Προσοχή! Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή
Inside Stories

Προσοχή! Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι ένας θρόμβος αίματος που προσβάλλει τους πνεύμονες. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο θρόμβος προέρχεται από άλλη περιοχή του σώματος, προτού κολλήσει σε μία από τις αρτηρίες (απόφραξη) που τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες.


Μία πνευμονική εμβολή μπορεί να βλάψει τμήμα του πνεύμονα λόγω της περιορισμένης ροής αίματος, να μειώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, καθώς και να προκαλέσει βλάβες σε άλλα όργανα. Οι μεγάλοι ή οι πολλαπλοί θρόμβοι αίματος μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόροι.
Η απόφραξη μιας αρτηρίας που συνδέεται με τους πνεύμονες μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του ατόμου, αλλά η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και αποφυγής μόνιμης βλάβης των πνευμόνων ή άλλων οργάνων (πχ εγκέφαλος).
Αίτια
Θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν για διάφορους λόγους. Οι πνευμονικές εμβολές είναι δυνατό να προκληθούν από "βαθιά φλεβική θρόμβωση", όπου οι θρόμβοι σχηματίζονται σε φλέβες που είναι βαθιά στο σώμα. Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να προέρχονται από τα πόδια ή τα χέρια. Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved