Και οι διάσημοι έχουν πέσει θύματα του HPV
Inside Stories

Και οι διάσημοι έχουν πέσει θύματα του HPV

Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί πόσοι και ποιοι επώνυμοι του διεθνούς καλλιτεχνικού και μη στερεώματος έχουν μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και πιο συγκεκριμένα από τα κονδυλώματα, που οφείλονται στον ιό HPV.

Ό,τι γνωρίζουμε, το έχουμε μάθει είτε γιατί έχουν δημοσιοποιήσει οι ίδιοι το πρόβλημα τους, είτε γιατί κάποιοι έχασαν τη ζωή τους από μία μορφή καρκίνου που σχετίζεται με τα ογκογόνα στελέχη του ιού.


Στους πρώτους ανήκει ο Χολιγουντιανός σταρ Μάικλ Ντάγκλας, που σε μία αποκαλυπτική συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian, δήλωσε ότι ο καρκίνος στον φάρυγγα με τον οποίο διαγνώστηκε το 2010, είχε πιθανότατα προκληθεί από τον ιό HPV. Με την επάρατη νόσο βρέθηκε αντιμέτωπη και η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Μαρίσα Τζάρετ Γουίνοκουρ, γνωστή και από το σόου «Dancing with the Stars», η οποία αναγκάστηκε να υποβληθεί σε υστερεκτομή για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Νικημένοι αντιθέτως από διάφορες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον ιό HPV έφυγαν η διάσημη «Άγγελος του Τσάρλι» Φάρα Φόσετ (καρκίνος του πρωκτού), η Βρετανίδα τηλεστάρ Τζέιντ Γκούντι (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας), καθώς και η σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής, Εβίτα Περόν (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας).

ios

Ο ιός HPV, ή αλλιώς ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, είναι πιθανό να μεταδοθεί και χωρίς σεξουαλική διείσδυση, αλλά με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα, όπως sex toys, εσώρουχα, πετσέτες, σεντόνια, κτλ. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν ευθύνονται όλα τα στελέχη του ιού για πρόκληση κακοηθειών. Ειδικά τα κονδυλώματα, που αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, οφείλονται σε στελέχη του ιού χαμηλού κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να συνυπάρχουν σε αυτά στελέχη υψηλού κινδύνου που ενοχοποιούνται για πρόκληση προκαρκινικών δυσπλασιών (συνηθέστερα στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και στον πρωκτό, την ουρήθρα και τον στοματοφάρυγγα και των δύο φύλων).


Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόση μεγάλη αξία έχει η πρόληψη. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης απέναντι στον ιό περιλαμβάνει τα εξής:
• εμβολιασμό σε μικρή ηλικία ανδρών και γυναικών, ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών,
• χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή, αν και δεν προσφέρει 100% προστασία, αφού δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης,
• αποφυγή μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ξυρίσματος ή αποτρίχωσης της περιγεννητικής περιοχής με κερί
• αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση μπροστά σε καθρέφτη, με δυνατό φως, για τυχόν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με «ελιές»,
• ιατρική δερματολογική και αφροδισιολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού (υποκλινικών).

Σε επίπεδο ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί, αφού δεν δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV, παρά μόνον όταν έχουν ήδη προκληθεί κυτταρικές αλλοιώσεις από τον ιό. Αυτό μπορεί να το δείξει εγκαίρως μονάχα το HPV test και η κολποσκόπηση με βιοψία. Το τεστ ΠΑΠ και το HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, τα δύο τεστ εφαρμόζονται για την ανίχνευση βλαβών στον πρωκτό, την ουρήθρα και το στόμα.

Αν υπάρξει διάγνωση δερματικών κονδυλωμάτων, τότε η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη θεραπεία βασίζεται στη χρήση εξελιγμένου Laser CO2. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας (ηλεκτροκαυτηρίαση), η θεραπεία με Laser CO2 υπερέχει σε όλα τα σημεία, καθώς:
• εξαλείφει σε μία μόνο συνεδρία όλες τις βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές),
• πραγματοποιείται χωρίς πόνο,
• δεν αφήνει σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες,
• καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών, χωρίς να καταστρέφει τον γύρω φυσιολογικό ιστό,
• αφήνει τη θεραπευμένη περιοχή παραμένει αισθητικά άριστη και ομοιόχρωμη, όπως ήταν πριν τη μόλυνση HPV.

Μόνο με την ολοκληρωμένη πρόληψη, την αναλυτική εξέταση και τη λεπτομερειακή θεραπεία σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία, είναι δυνατή η συντονισμένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων που τη σημερινή εποχή προσβάλλουν ένα στα δύο άτομα σε ενεργή σεξουαλική ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://stopkondylomata.com ή παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=_WBixK857v0&feature=youtu.be.

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
www.tzermias.gr

Παρακολουθήστε και το ακόλουθο video:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved