Δεν θα πιστεύετε την αληθινή ιστορία της «Μανταλένας»
Society

Δεν θα πιστεύετε την αληθινή ιστορία της «Μανταλένας»

Όταν ακούμε το όνομα «Μανταλένα» το μυαλό μας πηγαίνει στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και όχι άδικα. 

Στην πραγματικότητα όμως, η «Μανταλένα» δεν έχει καμία σχέση με την ενσάρκωση της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αφού η κανονική «Μανταλένα» της Αντίπαρου δεν είχε καμία σχέση με την ναζιάρα που όλοι αγαπήσαμε.

«Η προγιαγιά ήταν μάλλον μοντέλο αντρογυναίκας κι όχι “νιάου, νιάου, βρε γατούλα, με τη ροζ μυτούλα”» είπε ο συγγραφέας Νίκος Φαρούπος στην espresso, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Έγκλημα στην Αντίπαρο». Η γριά Μανταλένα ήταν δυναμικός άνθρωπος για την εποχή της, έβαζε ταμπάκο στη μύτη και δεν ήταν εύκολο -και καθόλου έξυπνο- να τα βάλει κανείς μαζί της» τονίζει ο Νίκος Φαρούπος και συμπληρώνει: «Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα που βλέπουμε στην ταινία -μην πω όλα- ανήκουν στη φαντασία του συγγραφέα και σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου, ο οποίος μάλιστα πάντρεψε το 1925 τη γιαγιά μου, την Αννα, και τον παππού μου, τον Νίκο, γιο της Μανταλένας».

Η ζωή στο νησί εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολη: «Οι άνδρες εκείνα τα χρόνια θαλασσοπνίγονταν στα μπάρκα, τα ψυγεία ήταν με πάγο, τα φαναράκια διατηρούσαν το φαΐ, ρεύμα δεν υπήρχε, αλλά λάμπες πετρελαίου ή γκαζιού. Οσο για τα πιτσιρίκια; Πηδούσαν ξυπόλητα από τα καΐκια και περίμεναν τίποτα βαφτίσια για να φάνε κάνα γλυκό ή να μαζέψουνε μερικά πενηνταράκια και φραγκοδίφραγκα που πετούσαν οι νονοί από τα μπαλκόνια. Θυμάμαι χορούς και πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά τη Φανερωμένη και τον ντελάλη να ανακοινώνει ότι “ήρθε ο τσινηματόγραφος”. Εικόνες για χαριτωμένες ρομαντικές ταινίες και ασπρόμαυρα φωτογραφικά άλμπουμ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα των κατοίκων ήταν δύσκολη».

Μπορεί να μην πήρε μέρος στην ταινία, αλλά θυμάται το δίδυμο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ: «Ήμουν τολμηρό παιδάκι και είχα κερδίσει με τα καμώματά μου τη συμπάθεια της Αλίκης και του Δημήτρη. Δεν γνωρίζω αν ήταν μαζί τότε, νομίζω ότι ο Παπαμιχαήλ ήταν ζευγάρι με τη Δέσπω Διαμαντίδου, θυμάμαι όμως ότι σε μερικές βόλτες τους, με ένα τζιπ, ήμουν κι εγώ παρών, καμαρωτός καμαρωτός στο πίσω κάθισμα. Θυμάμαι την Αλίκη όμορφη και πρόσχαρη. ‘Υστερα από εκείνο το καλοκαίρι την ξαναείδα μια φορά από μακριά σε κάποιο πάρτι -χορό, πρεμιέρα, δεν θυμάμαι- αλλά πού να τολμήσω να πάω 35-40 χρονών μαντράχαλος να της πω “γεια σας, είμαι το πιτσιρίκι που παίρνατε μαζί σας στις βόλτες με το τζιπ, τότε στην Αντίπαρο”. Θα πάθαινε κατάθλιψη η γυναίκα, αφού θα της θύμιζα ότι πέρασαν τα χρόνια. Κάποιες στιγμές μερικοί ηθοποιοί (ονόματα δεν λέμε!) ξεστράτιζαν και φλέρταραν -αθώα, μη φανταστείτε τίποτα άγριες καταστάσεις- τις κοπέλες του νησιού, μεταξύ αυτών και τη μητέρα μου, που ήταν από τις ιδιαίτερα όμορφες Αντιπαριώτισσες. Παντρεμένη τότε και με δύο παιδιά, εμένα έξι ετών και την αδελφή μου, την Αννα, δύο. Μόλις πήρε χαμπάρι ο ζηλιάρης πατέρας μου τα χορευτικά φλερτ, έπιασε τον Δημόπουλο παράμερα και του είπε κάπως αγριεμένος: “Να μη νομίζουν όλοι αυτοί εδώ πως θα μας πάρουν τα κορίτσια μας! Προσέξτε, γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα”! Ο Δημόπουλος θορυβήθηκε, ζήτησε συγγνώμη και από την επόμενη μέρα όλοι ήταν... Παναγίες Κάποιες στιγμές μερικοί ηθοποιοί (ονόματα δεν λέμε!) ξεστράτιζαν και φλέρταραν -αθώα, μη φανταστείτε τίποτα άγριες καταστάσεις- τις κοπέλες του νησιού, μεταξύ αυτών και τη μητέρα μου, που ήταν από τις ιδιαίτερα όμορφες Αντιπαριώτισσες. Παντρεμένη τότε και με δύο παιδιά, εμένα έξι ετών και την Το βιβλίο του Νίκου Φαρούπου «Εγκλημα στην Αντίπαρο»αδελφή μου, την Αννα, δύο. Μόλις πήρε χαμπάρι ο ζηλιάρης πατέρας μου τα χορευτικά φλερτ, έπιασε τον Δημόπουλο παράμερα και του είπε κάπως αγριεμένος: “Να μη νομίζουν όλοι αυτοί εδώ πως θα μας πάρουν τα κορίτσια μας! Προσέξτε, γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα”! Ο Δημόπουλος θορυβήθηκε, ζήτησε συγγνώμη και από την επόμενη μέρα όλοι ήταν... Παναγίες»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved