Οι αλήθειες και τα ψευδή σενάρια για τον χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Society

Οι αλήθειες και τα ψευδή σενάρια για τον χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο Γιώργος Τσούκαλης είναι ένας από τους ανθρώπους που είχε ερευνήσει από την πρώτη μέρα την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτή την υπόθεση;

«Ο χαρακτήρας του Βαγγέλη, έτσι όπως δημιουργήθηκε το προφίλ του από τις μαρτυρίες των συμφοιτητών του, των γνωστών που απέκτησε στα Γιάννενα και από το μέρος που έζησε, την Κρήτη. Ήταν, λοιπόν, ένα παιδί εσωστρεφές μεν, αλλά συγχρόνως κοινωνικό. Και κυρίως ένα παιδί πρότυπο ευγένειας και καλοσύνης. Ίσως τελικά αυτό να ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα» τόνισε στο People.
-Οι σχέσεις του με την οικογένεια του πώς ήταν;
«Πολύ καλές. Πρόκειται για μια αγαπημένη και συγκροτημένη οικογένεια. Μάλιστα, όταν φίλοι από το facebook μου ζήτησαν να συντονίσω μια έρευνα στην Αθήνα για τον εντοπισμό του Βαγγέλη, όπως κι έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, ήρθαν περισσότερα από πενήντα άτομα απ' την Κρήτη που έφυγαν αυθημερόν. Φυσικά, η έρευνα απέβη άκαρπη και, δυστυχώς, επαληθεύτηκα σε αυτά που είχα πει εξαρχής, ότι το «κλειδί» βρισκόταν στη Γαλακτοκομική Σχολή και στην ευρύτερη περιοχή.»
- Η δίωρη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης μητέρας και γιου ισχύει;
«Όχι. Σύμφωνα με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, η μητέρα μίλησε με τον Βαγγέλη την ημέρα της εξαφάνισης του είκοσι δύο λεπτά.»
- Άλλες ανακρίβειες ειπώθηκαν για αυτή τη δραματική ιστορία;
«Πάρα πολλές. Τόσες, που κουραστήκαμε να τις διαψεύδουμε. Πρώτα απ' όλα, οι ανακριβείς αναφορές για το που βρισκόταν ο Βαγγέλης. Τον έβλεπαν στην Αθήνα, σε μοναστήρια, παντού. Ο θείος του, Γιώργος, αναγκάστηκε να πάει στο Αγρίνιο, γιατί κάποιος δήλωνε σίγουρος ότι ο Βαγγέλης ήταν εκεί. Όλα αυτά, βέβαια, έγιναν για τρεις λόγους: Από την ειλικρινή και καλοπροαίρετη διάθεση κάποιων να φανούν χρήσιμοι, την ταυτοποίηση της φυσιογνωμίας του εξαφανισμένου με όποιον κάτι τους θύμιζε (γίνεται αναφορά στην ψυχιατρική για αυτό), αλλά και τη διαστροφή ορισμένων. Ένα μικρό ποσοστό εκείνων που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες ανήκει, σε πολλές περιπτώσεις, στους ίδιους τους εμπλεκόμενους.»
-Στη συνέχεια ακούστηκαν κι άλλα...
«Όπως το θέμα της βεντέτας. Ο πατέρας και ο θείος του Βαγγέλη είναι άριστοι νοικοκυραίοι και αγαπητοί στην περιοχή όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Θαυμάζω την ενότητα της ευρύτερης οικογένειας. Είναι δεμένοι σαν γροθιά. Κανένα θέμα βεντέτας, λοιπόν. Η ότι κάποιος τον ακολουθούσε τη διαδρομή του προς τη λίμνη. Κι άλλες, αστείες «πληροφορίες», που αλίμονο αν δεν τις φιλτράραμε πριν τροφοδοτήσουμε με αυτές την Αστυνομία. Άλλωστε, εξαρχής όλα έδειχναν νια μένα ότι η αλήθεια βρισκόταν κοντά στη Γαλακτοκομική.»
- Τι σε έκανε να το πιστεύεις;
«Είχε αφήσει στη σχολή το κινητό του τηλέφωνο, που ήταν σαν προέκταση του χεριού του, και το αγαπημένο του κομπολόι. Έμοιαζε αδύνατο να είχε απομακρυνθεί χωρίς αυτά από το νομό Ιωαννίνων.»
- Έδειχνε αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, αφήνοντάς τα πίσω του;
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Οι έρευνες, που συνεχίζονται, θα ενώσουν όλα τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ.»
- Γιατί χρειάστηκαν 38 μέρες για να εντοπιστεί η σορός του;
«Η αστυνομική δύναμη δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και οι περισσότερες έρευνες έγιναν από τα ΜΑΤ και από εθελοντές. Από την άλλη, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες .Έβρεχε καταρρακτωδώς και ενδεχομένως το σώμα του Βαγγέλη να είχε καλυφθεί από νερά Πρόκειται για ένα βαλτώδες σημείο. Τα λιμνάζοντα νερά μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το μισό μέτρο.»
-Τα εκπαιδευμένα σκυλιά; Γιατί δεν βρήκαν το άψυχο κορμί;
«Αν ήταν καλυμμένο από τα νερά, τα σκυλιά δεν θα μπορούσαν να το οσφριστούν. Θα έχετε, ίσως, δει οε ταινίες ότι ο δραπέτης, όταν θέλει να διαφύγει της σύλληψης του, αποφεύγοντας τους σκύλους, μπαίνει σε κάποιο ποτάμι.»
- Τις επόμενες, χωρίς βροχή, μέρες δεν υπήρξε οσμή;
«Στα Γιάννενα η θερμοκρασία το χειμώνα είναι χαμηλή, περίπου -5 βαθμούς. Πρόκειται δηλαδή για συνθήκες «ψυγείου» που συγκρατεί τις οσμές.»
- Από χρήστες του facebook υπήρξε πρωτοβουλία να διενεργηθεί έρευνα στην περιοχή. Τι συνέβη τελικά;
«Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Περίπου πεντακόσια άτομα δήλωσαν συμμετοχή για αυτή την έρευνα στα Γιάννενα και πραγματικά θα μας βοηθούσε.»
- Με τη σύμφωνη, όμως, γνώμη της οικογένειας και της αστυνομικής διεύθυνσης, ζητήσαμε να αναβληθεί Για ποιο λόγο;
«Γιατί είχαμε μηνύματα ότι κάποια από αυτά τα άτομα θα δημιουργούσαν επεισόδια στη Γαλακτοκομική. Θα έμπαιναν μέσα και ποιος, ξέρει τι θα έκαναν... Θέλαμε, λοιπόν, να γίνει αυτή η έρευνα Και η οικογένεια το ήθελε και η αστυνομία κι εγώ, αλλά έπρεπε να χρεωθούμε με δραματικές πράξεις που διαφαίνονταν ότι θα διενεργούνταν στη σχολή; Να γινόμασταν συμμέτοχοι σε ό,τι κατηγορούσαμε ότι κάποιοι έκαναν στον Βαγγέλη; Είπαμε λοιπόν «όχι» στη μαζική έρευνα. Και θεωρώ πως αυτή η απόφαση ήταν σωστή.»
-Το σώμα του Βαγγέλη βρέθηκε τελικά από περαστικούς.
«Στατιστικά, σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισης, σι σοροί βρίσκονται με ανάλογο τρόπο. Στη συγκεκριμένη, καθώς από το σημείο είχαν πλέον υποχωρήσει τα νερά, κόλλησε στις λάσπες το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού. Ο άντρας, προσπαθώντας να ξεκολλήσει με ένα ξύλο το λάστιχο, είδε τον Βαγγέλη. Σοκαρίστηκε, όπως σοκαριστήκαμε κι όσοι τον είδαμε αργότερα, όταν ειδοποίησε τις Αρχές. Η εικόνα αυτού του παιδιού δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου. Έγινε τατουάζ στη μνήμη μου.»
-Με την ανεύρεση, ακολούθησαν νέα ερωτήματα, που πλέον εστιάζονται και στο βίντεο που κατέθεσες στην Αστυνομία.
«Επειδή είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, δεν μπορώ να σχολιάσω το περιεχόμενο του βίντεο. Καταλαβαίνεις...»


©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved