Στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου αποδίδει ο Σαρκοζί τον “μίνι” γαλλικό ανασχηματισμό
Με μια παρέμβαση εξίμισυ λεπτών από το γραφείο του στο παλάτι των Ιλισίων ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δικαιολόγησε την απόφασή του για τον ανασχηματισμό εξαιτίας "της τεράστιας αναστάτωσης" στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο ‘’ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων’’.
«Ορισμένοι αραβικοί λαοί», είπε, «αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους ανατρέποντας καθεστώτα, που ενώ με τη λήξη της αποικιοκρατίας συνέβαλαν στη χειραφέτηση των λαών κατέληξαν σήμερα να τους έχουν σε κατάσταση δουλείας».
Μέσω των βραδινών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών Αλλιό- Μαρί, αργά σήμερα το απόγευμα, την οποίαν και αποδέχτηκε. Με τον σημερινό μίνι- ανασχηματισμό ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί τη διάσωση της γαλλικής διπλωματίας, που τελευταία έχει δεχθεί πυρά ακόμα και από βουλευτές της πλειοψηφίας, αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον νυν υπουργό Άμυνας Αλαίν Ζυπέ.
Για το υπουργείο Άμυνας εκλήθη στην κυβέρνηση ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ (Gerard Longuet), ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν (Claude Gueant) αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών από όπου απομακρύνεται ο Μπρις Ορτεφέ (Brice Hortefeux) o oποίος παραμένει ως σύμβουλος στον πρόεδρο.
Ο Νικολά Σαρκοζί αποδέχθηκε ότι "όλα τα δυτικά κράτη και όλες οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας, είχαν διατηρήσει οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις αυταρχικές κυβερνήσεις. "Ο λόγος ήταν", δικαιολόγησε, "ότι στα μάτια όλων παρουσιάζονταν σαν τα τείχη ενάντια στο θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία".
Υποστήριξε στη συνέχεια ότι «η αλλαγή στις αραβικές χώρες είναι ιστορική και δεν θα πρέπει να τη φοβόμαστε. Ανάμεσα στην παρέμβαση που δεν θα ήταν αποδεκτή και στην αδιαφορία που θα ήταν ηθικό και στρατηγικό λάθος, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η ελπίδα που γεννήθηκε να μη σβήσει, γιατί η έκβαση όλων αυτών των κινητοποιήσεων είναι ακόμα αμφίβολη».
Ο γάλλος πρόεδρος κίνησε στη συνέχεια, το κόκκινο πανί της πιθανής εμφάνισης νέων δικτατόρων αλλά και μεγάλων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Εάν δεν συμβάλουμε όλοι θετικά για την επιτυχία» είπε, «μπορεί να βουλιάξουν στη βία και να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερες δικτατορίες. Ξέρουμε ότι τέτοιες τραγωδίες έχουν σαν συνέπεια ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα και τότε στην πρώτη γραμμή θα είναι η Ευρώπη η οποία θα υποφέρει. Έχουμε επομένως υποχρέωση να ενεργήσουμε με τρόπο ανάλογο με το ύψος των ιστορικών περιστάσεων που ζούμε».
Έτσι, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, οι πρώτες βασικές κινήσεις της Γαλλίας είναι ότι εζήτησε έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτίθεται να κάνει νέες προτάσεις για την Ένωση της Μεσογείου και αποφάσισε να αναδιοργανώσει την εξωτερική της πολιτική με τον αναγγελθέντα ανασχηματισμό.