστό­σο είναι έντονα πολιτικοποιημένη και εκφράζει δημόσια τις απόψεις της για την πολιτική ζωή της χώρας. Ακτιβίστρια και φεμινίστρια, έχει δώσει αγώ­νες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, ενώ έχει χαρακτηρίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμ­μα του δικτάτορα Πινοσέτ «κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Σε ομιλίες της η Καραμάνος έχει θίξει το ζήτημα της διαφθοράς της Αστυνομίας και της σχέσης της με τους διακινητές ναρκω­τικών, καθώς η αύξηση της εγκλημα­τικότητας στη Χιλή είναι ένα θέμα που την απασχολεί ιδιαίτερα.

Χαμηλών τόνων

Τα χιλιανά Μέσα την παρουσιάζουν ως χαμηλών τόνων, σχολιάζοντας ότι κρατά ιδιωτικό τον λογαριασμό της στο Instagram, ενώ αξιοσημείωτη εί­ναι η αμηχανία που νιώθει κάθε φορά που οι ερωτήσεις που δέχεται σε συ­νεντεύξεις αφορούν τη σχέση της με τον Μπόριτς. Άλλωστε, μέχρι τις προ­εδρικές εκλογές σπάνια συνόδευε τον 35χρονο πολιτικό σε κοινωνικές εκ­δηλώσεις.

Όπως μαρτυρά το επώνυμό της, η νέα Πρώτη Κυρία της Χιλής έχει ελληνι­κές ρίζες. Συγκεκριμένα, η καταγω­γή των παππούδων της είναι από την Κύμη Εύβοιας. Όπως έχει δηλώσει η ίδια στην ΕΡΤ3, έμαθε ελληνικά πριν από δέκα χρόνια και επισκέφθηκε τη γενέτειρα των παππούδων της, προ- κειμένου να μάθει την ιστορία της οικογένειάς της. Ο πατέρας της Χόρχε ή Τζορτζ Καραμάνος, είναι εξέχουσα προσωπικότητα στην ελληνική κοινό­τητα του Σαντιάγκο, καθώς είναι ο δά­σκαλος του δημοτικού σχολείου, ενώ τη δεκαετία του 1980 ήταν ο επικεφαλής της κοινότητας αυτής.

Προσηνής και φιλική, η κόρη του δα­σκάλου κέρδισε από την πρώτη στιγ­μή που εμφανίστηκε στο πλευρό του Μπόριτς τον λαό της Χιλής. Αν και είχε ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του συντρόφου της, η πρώ­τη της επίσημη εμφάνιση έγινε m βρα­διά που ο 35χρονος πολιτικός προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Πριν από μερικές εβδο­μάδες, η Ιρίνα ανέβηκε μαζί του στη σκηνή κατά την ομιλία του τη βραδιά που κατάφερε να πλησιάσει ίο όνειρο της προεδρίας της Χιλής.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γράφει η «La Nacion», ο αριστερός πολιτικός αποκαλούσε την Καραμάνος «συντρόφισσα». Πλέον την αποκαλεί με το όνομά της: Ιρίνα. Μετά την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής, η δυναμική Ιρί­να πέρασε στο επίκεντρο του ενδιαφέ­ροντος. Μάλιστα, ορισμένοι πίστεψαν ότι η σύντροφος του Μπόριτς πύκνω­σε τις εμφανίσεις της σε μια προσπά­θεια να προσελκύσει περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που θέ­λουν να βλέπουν έναν υποψήφιο με μια γυναίκα στο πλευρό του, όταν μά­λιστα ο αντίπαλός του, Χοσέ Αντόνιο Καστ, έχει 9 παιδιά, γεγονός που ευνο­ούσε την προσέλκυση σημαντικού πο­σοστού της συντηρητικής μερίδας του εκλογικού σώματος. Σενάριο που θα ήταν εξαιρετικά λογικό, αν η φεμινίστρια Ιρίνα δεν είχε δηλώσει προεκλογικά ότι μόλις ο σύντροφός της κερδίσει τις εκλογές εκείνη θα αποποιηθεί τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας, που η ίδια θεωρεί παρωχημένο, καθώς πλέ­ον «οι εποχές έχουν αλλάξει». Στις 11 Μαρτίου 2022, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Χιλής θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, με την Ιρίνα Καραμάνος να βρίσκεται στο πλάι του.

Όσο για το π περιμένει από τη διακυ­βέρνησή του, η ίδια έχει δηλώσει ότι το όραμά του είναι να αλλάξει την πολιτική της Χιλής, με στόχο την ισότη­τα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ' έμφαση στην κοινωνική δικαίωση και στο ενιαίο σύστημα υγείας.

Πηγή: Secret

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved