Σφακιανάκης: «Στην Δίωξη έχουν έρθει άνθρωποι από το χώρο της τηλεόρασης, της πολιτικής και επιχειρηματίες»
Society

Σφακιανάκης: «Στην Δίωξη έχουν έρθει άνθρωποι από το χώρο της τηλεόρασης, της πολιτικής και επιχειρηματίες»

Τα προσωπικά δεδομένα και οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι κάτι που απασχολεί όλους. Ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος απαντά σε όλα τα ερωτήματα.


-Έρχονται συχνά σε εσάς επώνυμοι για να καταγγείλουν περιστατικά διασυρμού τους στο Διαδίκτυο;
«Πολύ συχνά. Έχουν έρθει άνθρωποι από το χώρο της τηλεόρασης και της πολιτικής αλλά και επιχειρηματίες. Οι υποθέσεις πούρους απασχολούν αφορούν συνήθως σε συκοφαντίες στο Διαδίκτυο και παραβίαση προσωπικών δεδομένων» τόνισε στο People.
-Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστεί κάποιος που θα αναρτήσει ψευδείς πληροφορίες ανώνυμα στο Διαδίκτυο;
«Για την υπηρεσία μας είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός τέτοιων ατόμων. Το νομικό πλαίσιο είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να τους αποκαλύψουμε. Σύμφωνα με αυτό, απαγορεύεται να κάνεις άρση απορρήτου για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν τα συγκεκριμένα.»
-Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιος τρόπος να προστατευτείς από τη συκοφαντία στο Διαδίκτυο;
«Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η άρση απορρήτου για τέτοιου είδους αδικήματα. Εισαγγελείς ωστόσο του Αρείου Πάγου έχουν βγάλει γνωμοδοτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει απόρρητο στο Διαδίκτυο και οι εταιρείες οφείλουν να δώσουν τα στοιχεία. Εμείς, λοιπόν, χρησιμοποιούμε αυτές τις γνωμοδοτήσεις για να προχωρήσουμε με την ερευνά μας.»
- Ποια είναι η ποινή για κάποιον που διαπράττει κάτι τέτοιο;
«Αναλόγως. Συνήθως η συκοφαντία στο Διαδίκτυο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες ως ένα χρόνο περίπου.»
-Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραβιάσει ς προσωπικά δεδομένα μέσα από συσκευή τηλεφώνου και με ποιον τρόπο;
«Χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση για να κάνεις κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι .Ένας από αυτούς είναι να στείλεις ένα mail. Πλέον οι περισσότεροι έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή και λαμβάνουμε τα mail μας στο κινητό μας. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος επιτήδειος να στείλει ένα mail και μέσω αυτού να εγκαταστήσει ένα παράνομο λογισμικό στο κινητό σου, μέσα από το οποίο θα έχει πρόσβαση σε αυτό. Θα βλέπει τα μηνύματα σου, τις φωτογραφίες σου, ενώ μπορεί ακόμη να παρακολουθεί και κάθε σου κίνηση. Μέσω GPS, δηλαδή, να βλέπει πού βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.»
- Είδαμε περιστατικά με αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Τζένιφερ Λόρενς, που διέρρευσαν γυμνές τους φωτογραφίες, αφού κάποιος τις είχε υποκλέψει από το προσωπικό τους λογαριασμό στο κινητό. Αυτό πόσο εύκολο είναι να γίνει;
«Είχαμε και στην Ελλάδα ένα περιστατικό με έναν πολύ γνωστό και επιτυχημένο άνθρωπο της τηλεόρασης. Και το κοινοποιώ γιατί έτσι κι αλλιώς το είπε δημόσια ο ίδιος. Μιλάω για τον κύριο Λαζόπουλο. Στην περίπτωση του, δεν βγήκαν γυμνές φωτογραφίες στη δημοσιότητα, αλλά έπεσε κι εκείνος θύμα αρπαγής προσωπικών του δεδομένων. Κάποιος μέσω του icloud πήρε όλα του τα αρχεία μαζί με φωτογραφίες του και τα διοχέτευσε στο λογαριασμό ενός άσχετου ανθρώπου. Ήρθε και η σε μας και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved