Τάσος Νούσιας: «Είναι καιρός να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε»
Society

Τάσος Νούσιας: «Είναι καιρός να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε»

Πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Σμύρνη μου αγαπημένη", μια παράσταση που πραγματεύεται το θέμα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. Μια περίοδο που το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας. 

Ο Τάσος Νούσιας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Καρφί, μίλησε για το προσφυγικό αλλά και για την άποψή του για την Ελλάδα και όλα όσα σύμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα έχει μνήμη προσφυγιάς ανά τους αιώνες, γι’ αυτό είναι και τόσο αλληλέγγυα. Είμαι περήφανος που ο λαός αυτός μέσα στη δική του οδύνη συμπαραστέκεται με γενναίο τρόπο στους ανθρώπους.
Αντιθέτως, έχεις μία παγκόσμια κοινότητα που σου τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια και κάθε άλλο παρά αλληλέγγυα είναι ως προς αυτό. Πιο πολύ βλέπει τους πρόσφυγες ως εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις της και όταν κλείνουν οι λογαριασμοί κλείνουν και τα σύνορα. Μόνο αλτρουιστικό και ουμανιστικό δεν είναι όλο αυτό που συμβαίνει. Ο Έλληνας δεν έχει καμία επιχείρηση να απορροφήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, εδώ δεν έχει για τον γηγενή του πληθυσμό.
Ο Έλληνας πράττει από τη μνήμη του, την παράδοση του και την καλή του την καρδιά. Αυτό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του τόπου και είναι σύννομο με τον Έλληνα, που τον έχουν χαρακτηρίσει τεμπέλη, τον έχουν στήσει στον τοίχο και συνέχεια τον καθυβρίζουν. Ποιον; Τον Έλληνα, το τεταρτημόριο αυτής της γης που είναι υπεύθυνο για οτιδήποτε έχει στη φαρέτρα της η Δύση αλλά και η Ανατολή.
Οτιδήποτε υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του κόσμου προέρχεται από εδώ. Είναι καιρός να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε, είναι καιρός να ανασκουμπωθούμε, να μετρήσουμε τον «στρατό» μας, να φανερώσουμε τους ανθρώπους που κουβαλάνε αυτή τη μακραίωνη παράδοση μέσα τους και να τους δώσουμε επιτέλους τη θέση που τους αξίζει. Όταν θα αρχίσουμε να προσδιορίζουμε την ταυτότητα μας, να αναμετριόμαστε για το ποιοι είμαστε και πού πάμε, μόνο επ' ωφελείας του πλανήτη θα διαβιούμε και κατ' επέκταση του εαυτού μας.
Όσο μεμψιμοιρούμε και διαιρούμαστε κάτω από ιδεολογίες, κανείς δεν θα πάει καλύτερα. Έχει την «ικανότητα» ο τόπος μας να κάνει αυτού του τύπου τα γεννήματα, να αίρει την αμαρτία του κόσμου επάνω του και να γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος. Θεωρώ όμως ότι καλά πράττει προς στιγμή όσον αφορά τον προσφυγή. Όσον αφορά τον μετανάστη, γίνεται ξενιστής και επιθετικός γιατί θα πρέπει να υπάρξει και να επιβιώσει και ο ίδιος».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved