Χάνει  η Kim Kardashian τα μαλλιά της;
Inside Stories

Χάνει η Kim Kardashian τα μαλλιά της;

Η Kim Kardashian φαίνεται να έχει τριχόπτωση! Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν καθώς εκείνη επέστρεφε από το γυμναστήριο στη Νέα Υόρκη, φαίνεται καθαρά οτι τόσο η πρόσθια γραμμή στο μέτωπο όσο και σε άλλα σημεια έχει εμφανή αραίωση.

Με τα μαλλιά πιασμένα σε κότσο η διάσημη celebrity, απείχε αρκετά από την εικόνα που συνήθως έχουμε για τα μαλλιά της. Συνήθως εμφανίζεται με πλούσιες μπούκλες και extensions και η εικόνα των μαλλιών της έδειχνε πάντα πλούσια πυκνά μαλλιά.

Δημοσιεύματα στον ξένο τύπο αναφέρουν οτι η τριχόπτωση της, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επιλόχειας τριχόπτωσης που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι παροδικός και συνήθως η πυκνότητα στα μαλλιά επανέρχεται.

Επιλόχεια τριχόπτωση ή ταλαιπωρημένα και αδύναμα μαλλιά από το styling?


Eπειδή το πρόβλημα της Kim είναι συχνό σε χιλιάδες γυναίκες και τις ταλαιπωρεί αρκετά, ρωτήσαμε σχετικά τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού και ενεργό μέλος του ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) και τον μοναδικό Έλληνα χειρουργό, πιστοποιημένο ως Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS)

Ερώτηση: Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι συχνό φαινόμενο; Είναι αναστρέψιμη;
Dr. Κ.Αναστασάκης: Ναι, συμβαίνει σε αρκετές γυναίκες αφού γεννήσουν το μωράκι τους. Αρχικά, να σας πω πως τα οιστρογόνα, που είναι πολύ αυξημένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ευεργετικά για τα μαλλιά! Αυξάνουν τον αριθμό των τριχών στο αναγενές στάδιο (στάδιο ανάπτυξης), στο τριχωτό, μειώνουν το σμήγμα που παράγει το τριχωτό, ενώ μπορεί να αυξηθεί ακόμα και η διάμετρος των τριχών έως και 10%. Όλες οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη θα σας πουν πόσο πλούσια, λαμπερά και πυκνά είναι τα μαλλιά τους, σαν εφηβικά! Μετά την εγκυμοσύνη, όμως, που τα οιστρογόνα επιστρέφουν «απότομα» στα φυσιολογικά επίπεδα, οι ίδιες γυναίκες μπορεί να βιώσουν μια μαζική τριχόπτωση, καθότι πολλά από τα τριχοθυλάκια, που λόγω των οιστρογόνων είχαν παραμείνει για περισσότερο διάστημα στο τριχωτό, μπαίνουν ταυτόχρονα σε τελογενές στάδιο (στάδιο ανάπαυσης και πτώσης της τρίχας) και η τριχόπτωση μπορεί να είναι έντονη. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται Επιλόχεια Τριχόπτωση. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν τα μαλλιά που «όφειλαν» να πέσουν τους μήνες της εγκυμοσύνης και δεν έπεσαν, να πέφτουν τώρα μαζεμένα! Η Επιλόχεια Τριχόπτωση ξεκινάει 2-6 μήνες μετά τον τοκετό και διαρκεί συνήθως 3-4 μήνες. Γενικά, μετά από μερικούς μήνες τα μαλλιά ξαναβγαίνουν και η όποια αραίωση διορθώνεται. Παρόλα αυτά, αν η τριχόπτωση συνεχιστεί πολύ καιρό μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι ένδειξη μίας άλλης ορμονικής ανισορροπίας και απαιτεί να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Ερώτηση: Το styling μπορεί να δημιουργήσει τριχόπτωση; Τα τελευταία χρόνια η μόδα επιτάσσει την χρήση extensions κυρίως σε όσες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν μακριά πλούσια μαλλιά. Είναι μια διαδικασία που επιβαρύνει τα μαλλιά μας;
Dr. Κ.Αναστασάκης: Ναι, με πολλούς τρόπους.
Πρέπει κανείς να θυμάται πως η τρίχα δεν είναι ζωντανός ιστός, δηλαδή δεν έχει μεταβολισμό. Άρα, ότι βλάβη πάθει, δεν μπορεί να διορθωθεί από το σώμα, μπορεί μόνο να «μπαλωθεί» με κάποια καλλυντικά. Ευτυχώς, συνεχώς βγαίνει καινούργιο τμήμα τρίχας από τη ρίζα, το τριχοθυλάκιο δηλαδή, που όχι μόνο είναι ζωντανός ιστός, ένα πλήρες μικρο-όργανο αλλά έχει και τον πιο έντονο μεταβολισμό από οποιοδήποτε άλλο όργανο στο σώμα. Πιστολάκι, ισιώματα, βαφές θα προκαλέσουν βλάβη στις τρίχες, που από την ταλαιπωρία του styling αδυνατίζουν, σπάνε και πέφτουν. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς τριχόπτωση, είναι σπασμένες τρίχες! Ευτυχώς, συνεχώς ξεφυτρώνει νέο τμήμα αυτών των τριχών, οπότε όποια ζημιά και να κάνει μια γυναίκα στις τρίχες της, η Φύση την ...συγχωρεί, αφού συνεχώς παράγει νέο, γερό τμήμα τρίχας στην βάση της!

Ερώτηση: Βλέπουμε πολλές γυναίκες που πιάνουν τα μαλλιά τους κότσο ή αλογοουρά πολύ συχνά να έχουν μεγάλη αραίωση και πιό λεπτά μαλλιά στην πρόσθια γραμμή. Αυτό πως θα μπορούσε να διορθωθεί?
Dr. Κ.Αναστασάκης: Αυτό το βλέπουμε αρκετά συχνά σε μπαλαρίνες, χορεύτριες, αθλήτριες κτλ. Με τα χτενίσματα στα οποία ασκούμε έλξη (τράβηγμα) στα μαλλιά, αλλά και με τα extensions μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στις ρίζες, μια κατάσταση που ονομάζεται Αλωπεκία από Έλξη.
Η Αλωπεκία από Έλξη προκαλείται από χρόνια έλξη (τράβηγμα) των τριχών, εμφανίζεται κυρίως κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας (hairline), εκεί που ξεκινάν τα μαλλιά στο μέτωπο ή στην περιοχή που «κρέμονται» τα extensions. Και στις δυο περιπτώσεις το τράβηγμα του χτενίσματος ή το συνεχές, έστω και μικρό, βάρος των extensions προκαλεί ξερίζωμα των τριχών και μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε ουλοποίηση και μόνιμη απώλεια τριχών.

Ερώτηση: Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε μια γυναίκα αν αραίωση στην μπροστινή γραμμή ή τους κροτάφους?
Dr. Κ.Αναστασάκης: Με τις παλαιότερες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών , οι γυναίκες σπάνια μπορούσαν να είναι κατάλληλες υποψήφιες. Ευτυχώς, οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών επιτρέπουν τέλειο και πυκνό αποτέλεσμα ακόμη και στις γυναίκες που έχουν προβλήματα τριχόπτωσης και μας επιτρέπουν να επέμβουμε σε πολλές γυναίκες που παλαιότερα θα τις κρίναμε ως ακατάλληλες για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Πρέπει να θυμόμαστε πως ενώ οι 99 στους 100 άνδρες με τριχόπτωση πάσχουν από Ανδρογενετική Αλωπεκία, υπάρχει μία πληθώρα πιθανών αίτιων για την γυναικεία τριχόπτωση. Όπως πάντα, οι γυναίκες είναι πιο ...πολύπλοκές! Οι αιτίες ποικίλλουν από την Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (περίπου 70% των γυναικών με τριχόπτωση) μέχρι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, το άγχος, την ανεπαρκή διατροφή και κάποιες ορμονικές ή άλλες ασθένειες.
Όταν αποκλείσουμε όλα τα αίτια που μπορούν να διορθωθούν, τότε και μόνο τότε θα προτείνουμε Μεταμόσχευση Μαλλιών σε μια γυναίκα με τριχόπτωση.

Ερώτηση: Διαφέρει η Μεταμόσχευση Μαλλιών στις γυναίκες;
Dr. Κ.Αναστασάκης: Ναι, σε πολλά σημεία και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να επέμβει κανείς σε ένα γυναικείο κεφάλι.
Η πιο σημαντική διαφορά είναι πως σχεδόν όλες οι γυναίκες με τριχόπτωση, έχουν γενικευμένη αραίωση και όχι εντελώς άδεια σημεία στο τριχωτό (αντίθετα με τους άνδρες που κάνουν φαλάκρα!) ενώ ταυτόχρονα, σχεδόν όλες οι γυναίκες με τριχόπτωση διατηρούν το hairline, δηλαδή την φυσιολογική, πυκνή γραμμή μαλλιών στο μέτωπο.
Αν, τώρα, μια γυναίκα έχει απώλεια μαλλιών στο hairline π.χ. λόγω χτενισμάτων που «τραβάνε» υπερβολικά τα μαλλιά στην περιοχή αυτή, αρχικά πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτά τα χτενίσματα και μετά από κάποιους μήνες αν δεν βγουν τα μαλλιά από μόνα τους, προχωρούμε σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν έντονοι κρόταφοι ή πολύ μεγάλο μέτωπο, είτε λόγω κληρονομικής τριχόπτωσης (Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία), είτε επειδή απλά έτσι γεννήθηκε μια γυναίκα, με μεγάλο μέτωπο. Το πρόβλημα είναι πως ο έντονοι κρόταφοι και το μεγάλο μέτωπο δείχνουν το γυναικείο πρόσωπο πιο «αρρενωπό» και αυτό ενοχλεί τις γυναίκες αυτές.
Ευτυχώς, με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών μπορούμε να αποκαταστήσουμε με τόση φυσικότητα και πυκνότητα αυτήν την τόσο απαιτητική περιοχή που η πιο συνηθισμένη «ατάκα» που ακούω από αυτές τις ασθενείς μου είναι «απορώ γιατί δεν έκανα την Μεταμόσχευση Μαλλιών νωρύτερα!»

Ερώτηση: Δηλαδή, δεν είναι υπερβολή να προχωρήσει μια γυναίκα σε μεταμόσχευση μαλλιών αν έχει κάποιο πρόβλημα τριχόπτωσης ή πιο αρρενωπό μέτωπο;
Dr. Κ.Αναστασάκης: Κάθε άλλο! Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να κρίνει ο ιατρός αν συγκεκριμένη ασθενής είναι κατάλληλη υποψήφια για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Ενώ στους άνδρες η τριχόπτωση και η φαλάκρα θεωρείται µια ανεπιθύµητη, αλλά φυσιολογική και αναµενόµενη κατάσταση, στις γυναίκες, ακόµα και στις ηλικιωµένες γυναίκες, η τριχόπτωση και η αραίωση στα μαλλιά είναι ψυχολογικά ολέθρια, απειλεί ισχυρά την αυτο-εικόνα, τη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα και τη θέση της στην κοινωνία και στην οικογένεια, όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται.
Η Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να αντιμετωπίσει στις περισσότερες γυναίκες αυτά τα προβλήματα, αρκεί φυσικά να ο ιατρός να είναι εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών γενικά και πολύ έμπειρος στην γυναικεία Μεταμόσχευση Μαλλιών, που έχει πολλές σχεδιαστικές και ανατομικές διαφορές από την ανδρική Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Ερώτηση: Πότε θεωρείτε πως μια γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ιατρό για την μεταμόσχευση μαλλιών?
Dr. Κ.Αναστασάκης: Όταν μια γυναίκα έχει τριχόπτωση πρέπει αρχικά να επισκεφθεί ένα Δερματολόγο που θα την κατευθύνει αν πρέπει να επισκεφθεί και γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο. Αν το πρόβλημά της δεν μπορεί με φαρμακευτική αγωγή και με «ρύθμιση» των ορμονών, τότε ο χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα μπορέσει να δώσει τη λύση.
Τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της International Society of Hair Restoration Surgery που είμαι ενεργό μέλος από το 2014, ολοένα και περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται έναν εξειδικευμένο χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών και ενημερώνονται για τις δυνατότητες που µπορούν να τους προσφέρουν οι νεώτερες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών.
Φυσικά, δεν αρκούν μόνο οι ...νέες τεχνικές για να υπάρχει ένα άριστο αποτέλεσμα, όπως δεν αρκεί ένα καλό πινέλο για να ζωγραφίσει κανείς ένα έργο τέχνης.
Ο σωστός προγραµµατισµός, η ειλικρινής και εκτενής ενηµέρωση της ασθενούς, η τήρηση των ιατρικών ενδείξεων και η προσεκτική και τέλεια τεχνική µπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσµατα σε γυναίκες οποιοδήποτε σχεδόν αίτιο αλωπεκίας και να βελτιώσουν σηµαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Εκτός από γυναίκες που έρχονται στο ιατρείο μου για «πύκνωση» στο εμπρός και πάνω τμήμα του τριχωτού, έχω πολλές ασθενείς που τους ενοχλεί το πολύ μεγάλο σε ύψος ή το πολύ ευρύ σε πλάτος μέτωπο που έχουν εκ γενετής, ενώ έχω και αρκετές περιπτώσεις γυναικών με ουλές από αισθητικές πλαστικές επεµβάσεις που έχουν ως επιπλοκή την αλλοίωση του hairline και των κροτάφων, την παραµονή εµφανών ουλών και ενίοτε τη µόνιµη αλωπεκία στα σημεία που έγινε η επέμβαση, π.χ. Facelift. Οι ουλές αυτές µπορούν να καλυφθούν τέλεια και απόλυτα φυσικά µε τη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

logo1

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού ISHRS member, Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS)


Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Περικλέους 1 στο Μαρούσι αλλά και στο νέο χώρο του, Πλατεία Κολωνακίου 21 στον 3ο όροφο, κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved