Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας έχει καταρράκτη και ποτάμι στο εσωτερικό του
Inside Stories

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας έχει καταρράκτη και ποτάμι στο εσωτερικό του

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας των Πραμάντων έχει ιστορία 15 εκατομμυρίων ετών, ένα ποτάμι που το διασχίζει σε όλο το μήκος του και έναν καταρράκτη ύψους 2 μέτρων.

Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας βρίσκεται κοντά στο χωριό Πράμαντα, σε απόσταση 60χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 900 μ.

Το σπήλαιο έχει σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο που αγγίζει τους 19 βαθμούς κελσίου ενώ η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 10 βαθμούς κελσίου.

Σε ότι αφορά τη μορφή του συγκαταλέγεται στα βάραθρα. Δηλαδή έχει τη μορφή ενός απόκρημνου χάσματος στη γη. Το ποτάμι που διασχίζει το σπήλαιο έχει διαμορφώσει το εσωτερικό του σε τρία επίπεδα. Στο σπήλαιο σχηματίζονται μικρές λίμνες με πιο εντυπωσιακή εκείνη προς το τέλος της διαδρομής. Η λίμνη έχει μπλε χρώμα, όχι λόγω των κρυστάλλων χαλαζία που υπάρχουν στον πυθμένα της.

Το πρώτο επίπεδο έχει καταρρεύσει και ελάχιστα σημεία του διασώζονται. Το δεύτερο επίπεδο διασχίζεται από μονοπάτι μήκους 250 μέτρων και εκτείνεται σε 10 αίθουσες. Στο τέλος του δεύτερου επιπέδου και περίπου 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι, υπάρχει καταρράκτης ύψους δύο μέτρων. Στο τρίτο επίπεδο συναντάμε την κοίτη του ποταμού.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved