Καθηγητής Σηφάκης σε ομιλία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ: «Tο αύριο της ψηφιακής εποχής βρίσκεται στο internet των αντικειμένων».
Inside Stories

Καθηγητής Σηφάκης σε ομιλία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ: «Tο αύριο της ψηφιακής εποχής βρίσκεται στο internet των αντικειμένων».

Αποκαλυπτικός και ιδιαίτερα γλαφυρός ήταν σε διάλεξη που παρέθεσε σε σπουδαστές αλλά και το ευρύ κοινό στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης TEDex στη Θεσσαλονίκη, ο νομπελίστας καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης προσκεκλημένος του τομέα νέων τεχνολογιών ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Ο διακεκριμένος καθηγητής μίλησε για την επανάσταση που θα σηματοδοτήσει την ψηφιακή εποχή των επόμενων ετών καθώς η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί ραγδαία σε δρόμους διαδραστικής συμβίωσης (intelligenceinthenetwork) με το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο των αντικειμένων θα είναι η κορύφωση της προσπάθειας για την ολοκλήρωση και αυτοματοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα ενσωματωμένα συστήματα παντός είδους. Κατά τον καθ. Ιωσήφ Σηφάκη που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει την έρευνα του στη μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής πιστότητας και της ευρύτερης ψηφιακής εξέλιξης, το διαδίκτυο θα γίνει διαδραστικό, ένα τεράστιο ιεραρχικά οργανωμένο «νευρικό σύστημα» που θα απολήγει σε συσκευές με αισθητήρες και ενεργοποιητές (actuators) που θα συνεργάζονται για έξυπνες υπηρεσίες για την υγεία, τις μεταφορές, τη διανομή και κατανάλωση ενέργειας κ.λπ. Στις μεταφορές σύντομα θα έχουμε συστήματα αυτόματης οδήγησης και οργάνωσης των μεταφορικών μέσων για περισσότερη ασφάλεια και οικονομία. Στον τομέα της υγείας προβλέπονται μία σειρά από καινοτομίες, από τη διαδραστική τηλεπαρακολούθηση των ασθενών, μέχρι την τηλεχειρουργική και τα έξυπνα φάρμακα. Τέλος όπως επεσήμανε, η μεγάλη πρόκληση είναι η αυτοματοποίηση της διαχείρισης πόρων όπως για παράδειγμα σε αυτό που ονομάζεται smart grids, συνδυασμένη και αποτελεσματική χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Όλες αυτές θα είναι μερικές εφαρμογές που θα αλλάξουν ριζικά το σημερινό τρόπο ζωής τις ερχόμενες δεκαετίες. Ο καθηγητής τόνισε ωστόσο ότι ακόμα η κατάσταση του διαδικτύου παραμένει ιδιαίτερα επισφαλής και χρειάζεται μεγάλη δράση και κινητοποίηση για να μπορέσουν όλα αυτά να λειτουργήσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Κλείνοντας την ομιλία του στάθηκε στο φαινόμενο της Βιομηχανοποίησης της γνώσης (knowledge industrialization):Το όραμα αυτό που προσδιορίζουμε με τον όρο «semantic web» είναι μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση. Το διαδίκτυο θέλουμε να παρέχει όχι μόνο απλές πληροφορίες αλλά και απαντήσεις σε προβλήματα και γνώσεις στηριζόμενες στην επεξεργασία αποθησαυρισμένων γνώσεων και πληροφοριών. Ο συνδυασμός του internet, των αντικειμένων και κινητών υπηρεσιών, ανοίγει το δρόμο σε αυτό που λέμε «διάχυτη νοημοσύνη». Πανταχού παρούσα και απρόσκοπτη πρόσβαση σε παντοειδείς υπηρεσίες, αποτελεσματικός έλεχγος πόρων, διαδραστικότητα και συνέργεια για την επίτευξη ολοκληρωμένων στόχων. Μεγάλες εταιρίες όπως η Google, η ΙΒΜ και η Apple δεν αποσκοπούν πλέον στη μεμονωμένη πώληση λογισμικού ή υπολογιστών αλλά μελετούν ολοκληρωμένες λύσεις όπου τα πληροφορικά συστήματα χρησιμοποιούνται για τη βέλτιστη διαχείριση φυσικών πόρων και την ανάπτυξη έξυπνων υπηρεσιών για τη δημιουργία ενός «έξυπνου πλανήτη”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας για το σύνολο της προσφοράς του στην επιστήμη από τους σπουδαστές Νέων Τεχνολογιών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Βιογραφικό καθ. Ιωσήφ Σηφάκη: Eίναι ηλεκτρολόγος- μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble, διευθυντής του Center for Integrative Research στην Grenoble, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble διεθνώς αναγνωρισμένου στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων.
Ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανία, το εργαλείο SCADE που χρησιμοποιείται από την Airbus και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, για την ανάπτυξη κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου που παίζει ηγετικό ρολό στον τομέα των ενσωματωμένων συστημάτων στην Ευρώπη και διεθνώς. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια μέθοδος επαλήθευσης συστημάτων σήμερα. Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Έχει συνεργαστεί με πολλές βιομηχανικές εταιρείες και οργανισμούς όπως Astrium, the European Space Agency, France Telecom, ST Microelectronics, Schneider Electric. Επίσης έχει διατελέσει σύμβουλος κρατικών υπηρεσιών, ιδρυμάτων και εταιρειών. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l'Ordre du Merite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d'Honneur). To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Το 2012, του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal (www.sefi.be).
Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, της Ecole Polytechnique Federale de Lausanne και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved