Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πού, πώς ξεκίνησε και γιατί γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου
Inside Stories

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πού, πώς ξεκίνησε και γιατί γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου

Σήμερα γιορτάζει η γυναίκα, μόνο που δεν εορτάζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γωνιά της γης.

Η ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 8 Μαρτίου καθώς σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, τη συγκεκριμένη ημερομηνία γυναίκες που εργάζονταν το 1857 σε μεγάλη κλωστουφαντουργική εταιρία στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε ό,τι αφορά το πότε ξεκίνησε να εορτάζεται παγκοσμίως η συγκεκριμένη ημέρα, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά εορτάστηκε το 1909 όταν το Σοσιαλιστικό κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Κάποιοι άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως υιοθετήθηκε το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τέλος, μία τρίτη εκδοχή θέλει τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας να καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.
Όπως και να έχει, η 8η Μαρτίου κάθε χρόνου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις γυναίκες αφού από το 1977 θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ. Από τότε, η ημέρα της γυναίκας εορτάζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όχι όμως πάντα με πολιτικές προεκτάσεις. Υπάρχουν και λαοί που γιορτάζουν την ημέρα σαν να ήταν του Αγίου Βαλεντίνου με τους άντρες να χαρίζουν στις γυναίκες τους ένα λουλούδι ή ένα τρυφερό δώρο για να τους δείξουν πόσο τις αγαπούν.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι θεσμοθετήθηκε για να θυμίζει σε εκείνους που ξεχνούν πως η γυναίκα είναι ίση απέναντι στον άντρα. Ακτιβιστές, σύμφωνα με το sansimera, και ενώσεις για τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου πάντως, κάθε 8 Μαρτίου οργανώνουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με αίτημα τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, έστω και αν βρισκόμαστε στο 2015.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved