Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η ζωή στις Βρυξέλλες, το «λιμάνι» του και ο κύκλος στην πολιτική που κλείνει
G-Politics

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η ζωή στις Βρυξέλλες, το «λιμάνι» του και ο κύκλος στην πολιτική που κλείνει

Το gossip-tv βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συνάντησε τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τον συναντήσαμε στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Η συνάντησή μας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Beautiful People PR Events, έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου περνάει τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς του τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του, κατάφερε στα μόλις δέκα λεπτά που είχαμε στη διάθεσή μας, να μας ανοίξει την καρδιά του και να μας μιλήσει με ειλικρίνεια.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για τη σύζυγό του, Ιωάννα Κολοκοτά, για την πεθερά του, τη γνωστή ηθοποιό Νίτσα Μαρούδα, για τον φίλο του Ρόμπερτ Ουίλιαμς που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, για τη μοναξιά, αλλά και για την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των δημοσιογράφων στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Πολλοί αναρωτιούνται τι κάνει αλήθεια ένας Ευρωβουλευτής;

(γέλια) «Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Παρόμοιο ερώτημα είναι και τι κάνει ένας εθνικός βουλευτής».

  • Τον Εθνικό βουλευτή τον βλέπουμε. Γίνεται συνεδρίαση της Βουλής, βγαίνει στα Μέσα Ενημέρωσης. ''Ο ευρωβουλευτής τι ακριβώς κάνει;'', αναρωτιέται ο Έλληνας πολίτης.

«Κοίταξε, καταρχήν και του Εθνικού βουλευτή και του Ευρωβουλευτή η εργασία επαφίεται στον πατριωτισμό του και -βεβαίως- οι πολίτες τον κρίνουν στο τέλος της θητείας του με τον σταυρό προτίμησης. Επειδή μου αρέσει η πολιτική και ασχολούμαι και θέλω να προσφέρω, προτίμησα, ερχόμενος εδώ, να μετέχω στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου για να μετέχεις στο προεδρείο σημαίνει ότι θα δουλέψεις, θα εργάζεσαι γιατί έχεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, έχεις συνεχόμενες παρεμβάσεις. Μου είχαν πει να γίνω Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, όμως, παρότι έχει γκλαμουριά, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν έχει παρεμβάσεις. Κάθεσαι πάνω, λες ''εσύ έχεις το λόγο'', ''εσύ σταμάτα, τώρα μιλάει αυτός'', δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο, ενώ το προεδρείο που βγάζει όλη τη γραμμή, την απόφαση για το ποιος θα μιλήσει, το ποιο θέμα θα μπει, έχει πάρα πολλή δουλειά. Και μάλιστα είμαστε σε τακτική επαφή, κάθε 15 μέρες -σχεδόν- με την Κομισιόν, τους Επιτρόπους, την Πρόεδρο, με το ΔΝΤ, με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικότερα, οπότε η μέρα μου είναι γεμάτη. Είναι γεμάτη πολιτικά και, πρέπει να σου πω, ότι χαίρομαι πολύ την ανωνυμία μου στις Βρυξέλλες. Δεν με ξέρει κανείς. Μπορώ να βάλω τη φόρμα μου, να βγω έξω, να βάλω τα αθλητικά μου παπούτσια να περπατήσω, μπορώ να μπω στο μετρό, να πάω στο σούπερ μάρκετ. Κάτι το οποίο είναι ανθρώπινο και όμως δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο πολύ μου έλειπε. Γιατί το επίπεδο, πλέον, της εθνικής πολιτικής στην Ελλάδα ήταν υψηλό. Δεν μπορούσα ως Πρόεδρος κόμματος να πάω στο σούπερ μάρκετ. Θα έπρεπε, όμως, να μπορούσαμε και εκεί, αλλά εδώ στις Βρυξέλλες κάνω και μια ζωή πιο εργένικη».

  • Η σύζυγος είναι στην Αθήνα;

«Έρχεται τακτικά. Έρχονται και τα παιδιά μου αλλά πολλές φορές θα μαγειρέψω, θα μείνω σπίτι, θα γράψω, θα διαβάσω, θα δω τηλεόραση, οπότε είναι εντελώς διαφορετική η ζωή μου».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Σας λείπει η Εθνική Βουλή; Σκέφτεστε να επιστρέψετε;

«Δεν σκέφτομαι να επιστρέψω. Μου λείπει αλλά θεωρώ ότι ολοκλήρωσα και τον κύκλο μου γιατί έφτασα Πρόεδρος της Βουλής, έφτασα Πρόεδρος του κόμματος, έφτασα Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ε, εντάξει. Καλό είναι να προχωρήσουν και οι νεότεροι. Η νέα γενιά να αναλάβει».

  • Γιατί Πρόεδρε; Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση;

«Μεγαλώνουμε, μην νομίζεις!»

  • Σκέφτεστε να αποσυρθείτε δηλαδή;

(παύση) «… Δεν έχω σκεφτεί με την έννοια να αποσυρθώ αλλά ναι, περνάει από το μυαλό μου».

  • Θα κατεβείτε δηλαδή στις επόμενες εκλογές ή όχι;

«Εάν μου το ζητήσει το κόμμα και ο Πρόεδρος ναι, θα είμαι ξανά παρών. Αλλά δεν τρελαίνομαι. Πώς να στο πω; Έχω αρχίσει και απεξαρτητοποιούμαι. Έχω αισθανθεί πλέον ότι έκλεισα τον κύκλο μου. Προσέφερα.»

Θεωρώ ότι ολοκλήρωσα τον κύκλο μου

  • Είχατε πει ότι ένας πολιτικός πρέπει πρώτα να εργάζεται για την κοινωνία.

«Αλήθεια είναι αυτό».

  • Εσείς το κάνατε;

«Νομίζω ότι η συνεχής επανεκλογή μου από την ημέρα που ασχολήθηκα με τα κοινά, επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος έβλεπε ότι εργάζομαι για το κοινό καλό και ότι προσέφερα. Αυτό, ξέρεις, είναι και μια ηθική δικαίωση, είναι μια ηθική ευχαρίστηση και χαίρομαι κιόλας που θέλουν να συνεχίζω να προσφέρω».

  • Αν είχατε βγει Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα είχε άλλη δομή αυτή τη στιγμή το κόμμα;

«Λογικό δεν είναι να έχει άλλη; Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, τη δική του σφραγίδα. Το γενικό πλαίσιο θα ήταν το ίδιο, αλλά η δομή, τα πρόσωπα, είναι σαφώς κάτι διαφορετικό».

  • Είστε από τα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας...

«Καλό είναι αυτό ή κακό; (γέλια)»

  • Καλό. Ο λόγος σας έχει βαρύτητα αλλά από το 2015 και μετά δε σας ακούμε. Γιατί;

«Γιατί ακριβώς για έναν πρώην πρέπει, σιγά-σιγά, οι παρεμβάσεις του να είναι για πολύ σοβαρά ζητήματα και εφόσον, πράγματι, κάτι έχει να πει ευρύτερο, γενικότερο».

  • Δεν έχετε να πείτε δηλαδή κάτι ευρύτερο;

«Έχω, πώς δεν έχω! Απλώς δεν εκφράζομαι. Ή αν εκφραστώ και έχω αντίθετη γνώμη, θα την πω στον Κυριάκο, θα το συζητήσουμε μαζί. That’s it. Δεν πρόκειται να δημιουργήσω ζήτημα ή πρόβλημα. Αυτό έχει μάθει η πατριωτική μου συνείδηση».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Πόσο εύκολα μπορεί ένας πολιτικός να είναι άψογος και στα βουλευτικά του καθήκοντα και στην οικογένειά του;

«Είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο και οφείλω να πω ότι η γυναίκα μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, μου συμπαραστάθηκε. Είναι αυτή, η οποία έδωσε τη σωστή ανατροφή και ανάπτυξη στα παιδιά και ταυτόχρονα ήταν η αγκαλιά μου και το λιμάνι μου όταν εγώ είχα τις φουρτούνες μου. Δεν βγαίνει τίποτα μόνος σου. Όπως και τα κράτη δεν μπορούν μόνα τους και πρέπει να είναι στην Ευρώπη, έτσι και η μοναξιά δεν δίνει δυνατότητες δημιουργίας και ανάπτυξης. Πολλές φορές στεναχωριέμαι που βλέπω άτομα, γυναίκες και άντρες, κυρίως όμως γυναίκες, που έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της επαγγελματικής τους δράσης και μέσα τους κάτι λείπει. Και λείπει η συντροφικότητα. Λείπει η φύση τους. Άντρας και γυναίκα. Διότι, ακριβώς για να φτάσεις στα πολύ υψηλά επίπεδα, σε ό,τι δουλειά και να κάνεις, σημαίνει ότι αφιερώνεις όλο το χρόνο σου εκεί, κάνεις θυσίες και στο τέλος περνάει ο καιρός, φτάνεις σε μια ηλικία και βλέπεις ότι είσαι μόνος και αυτό είναι ένα συναίσθημα το οποίο αρχίζεις τον απολογισμό σου. Τα έκανα καλά; Δεν τα έκανα; Είναι θέματα υπαρξιακά, θέματα φιλοσοφικά».

Η γυναίκα μου ήταν η αγκαλιά μου και το λιμάνι μου

  • Ήσασταν και φίλος με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή...

«Ήμασταν πάρα πολύ φίλοι. Καταρχήν να σου πω ότι έχω πάρα πολύ καλή σχέση με όλους τους καλλιτέχνες και με όλους τους ανθρώπους ευρύτερα της Τέχνης. Άλλωστε η γυναίκα μου είναι η κόρη της Νίτσας Μαρούδα. Έχω και μια επιπλέον, δηλαδή, τάση. Με τον Ρόμπερτ όμως, όπως και με τον Κώστα Τουρνά, τον Πολυχρονιάδη και τον Τζωρντανέλη και με όλη αυτή τη γενιά, κάναμε παρέα, ήμασταν μαζί. Με τον Ρόμπερτ πολύ περισσότερο γιατί ήμασταν μαζί στα φεστιβάλ νεολαίας από το 1985 μέχρι το 1995, όπως και με τον Κώστα Τουρνά. Μου κόστισε ότι ο Ρόμπερτ αρρώστησε και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ξαφνικά τον χάσαμε, με τον τρόπο που έχασα και την αδελφή μου».

  • Δύσκολο πολύ...

«Ναι, δύσκολο γιατί αν είσαι με κάποιον, έστω και αν δεν βλεπόσαστε κάθε μέρα, η σχέση και η αγάπη υπάρχει».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  • Η Νίτσα Μαρούδα μπορεί να μην κάνει δημόσιες εμφανίσεις, δήλωσε όμως ότι πηγαίνει για φαγητό και κρασάκι με τον γαμπρό της...

«Τώρα έχει και το δισέγγονο γιατί γέννησε η κόρη μου και έχει μεγάλη χαρά. Και πράγματι την λατρεύω και με λατρεύει. Είναι μια ευθεία σχέση η οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved