Εσύ ήξερες γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;
Inside Stories

Εσύ ήξερες γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

Καθαρά Δευτέρα: Το έθιμο από την αρχαιότητα, η συμβολή του και ο τα πιο εντυπωσιακά σχέδια

Μπορεί φέτος το Lockown να πάγωσε αρκετά από τα έθιμα της Αποκριάς, ωστόσο πολλοί θα πετάξουν φέτος τον χαρταετό από την ταράτσα του σπιτιού τους.

Το παραδοσιακό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, περνά από γενιά σε γενιά, ενώ συνδέεται με την έναρξη της σαρακοστής η οποία και ολοκληρώνεται το Πάσχα.

Εσύ γνώριζες την ιστορία πίσω από τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας;

Ως χριστιανική θεώρηση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σα να ερχόμαστε πιο κοντά με τον Θεό. Η ιστορία του χαρταετού ξεκινά από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από την Κίνα. Μάλιστα αρχικό υλικό κατασκευής του δεν ήταν το χαρτί αλλά το ξύλο.

Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού.

Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.

Στην ιστορία των μετέπειτα χρόνων σημειώνεται πως το 1606 στην Ισπανία ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο χαράς για την ημέρα του Πάσχα.

Ο χαρταετός έφτασε και στην Ελλάδα, αρχικά από Κωνσταντινούπολη - Σμύρνη- Χίο, ακολούθησε το έθιμο του αετού στα νησιά, ενώ μετέπειτα ο χαρταετός άρχισε να υψώνεται και στις μεγαλουπόλεις. Φτάνοντας στο σήμερα, ο χαρταετός παραμένει το NO1 έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Η κατασκευή, τόσο του σκελετού, όσο και του τυλίγματος με χαρτί θεωρείται μια εύκολη δουλειά, αν κρίνει βέβαια κανείς πως ο ανταγωνισμός έχει να κάνει συνήθως με τις μακριές ουρές αλλά και τα εντυπωσιακά σχέδια τα οποία κοσμούν έναν χαρταετό.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved