Τι δώσαμε, τι πήραμε στη συμφωνία που αλλάζει τη σχέση μας με την Ευρώπη
Inside Stories

Τι δώσαμε, τι πήραμε στη συμφωνία που αλλάζει τη σχέση μας με την Ευρώπη

Σε μια διαπραγμάτευση, κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Η Ελλάδα ξεκινούσε από το ότι έδινε τα πάντα (με την οσφυοκαμψία της κυβέρνησης Σαμαρά) και δεν έπαιρνε τίποτα ωφέλιμο για τη χώρα.
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δέχτηκε να υποστεί αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά τροποποιημένου (αυτό το κέρδισε) με τις προτάσεις που θα υποβάλει ο Γιάνης Βαρουφάκης τη Δευτέρα. Άρα θα αξιολογηθεί ένα πρόγραμμα με έντονο το στοιχείο της νέας κυβέρνησης.
Το μεγάλο κέρδος της ελληνικής πλευράς είναι ότι κέρδισε τον χρόνο που χρειαζόταν (ζήτησε έξι μήνες, έλαβε τέσσερις) εντός του οποίου θα καλύπτονται πλήρως οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας κι εντός του οποίου θα εκπονήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και εξόδου από την κρίση και την πολυετή ύφεση. Όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας «Η παράταση αυτή θα παράσχει επίσης τη γεφύρωση του χρόνου για τις συζητήσεις προς μία πιθανή επόμενη διευθέτηση (συμφωνία) μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας».
Ως τότε, η συμφωνία που παρατείνεται, θα αξιολογηθεί από τους δανειστές μας ως το τέλος Απριλίου και μετά θα επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης που απομένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η μεταφορά των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP) ύψους 1,9 δις, κονδύλια τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία πέτυχε να κερδίσει, έστω και ολίγον καθυστερημένα. Και τα δύο χρειάζονται εκ νέου έγκριση από το Eurogroup. Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved