Επιστημονική Έρευνα από το περιοδικό Addiction καταρρίπτει μύθους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Inside Stories

Επιστημονική Έρευνα από το περιοδικό Addiction καταρρίπτει μύθους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Addiction αποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει χαμηλότερη ποσότητα φορμαλδεΰδης, από το παραδοσιακό τσιγάρο.

Η μελέτη έρχεται να απαντήσει σε ένα από τους πολλούς κύκλους πανικού που έχουν καλλιεργηθεί σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Τον Ιανουάριο του 2015 μια έκθεση που δημοσιεύθηκε ως ερευνητική επιστολή στο περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM) (1), διαπίστωσε ότι ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο 3ης γενιάς (ηλ. τσιγάρο με μεταβλητή ρύθμιση ισχύος), ρυθμισμένο στη μέγιστη ισχύ, μετά από ένα μεγάλης διάρκειας ''χτύπημα'' παρήγαγε φορμαλδεΰδη σε επίπεδα που, σε περίπτωση ατμίσματος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανόν να υπερβεί αρκετές φορές τα επίπεδα φορμαλδεΰδης που οι καπνιστές λαμβάνουν από το τσιγάρο. Κατά συνέπεια, ΜΜΕ από όλο τον κόσμο έκαναν αναφορά στο νέο αυτό κίνδυνο για την υγεία των ατμιστών.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Addiction εξέτασε πιο προσεκτικά τα αποτελέσματα του NEJM, προσαρμόζοντάς τα σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες που συναντώνται στην πραγματικότητα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 3ης γενιάς μπορούν πράγματι να παράγουν υψηλά επίπεδα αλδεϋδών - αλλά μόνο υπό ακραίες περιστάσεις, που υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ατμιστές θα αποφύγουν, εξαιτίας των άμεσων, δυσάρεστων αισθητήριων αποτελεσμάτων.
Η μελέτη του Addiction, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Farsalino, διαπίστωσε ότι τα ηλ. τσιγάρα παράγουν υψηλά επίπεδα αλδεϋδών, αλλά μόνο στην περίπτωση «dry puff» μια αργκό έκφραση αρκετά διαδεδομένη στο ατμιστικό κοινό.
Σε κανονικές συνθήκες ατμίσματος, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ισχύος απελευθερώνεται μικρή ποσότητα αλδεϋδών. Υπό αυτές τις συνθήκες κανονικής χρήσης, οι εκπομπές αλδεϋδών είναι πολύ χαμηλότερες από ό, τι στον καπνό των κανονικών τσιγάρων.
Ο καθηγητής Peter Hajek, διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας εξάρτησης από τον καπνό στο Barts και το London School of Medicine and Dentistry, του Ηνωμένου Βασίλειου, υποστηρίζει για τη μελέτη του Addiction: «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τονίζουν τη σημασία του να καταστούν σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες τέτοιου είδους τεστ λαμβάνουν χώρα και να αποφεύγονται σαρωτικές ισχυρισμοί που μπορούν να παραπλανήσουν το κοινό. Η ερμηνεία μου με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ασφαλή από το κάπνισμα.»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved