Κινητοποίηση  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το AIDS
Inside Stories

Κινητοποίηση ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το AIDS

Αισιόδοξα τα νέα στοιχεία για το 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με τη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προχώρησαν για μία ακόμη χρονιά σε μία σημαντική κοινή δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης των νέων.

Στην εκδήλωση στην οποία πaρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κος Βασίλης Κοντοζαμάνης και η Πρόεδρος ΔΣ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, κα Τζένη Κρεμαστινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μία μικρή μείωση σε σχέση με τον αριθμό των δηλωθέντων κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό. Aυτό τόνισε και στην ομιλίa της η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κα Τζένη Κρεμαστινού δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι η πρώτη χρονιά που μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μετά την έξαρση των κρουσμάτων του 2012 που οφειλόταν κυρίως στην ομάδα των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ), τα νέα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσιάζεται μείωση στα δηλωθέντα νέα κρούσματα οροθετικών ατόμων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ με τις δράσεις του όπως η ενημέρωση στα σχολεία, η διανομή δωρεάν συριγγών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, τα προγράμματα δρόμου, η προσφορά στέγης σε οροθετικά άτομα, αποτελεί σήμερα βασικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου για την Ελλάδα. Μπορούμε πλέον να πιστεύουμε ότι διανύουμε τροχιά μείωσης των κρουσμάτων Αids στην Ελλάδα» και συνεχάρη το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τη Διοίκηση και τους σπουδαστές του, που εδώ και πολλά χρόνια συμπλέουν με τις κινητοποιήσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ενάντια στην εξάπλωση του AIDS.

Η κα Κρεμαστινού αναφέρθηκε ειδικότερα στις στοχευμένες δράσεις σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών από τη Δημόσια Υγεία και στην επαγρύπνηση όλου του μηχανισμού υγείας προκειμένου να μειωθούν οι νέες μολύνσεις.

Απαντώντας σε ερωτήματα σπουδαστών η κα Κρεμαστινού χαρακτήρισε τη νόσο πλέον χρόνια, και όχι μάστιγα καθώς η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα έχει καταφέρει να μετατρέψει τη νόσο από θανατηφόρα, σε χρόνια πάθηση.

Σε παρέμβασή του ο Γ,Γραμματέας του Υπ.Υγείας, κος Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε : "Το AIDS είναι πλέον μία χρόνια νόσος, και όχι η μάστιγα της δεκαετίας του 1980. Όμως, ακόμη και μετά από 35 χρόνια, απέχουμε πολύ από τη δημιουργία εμβολίου. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για επαγρύπνηση, προφύλαξη, κινητοποίηση, παραμένει πάντα επίκαιρη και αναγκαία. Το γεγονός ότι η Πολιτεία χορηγεί δωρεάν την αντι-ρετροϊκή αγωγή δεν πρέπει να μας επαναπαύει ούτε να μας εφησυχάζει. Ένας φορέας είναι πάντα ένας φορέας, ακόμα και αν είναι χρόνιος ασθενής".

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος απευθυνόμενος στην νεολαία τόνισε: "Ακόμα και αν τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, το AIDS είναι μία νόσος που απειλεί ακόμα. Δεν απειλεί μόνο την υγεία, απειλεί τους στόχους, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, το μέλλον κάθε νέου ανθρώπου. Το AIDS, μπορούμε να το εξαλείψουμε ολοκληρωτικά από τη ζωή μας, αν συντονιστούμε, ενημερωθούμε, προστατευτούμε».

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα:
www.keelpno.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved