Φαλακροί άνδρες Vs άνδρες με μαλλιά: Ποιοι είναι πιο αρρενωποί;
Inside Stories

Φαλακροί άνδρες Vs άνδρες με μαλλιά: Ποιοι είναι πιο αρρενωποί;

Πόσο εξαρτάται η σεξουαλική ζωή κάποιου από τα… μαλλιά του; Επηρεάζεται και αν ναι πώς και πόσο; Πρόκειται για μία επίκαιρη απορία, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που η διάθεσή μας βελτιώνεται, τα επίπεδα του άγχους υποχωρούν και γενικά είμαστε πιο ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές (και όχι μόνο...)!

Τι γίνεται όμως με όσους έχουν τριχόπτωση ή αδύναμα μαλλιά; Μήπως μοιραία νιώθουν πως η εμφάνιση των μαλλιών τους είναι πρόβλημα; Κι όμως, κάποιοι άλλοι το βλέπουν αντίστροφα και πιστεύουν την… παραδοσιακή θεωρία, ότι δηλαδή οι φαλακροί άνδρες είναι πιο σέξι!

Μήπως, τελικά, οι φαλακροί άνδρες είναι πιο αρρενωποί και σέξι σε σύγκριση με αυτούς που έχουν μαλλιά; Όσες φορές και να επιχειρήσουμε να ρωτήσουμε τους «ειδικούς», δηλαδή τις γυναίκες, η αλήθεια είναι ότι δεν δόθηκε μία εμπεριστατωμένη απάντηση. Τα γούστα ποικίλουν και διαφοροποιούνται και μάλιστα ανάλογα με την ηλικία, την εμπειρία, τη διάθεση, ακόμα και την ημέρα…

Την απάντηση, για άλλη μια φορά, καλείται να δώσει η επιστήμη και μάλιστα μια μελέτη που είχε γίνει το 1979 (από τότε το έψαχναν...) και την οποία μας αναλύει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, Επιστημονικός Διευθυντής της Anastasakis Hair Clinic, πιστοποιημένος χειρουργός στη μεταμόσχευση μαλλιών, μέλος της ISHRS και Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστοποιητικού Ιατρικού οργανισμού American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS).

Η αρρενωπότητα και η αυτοπεποίθηση

«Σε αυτή τη μελέτη, μέτρησαν κάποιους δείκτες αρρενωπότητας σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία και σε άνδρες που δεν είχαν χάσει τα μαλλιά τους. Για να είμαστε πιο ακριβείς, όμως, η “αρρενωπότητα” και η “θηλυκότητα” δεν έχουν σαφή ορισμό, ούτε μετρούνται άμεσα. Έτσι, οι επιστήμονες σκεφτήκαν να μετρήσουν έμμεσους δείκτες. Οι δείκτες αυτοί είχαν να κάνουν με το πόσες τρίχες έχουν στο σώμα και στα χέρια οι άνδρες, πόσο πολύ ιδρώνουν, πόσο σμήγμα παράγεται στο δέρμα τους κ.ά. Για να το πούμε λαϊκά, μετρήθηκε το πόσο «βαρβάτοι» ήταν οι άνδρες με ή χωρίς φαλάκρα! Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως διαφορά στις παραμέτρους μέτρησης της “αρρενωπότητας/βαρβατίλας” και έτσι, το ερώτημα παρέμενε... Αρκετά χρόνια αργότερα, νέοι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν την “αρρενωπότητα” με άλλο δείκτη: Ανάλογα με τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών που έχει ο άνδρας την εβδομάδα, ενώ είναι σε σχέση. Έγινε, λοιπόν, μια μεγάλη δευτερογενής μελέτη που διήρκησε 3 χρόνια. Σε αυτή τη μελέτη έλαβαν μέρος 2.836 άνδρες, από τους οποίους οι μισοί είχαν μαλλιά και οι άλλοι μισοί ανήκαν σε διαφορετικά στάδια τριχόπτωσης. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι και οι 2 κατηγορίες ανδρών είχαν παρόμοιο αριθμό σεξουαλικών επαφών την εβδομάδα. Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά, όμως, αυτής της έρευνας είναι ότι οι άνδρες με τριχόπτωση είχαν λιγότερες ερωτικές συντρόφους κατά τη διάρκεια τη ζωής τους. Οι επιστήμονες δεν εξήγησαν το γιατί συμβαίνει αυτό. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει να κάνει με την… έλλειψη μαλλιών, όσο με την αυτοπεποίθηση. Μάλλον οι άνδρες που εμφανίζουν τριχόπτωση φαίνεται να γίνονται λιγότερο τολμηροί στο να προσεγγίσουν γυναίκες».

Όπως μας εξηγεί περαιτέρω ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD: «Το πιο σημαντικό είναι το πώς αισθάνεται κάποιος με την εμφάνισή του και το αν νιώθει αυτοπεποίθηση. Όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει κάποιος, τόσο πιο κοινωνικός και “ανοιχτός” είναι στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Ένας άντρας που έχει αυτοπεποίθηση αλλά ταυτόχρονα έχει τριχόπτωση ή είναι φαλακρός, σίγουρα δεν υστερεί σε τίποτα από έναν με πλούσια μαλλιά. Όμως δυστυχώς τα στερεότυπα που έχουμε όσον αφορά το τι θεωρείται ωραίο, αρρενωπό, ελκυστικό, κάνουν πολλούς ασθενείς με τριχόπτωση να νομίζουν ότι μειονεκτούν σε σύγκριση με άνδρες με μαλλιά – που έχουν τις “σωστές προδιαγραφές”. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους και κατ’ επέκταση και στις κοινωνικές και ερωτικές τους σχέσεις. Οι άνδρες αυτοί συχνά τείνουν να έχουν πιο έντονο το φόβο της απόρριψης και παρουσιάζονται πιο εσωστρεφείς και άτολμοι. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αφού ο καθένας είναι μοναδικός και αξιόλογος. Και οι γυναίκες, γενικά, δεν κρίνουν κάποιον από τα μαλλιά του! Αλλά σίγουρα η εμφάνιση γενικά και η εικόνα των μαλλιών επηρεάζει σημαντικά».

Μάλιστα, συνεχίζει ο Dr. Αναστασάκης MD, PhD, «το 2016 είχε γίνει μια άλλη μελέτη που αφορά στα στερεότυπα και γενικά πότε θεωρούμε έναν άνδρα γοητευτικό, νέο, πετυχημένο. Στόχος της έρευνας αυτής ήταν να αποδειχθεί τι αλλάζει όταν ένας άνδρας υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Μελέτησαν λοιπόν αν ο ίδιος άνδρας πριν και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών δείχνει πιο νέος, πιο ελκυστικός, πιο συμπαθητικός και πιο πετυχημένος σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.

Οι ερευνητές, έδειξαν σε άνδρες και γυναίκες τα 13 ζεύγη εικόνων, 7 άνδρες είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών ενώ οι 6 όχι. Έδειξαν και φωτογραφίες του ίδιου άντρα- μια πριν και μία μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών- και τους ζήτησαν να συγκρίνουν τις 2 φωτογραφίες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι άνδρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών θεωρήθηκαν από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες ως νεότεροι και πιο ελκυστικοί, ακόμα και πιο πετυχημένοι επαγγελματικά απ’ ό,τι ήταν πριν». Εντυπωσιακό!

Έχουν γίνει δεκάδες μελέτες που συγκρίνουν φωτογραφίες ατόμων χωρίς μαλλιά και τα ίδια άτομα με μαλλιά -είτε μετά από μεταμόσχευση είτε με χρήση Photoshop. Όλες έχουν μια κοινή κατάληξη: Ότι τα μαλλιά επηρεάζουν σημαντικά την εικόνα ενός ατόµου, καθώς και το αν θα θεωρηθεί ελκυστικός και εμφανίσιμος ή όχι. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσοι θεωρούνται από τους άλλους ελκυστικοί έχουν ακολούθως σηµαντικό πλεονέκτηµα σε κάθε διαπροσωπική αλληλεπίδραση: Ο κόσμος τους φέρεται καλύτερα και με περισσότερη επιείκεια, τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες, τους γίνονται περισσότερες χάρες. Απλά σκεφτείτε πώς φέρεται γενικά ο κόσμος σε μια όμορφή γυναίκα και θα καταλάβετε…

Το ευτυχές είναι ότι πλέον όποιος δεν νιώθει καλά με την εμφάνισή του και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα μαλλιά του, μπορεί να αλλάξει την εικόνα του και να επανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Οι διαθέσιμες λύσεις πλέον είναι συγκεκριμένες και πολύ αποτελεσματικές, όμως δυστυχώς, ακόμα περισσότερες είναι οι παγίδες και το παραπλανητικό marketing που χρησιμοποιούν οι διάφοροι επιτήδειοι για να προσελκύσουν κόσμο και να θησαυρίσουν. Αυτοί οι επιτήδειοι στοχεύουν στην ανασφάλεια και απόγνωση πολλών που χάνουν τα μαλλιά τους, προκειμένου να πουλήσουν «μαγικές» λύσεις που είναι πάντα ψεύτικες! Οπότε, θέλει προσοχή!

Η μεταμόσχευση μαλλιών, είναι η πιο οριστική και αποτελεσματική λύση. Όταν γίνεται όπως ακριβώς πρέπει, μπορεί να σας δώσει ένα τέλειο και απόλυτο φυσικό αποτέλεσμα που πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή ενός άνδρα, θα του προσφέρει αυτοπεποίθηση, θα τον κάνει να δείχνει νεότερος και να αγαπήσει ξανά την εικόνα του.

εικ.1: Αποτέλεσμα Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Anastasakis Hair Clinic

Προσοχή, όμως, στις κλινικές που διαφημίζουν νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών με ευφάνταστα ονόματα και σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Όπως γνωρίζουμε δύο είναι η τεχνικές στη μεταμόσχευση μαλλιών: Η τεχνική FUE και η τεχνική FUT. Η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργών Μεταμόσχευσης Μαλλιών (ISHRS) και το αμερικανικό συμβούλιο (ABHRS), απαγορεύουν στα μελή τους να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο όρο εκτός από τους δυο επισήμους FUE και FUT».

Επίσης πολύ της μόδας, είναι τελευταία οι θεραπείες με «βλαστοκύτταρα» – το γνωστό σε όλους PRP. Όσοι όμως έχουν κάνει τις εν λόγω θεραπείες αναφέρουν ότι τους πήραν μια σύριγγα αίμα και το εξαγόμενο πλάσμα το ενέχυσαν με ενέσεις στα αραιωμένα σημεία του κεφαλιού. Στην πραγματικότητα όμως για να γίνει σωστά το PRP, θα πρέπει να σας πάρουν περίπου 150-200ml αίμα, το οποίο θα δώσει 10ml πλάσμα και με αυτό να κάνουν ενέσεις σε όλο το κεφάλι. Συνοπτικά, το κοινό πρέπει να θυμάται πως το PRP είναι σαφώς κατώτερο σε αποτελεσματικότητά από τις τρεις εγκεκριμένες αγωγές ενάντια στην τριχόπτωση.

Αναζητώντας στο internet θεραπείες για την αραίωση, συναντάει κάποιος ένα πλήθος «μαγικών θεραπειών» που μόνο ορισμένα ινστιτούτα διαφημίζουν όπως είναι η οξυγονοθεραπεία για τα μαλλιά, η χρήση υπερήχων και παλμικών δονήσεων που διεγείρουν τους θύλακες και αμέτρητες άλλες «μαγικές συνταγές». Τίποτα όμως από αυτά δεν στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες, ούτε τις συναντάς σε γνωστές κλινικές του εξωτερικού, μόνο στο συγκεκριμένο ινστιτούτο αισθητικής στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να βάζει τον καθένα σε σκέψεις.

Για όσους δεν επιθυμούν προς το παρόν μια τόσο ριζοσπαστική λύση, και θέλουν να προσπαθήσουν να κρατήσουν και να πυκνώσουν, αν γίνεται, τα υπάρχοντα μαλλιά τους, μπορούν να ακολουθήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή (μινοξιδίλη ή φιναστερίδη) με πραγματικά αξιόλογα αποτελέσματα. Αυτή η επιλογή όμως απαιτεί πειθαρχία – αφού οι αγωγές για την τριχόπτωση πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά και εφόρου ζωής. Το μοναδικό μειονέκτημα που υπάρχει είναι ότι ίσως προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες, που είναι όμως αναστρέψιμες πάντα.

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές, όπως μας εξήγησε ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, «η πιο αποτελεσματική θεραπεία τριχόπτωσης, με επιτυχίας ποσοστό 98%, που είναι εγκεκριμένη από το FDA (Food and Drug Administration) της Αμερικής και χωρίς καμία παρενέργεια, είναι η θεραπεία με laser χαμηλής συχνότητας – LLLT (Low Level Laser Therapy). Η θεραπεία LLLT τονώνει την κυτταρική δραστηριότητα και τη ροή του αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα πιο πυκνά, υγιή και δυνατά μαλλιά. Η χρήση του είναι απλή, και μόνο 7 λεπτά είναι αρκετά. Επίσης δεν υπάρχει η δέσμευση της καθημερινής χρήσης – συνήθως 3 φορές την εβδομάδα αρκούν για να αποκτήσετε ξανά πλούσια μαλλιά».

εικ.2: Αποτέλεσμα θεραπείας τριχόπτωσης με Laser LLLT Capillus 272 Pro, στην Anastasakis Hair Clinic

Όσο μεγάλη και αν είναι η θέλησή σας να αλλάξετε την εικόνα σας, όπως συμβουλεύει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, «θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτά που σας υπόσχονται, γιατί τις περισσότερες φορές είναι ένα αγκίστρι που μπορεί όμως να σας κοστίσει πολύ πιο ακριβά από χρήματα. Οφείλετε να κάνετε μια συνειδητοποιημένη έρευνα αγοράς και να βρείτε τον ιατρό εκείνο που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη για τις γνώσεις του, την προσέγγισή του, το ήθος του και θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα σας προτείνει θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα σας, αλλά και ολόκληρη τη ζωή σας».

*Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, Πρόεδρο της ΕΛΑΜΑΤ, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού μέλος ISHRS, Diplomate & Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved