SMP: Μία αποτελεσματική λύση για όσους έχουν αραιά μαλλιά
Inside Stories

SMP: Μία αποτελεσματική λύση για όσους έχουν αραιά μαλλιά

Τα αραιά μαλλιά αρκετές φορές μπορεί να επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή μας. Για αυτό και συχνά, αναζητάμε λύσεις προκειμένου να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Και καθώς η επιστήμη έχει προχωρήσει, πλέον έχουμε στη διάθεσή μας αξιόπιστες επιλογές. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για μια νέα τεχνική κάλυψης της αραίωσης των μαλλιών το Scalp Micropigmentation (SMP). Πολλοί διάσημοι την έχουν δοκιμάσει ήδη, ενώ αρκετές γυναίκες και άντρες με αραίωση ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Τι ακριβώς είναι όμως το SMP;

Μιλήσαμε με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και είναι ο μόνος πιστοποιημένος Έλληνας ιατρός στο Scalp Micropigmentation (SMP) από τη Διεθνή Οργάνωση Χειρουργών Αποκατάστασης Τριχωτού, International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS), για να μάθουμε περισσότερα για το θέμα.

2

Τι ακριβώς είναι η τεχνική Scalp Micropigmentation (SMP); Το SMP είναι όπως ακριβώς το παραδοσιακό tattoo, μόνο που γίνεται στο τριχωτό, σωστά;

Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Όντως, όταν μιλάμε για Scalp Micropigmentation (SMP), μιλάμε για μια προηγμένη μέθοδο δερματοστιξίας του τριχωτού που γίνεται όμως με τη χρήση απόλυτα εξειδικευμένου εξοπλισμού και την εφαρμογή τεχνικών για την έγχυση ειδικών χρωστικών ουσιών ιατρικής πιστοποίησης στο τριχωτό. Στόχος του SMP είναι να δημιουργήσει την εικόνα απόλυτα φυσικής πυκνότητας και κάλυψης στις περιοχές που εφαρμόζεται, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Δηλαδή, μπορούν οι tattoo artists, ή γενικά άτομα που ασχολούνται με το tattoo για αισθητικούς σκοπούς (πχ αισθητικοί) να κάνουν SMP;

Δεν είναι καλή ιδέα για πολλούς λόγους. Μάλιστα η Διεθνής Οργάνωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (ISHRS) οργάνωσε φέτος εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο οποίο πήραν μέρος ιατροί από όλο τον κόσμο με σκοπό να εκπαιδευτούν σε αυτή τη νέα τεχνική. Η διαδικασία του SMP είναι εξαιρετικά περίπλοκη και εντελώς διαφορετική από το παραδοσιακό τατουάζ σε κάθε παράμετρο και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο μόνο όταν η όλη διαδικασία γίνει τέλεια. Η επιτυχία αυτής της τεχνικής εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως είναι η χρήση σύγχρονου, ειδικού εξοπλισμού, η χρήση ειδικών βελόνων και ιατρικών χρωστικών που χρησιμοποιούνται μόνο στο SMP, και η εξειδίκευση και η εμπειρία του ατόμου που κάνει το SMP.

3

Για την επιτυχία της τεχνικής SMP απαιτείται ο πιο σύγχρονος ειδικός εξοπλισμός

Εξηγήστε μας τις πιο σημαντικές διαφορές που έχει το SMP από το κοινό τατουάζ;

Η πιο σημαντική διαφορά είναι στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε. Ο στόχος του SMP και ο στόχος του παραδοσιακού τατουάζ είναι εντελώς αντίθετοι! Το κλασικό tattoo αποτελεί μέσο έκφρασης του καλλιτέχνη και καλλιτεχνική δημιουργία. Έχει σκοπό να «τραβήξει το μάτι», να ξεχωρίσει.

Η σωστή εφαρμογή του SMP σε αντίθεση με το τατουάζ δεν έχει σκοπό να τραβήξει τα βλέμματα και να ξεχωρίσει, αλλά να βελτιώσει την εικόνα του τριχωτού της κεφαλής χωρίς να ξεχωρίζει!

Και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τόσο αποτυχημένες προσπάθειες «τύπου SMP» από καλλιτέχνες tattoo. Είναι αδύνατον όταν κάνεις τατουάζ τόσα χρόνια με σκοπό να ξεχωρίζουν, ξαφνικά να κάνεις μία άλλη τεχνική με σκοπό να ΜΗΝ ξεχωρίζει.

Υπάρχουν όμως και τεχνικοί λόγοι που διαφέρουν τρομερά οι δύο τεχνικές.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

Το SMP από το κλασσικό tattoo διαφέρει στην τεχνική εφαρμογής, το είδος και την ποιότητα της χρωστικής, καθώς και στην εκπαίδευση και το είδος του εξοπλισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο παραδοσιακό τατουάζ χρησιμοποιούνται πολλαπλές βελόνες (5-10 βελόνες τοποθετημένες μαζί σαν σπίρτα σε κουτί) για την εισαγωγή της χρωστικής στο δέρμα και σκοπός είναι να υπάρχει πλήρης κάλυψη, ώστε να δημιουργηθεί ένα συνεχές χρωματιστό πλέγμα κάτω από το δέρμα. Αντίθετα, στην τεχνική SMP χρησιμοποιούμε ειδικές μονές βελόνες, με πολύ λεπτή άκρη για να εισάγεται ελάχιστο μελάνι στο δέρμα, ώστε η χρωστική να καταλαμβάνει μόλις το 1/10 ή το 1/20 της επιφάνειας του δέρματος!

Επιπλέον, το μελάνι των κοινών τατουάζ είναι πολλές φορές απλό βιομηχανικό χρώμα που προορίζεται για χρήση ως μελάνι εκτυπωτή ή για τη βαφή αυτοκινήτων. Για αυτό και τα κοινά τατουάζ όπως όλοι γνωρίζουν, αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου.

4

Κλασσικό τατουάζ μετά την πάροδο 10 ετών

Αντιθέτως στην τεχνική SMP, τα μελάνια που χρησιμοποιούνται είναι ιατρικώς πιστοποιημένα, στείρα μικροβίων και πληρούν όλες τις απαιτήσεις για χρήση στο ανθρώπινο σώμα. Περιέχουν 100% οργανικές χρωστικές και ανάλογα με το συνδυασμό χρώματος δέρματος και μαλλιού, επιλέγεται η κατάλληλη απόχρωση και πυκνότητα στην χρωστική. Οι συγκεκριμένες χρωστικές SMP είναι ειδικά φτιαγμένες ώστε να μην χάνουν το χρώμα τους, να μην «διασπείρονται» μέσα στο δέρμα και να μην «θολώνουν», ενώ μπορούν να δώσουνε επιτυχημένα την εντύπωση 3D effect!




Γιατί το SMP δεν χάνει το χρώμα του με τα χρόνια;

Αυτό οφείλεται στο βάθος τοποθέτησης της χρωστικής. Στο παραδοσιακό τατουάζ, το μελάνι «τοποθετείται» βαθιά στο δέρμα (περίπου 2mm) και τα μόρια της χρωστικής «παγιδεύονται» ανάμεσα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Όμως σε αυτό το βάθος τα μόρια της χρωστικής αναγνωρίζονται σαν «ξένο σώμα» από τον οργανισμό και να δέχονται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα! Αποτέλεσμα είναι μέρος των σωματιδίων της χρωστικής να απορροφώνται και για αυτό τα παραδοσιακά τατουάζ ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Όμως στο SMP τα μόρια χρωστικής εισχωρούν στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, σε βάθος μόλις 0,25-0,5mm, δηλαδή 4-10 φορές πιο επιφανειακά από το κλασσικό tattoo! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην θεωρεί τα μόρια της χρωστικής ως «ξένο σώμα» και να μην του επιτίθεται, για αυτό και το αποτέλεσμα του SMP δεν αλλάζει με τον καιρό, ούτε αλλοιώνεται!

5

Γραφική αναπαράσταση της τοποθέτησης της χρωστικής του παραδοσιακού τατουάζ στο χόριο

Πόσες τεχνικές SMP υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές τεχνικές SMP, ανάλογα με την εικόνα που θέλουμε να επιτύχουμε.

Η SMP HD™ (Hair Density), η οποία χρησιμοποιείται σε περιοχές με αραιά μαλλιά προκειμένου να δώσει την εικόνα μεγαλύτερης κάλυψης. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ανάμεσα σε ήδη υπάρχοντα αραιά μαλλιά και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια απόλυτα πυκνή και απόλυτα φυσική εικόνα των μαλλιών.

Η SMP SC™ (Scar Camouflage), που χρησιμοποιείται σε περιοχές με ουλές χειρουργείων μεταμόσχευσης μαλλιών FUT ή FUE, ουλωτικές αλωπεκίες, τραυματισμούς, εγκαύματα ή παλαιά χειρουργεία ώστε να «εξαφανίσει» τα σημάδια εντελώς και να μπορεί ο ασθενής να κόβει τα μαλλιά του όσο κοντά θέλει! H τεχνική SMP SC™ μπορεί να δώσει πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού μπορεί να καλύψει πλήρως όλες σχεδόν τις ουλές στην δότρια περιοχή, όσο μεγάλες και «άσχημες» και αν είναι! Το αποτέλεσμα είναι απλά εντυπωσιακό. Με την εφαρμογή της τεχνικής SMP SC™ στη δότρια περιοχή, ο ασθενή μπορεί να κόβει τα μαλλιά του όσο κοντά θέλει, χωρίς να φαίνεται απολύτως τίποτα

Η SMP SL™ (Shaved Look), που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πολύ εκτενούς αλωπεκίας (Στάδιο 6 ή 7) και δίνει την εικόνα ότι το κεφάλι έχει πλούσια μαλλιά, αλλά για λόγους styling, ο άνδρας ξυρίζει ολόκληρο το κεφάλι του. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε τελείως ξυρισμένο κεφάλι, σχεδιάζοντας εξ’ ολοκλήρου όλες τις περιοχές που δεν υπάρχει τριχοφυΐα με την έγχυση χιλιάδων μικροσκοπικών κουκίδων ιατρικής ποιότητας χρωστικής κάτω από τα εξωτερικά στρώματα του τριχωτού του δέρματος. Αυτό δημιουργεί την εικόνα ότι υπάρχει τριχοφυΐα σε όλη την περιοχή και απλώς τα μαλλιά είναι φρέσκο-ξυρισμένα.

Ποιους μπορεί να βοηθήσει η τεχνική SMP;

Η τεχνική SMP μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα η τεχνική SMP, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε:

Περιστατικά ανδρών ή γυναικών που έχουν διάχυτη αραίωση αλλά δεν θέλουν να πάρουν μόνιμη φαρμακευτική αγωγή για να πυκνώσουν τα μαλλιά τους.

Ασθενείς που έχουν κάνει ήδη Μεταμόσχευση Μαλλιών αλλά η εικόνα δεν είναι αρκετά πυκνή και είτε δεν επιθυμούν άλλη Μεταμόσχευση Μαλλιών είτε δεν μπορούν να υποβληθούν σε επιπλέον επέμβαση λόγω εξάντλησης της δότριας περιοχής.

Περιστατικά γυναικών που έχουν διάχυτη αραίωση σε όλο το κεφάλι και δεν είναι κατάλληλες υποψήφιες για Μεταμόσχευση Μαλλιών λόγω ανεπαρκούς (αραιής) δότριας περιοχής.

Περιστατικά ανδρών ή γυναικών που έχουν μεγάλη πυκνότητα μαλλιών (αλλά πολύ λεπτά μαλλιά) και δεν είναι κατάλληλοι για «πύκνωση» με Μεταμόσχευση Μαλλιών διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν βλάβες στα ευαίσθητα, λεπτά τριχοθυλάκια στην λήπτρια περιοχή.

Ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για Μεταμόσχευση μαλλιών λόγω μη επαρκούς δότριας (Στάδιο 6 ή 7).

Ασθενείς που είναι απογοητευμένοι από την παλιότερη Μεταμόσχευση Μαλλιών τους και θέλουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους σε «ξυρισμένο look» αλλά φαίνονται οι ουλές στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Άτομα με εκτενείς αλωπεκίες (γυροειδής αλωπεκία, ολική αλωπεκία ) και σε ουλωτικές αλωπεκίες.

Περιστατικά ατόμων που έχουν ουλές από παλαιότερες επεμβάσεις strip ή ουλές από κακές επεμβάσεων FUE που φαίνονται τα χιλιάδες «άσπρα σημάδια» ή που έχει αραιώσει υπερβολικά η δότρια περιοχή. Επίσης μπορούν να καλυφθούν ουλές από πολυετή χρήση πρόσθετου (περούκας) που προκαλεί Αλωπεκία Πίεσης ή Έλξης καθώς και ουλές από τραυματισμούς ή χειρουργεία στο κεφάλι (νευροχειρουργικές επεμβάσεις).

Τελικά, τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να κάνει SMP;

Τρία είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος.

Πού θα απευθυνθεί

Το SMP πρέπει να εκτελείται σε μια καθαρή, χειρουργική αίθουσα εντός ιατρικού χώρου που διαθέτει πλήρη άδεια και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις απόρριψης ειδών βιολογικής προέλευσης.

Ποιον θα εμπιστευτεί

Το SMP όμως δεν αποτελεί μέσο έκφρασης καλλιτέχνη, ούτε καλλιτεχνική δημιουργία, ώστε να απευθυνθείτε σε κάποιον tattoo artist. Είναι μία τεχνική για την αντιμετώπιση της αραίωσης του τριχωτού. Η σωστή εφαρμογή του SMP σε αντίθεση με το τατουάζ δεν έχει σκοπό να τραβήξει τα βλέμματα και να ξεχωρίσει, αλλά να βελτιώσει την εικόνα του τριχωτού της κεφαλής ΧΩΡΙΣ να ξεχωρίζει. Συνεπώς, πρέπει να γίνεται μόνον από άτομα εκπαιδευμένα στην τεχνική SMP και μόνον!

6

Χρωστικές και εξοπλισμός

Τα συνηθισμένα μελάνια τατουάζ μπορεί να γίνουν μπλε στο τριχωτό της κεφαλής με την πάροδο του χρόνου, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται χρωστικές ιατρικής ποιότητας, ειδικά σχεδιασμένες για χρήση στο ανθρώπινο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να αποφευχθεί το ξεθώριασμα ή ο αποχρωματισμός τους. Επίσης, ο τεχνικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα του SMP είναι τελείως διαφορετικά από αυτόν που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά τατουάζ. Το βάθος, οι διάμετροι και το σχήμα των βελόνων, η ταχύτητα και πυκνότητα εναπόθεσης της ιατρικής χρωστικής είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά τατουάζ.

Στην Anastasakis Hair Clinic χρησιμοποιούμε προηγμένες τεχνικές και είμαστε εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι σε αυτές. Έχοντας γνώση των τεχνικών, της ποσότητας και του είδους της χρωστικής που θα χρησιμοποιήσουμε, των βελόνων και την ακριβή πυκνότητα απόθεσης σε μελάνι στο τριχωτό της κεφαλής σας, παράγουμε πάντοτε με ακρίβεια φυσικά αποτελέσματα, χωρίς κανείς να καταλάβει ότι έχει γίνει SMP!

7

*Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, ABHRS, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού, member of the Board of Directors ABHRS, ISHRS member, πρόεδρο της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 & Παλαιολόγου 1 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.


©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved