Το μέγεθος... μετράει και στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;
Inside Stories

Το μέγεθος... μετράει και στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

«The bigger the better» γνωστή φράση στα αγγλικά, η οποία υποδηλώνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι κάτι, τόσο το καλύτερο. Βάση αυτού συνήθως κάνουμε πολλές από τις επιλογές μας. Πόσο όμως, κάτι τέτοιο, έχει εφαρμογή στη μεταμόσχευση μαλλιών; Υπάρχει κάποιο μέγεθος που μετράει;

Σε αυτά τα ερωτήματα ζητήσαμε να μας απαντήσει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, μέλος της International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS), Diplomate & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS). Ο Dr. Αναστασάκης είναι επίσης Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού, ΕΛΑΜΑΤ - του Ελληνικού παραρτήματος της ISHRS και επιστημονικός διευθυντής της Anastasakis Hair Clinic.

Ας μιλήσουμε για μεγέθη! Ποιο μέγεθος μετράει στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Σε τουλάχιστον 3 τομείς, το… μέγεθος είναι καθοριστική παράμετρος στην επιτυχία μιας Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής!

Σε ποιους τομείς αναφέρεστε;

Σε ορισμένους τομείς της καθημερινής μας ζωής, το μέγεθος μετράει και μάλιστα πολύ! Στα αυτοκίνητα, όσο μεγαλύτερος είναι ο κινητήρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ιπποδύναμη και περισσότερη η αδρεναλίνη! Στα διαμάντια, όσο περισσότερα είναι τα καράτια αντίστοιχα περισσότερος είναι ο ενθουσιασμός της γυναίκας! Θα περίμενε κανείς πως στην μεταμόσχευση μαλλιών, όσα περισσότερα τριχοθυλάκια, τόσο πιο πυκνό το αποτέλεσμα. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το μέγεθος που πραγματικά μετράει στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι το πάχος.

Θέλετε να μας εξηγήσετε, ιατρέ, σε πιο πάχος αναφέρεστε;

Όταν μιλάμε για πάχος εννοούμε το πάχος της τρίχας. Και θα σας εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να αναφερθώ σε πραγματικά μεγέθη της μεταμόσχευσης μαλλιών, γιατί θα έπρεπε να αναφερθούμε σε χιλιοστά και υποδιαιρέσεις τους, που δεν είναι τόσο κατανοητά. Έστω ότι έχουμε δύο ασθενείς: Ο ένας έχει πολύ χοντρή τρίχα -φανταστείτε σε αναλογία σαν κορμό ενός λεπτού δέντρου- ο άλλος λεπτή τρίχα - φανταστείτε σε αναλογία σαν καλάμι bamboo. Αν μεταμοσχεύσουμε τα τριχοθυλάκια με τις χοντρές τρίχες σε μία χαμηλή προς μέτρια πυκνότητα π.χ. 30 τριχοθυλάκια/cm2, θα υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη, κάτι αντίστοιχο με το να φυτέψει κάποιος τα δεντράκια κοντά το ένα στο άλλο. Σε λίγο θα φαίνεται ένα πυκνό δάσος! Αν μεταμοσχεύσουμε τα τριχοθυλάκια με τις λεπτές τρίχες σε πυκνότητα 30 τριχοθυλάκια /cm2, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αραιό, παρόλο που η πυκνότητα είναι ίδια! Ακόμα και διπλάσια πυκνότητα να καταφέρει κάποιος, πάλι το αποτέλεσμα δεν θα συγκρίνεται με το προηγούμενο παράδειγμα! Όσο κοντά και να φυτέψει κανείς τα καλάμια, δεν θα δώσουν σχεδόν ποτέ την εικόνα δάσους! Μάλιστα είναι τόσο εντυπωσιακό αυτό που σας αναφέρω αν το δείτε οπτικά, που υπάρχει ανάλογο video στο site της Anastasakis Hair Clinic.

Γι’ αυτό το λόγο κάποια άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών έχουν ένα αφύσικο και αραιό αποτέλεσμα, ενώ κάποια πιο πυκνό και ας έχουν χειρουργηθεί από τον ίδιο ιατρό;


Ακριβώς! Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι! Δυστυχώς οι περισσότερες κλινικές που κάνουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών έχουν ένα και μόνο …πατρόν για το σχεδιασμό και την πυκνότητα. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, όλους τους ασθενείς τους κάνουν «ιδίους»: κάνουν ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό, ακριβώς την ίδια τοποθέτηση και χαμηλή πυκνότητα, παραβλέποντας τον πολύ σημαντικό παράγοντα του πάχους της τρίχας, ο οποίος είναι πάρα πολύ καθοριστικός για το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης και το πόσο πυκνό ή αραιό θα φαίνεται.

6-8.jpg
Παράδειγμα κακής σχεδίασης στη hairline με τους τριχικούς θυλάκους «παραταγμένους» σε μία ευθεία και με χαμηλή πυκνότητα. Το αποτέλεσμα είναι αραιό και αφύσικο. (πηγή: αρχείο Dr. K. Αναστασάκη)

Τι μπορεί να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

Αρχικά, ο ιατρός πρέπει με ειλικρίνεια και ήθος να απαντήσει αν ο ασθενής είναι πράγματι υποψήφιος για μεταμόσχευσή μαλλιών. Είναι θλιβερό το φαινόμενο να χειρουργούνται ακατάλληλοι ασθενείς, με υπερβολικά λεπτά μαλλιά ή αραιή δότρια απλά και μόνο για να βγάλει λεφτά η κλινική.

Περίπτωση ασθενούς που δεν έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών λόγω αραιής δότριας (πηγή: αρχείο Dr. K.Αναστασάκη)

Από τη στιγμή που ο ασθενής είναι πράγματι κατάλληλος για μεταμόσχευση μαλλιών, ανάλογα με τον μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών του, καταστρώνεται από τον χειρουργό μια στρατηγική σχεδίασης.

Ο ακρογωνιαίος λίθος μιας πετυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ο σωστός σχεδιασμός. Σε γενικές γραμμές, στις δύσκολες περιπτώσεις που ο ασθενής έχει λεπτά μαλλιά, τοποθετούνται τα μοσχεύματα σε κατάλληλη διαβάθμιση πυκνότητας, σε διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους σε κάθε υπο-περιοχή, σε διαφορετική γωνία, κατεύθυνση και φορά έτσι ώστε να δίνουν την εικόνα κάλυψης και το ένα τριχοθυλάκιο να …βοηθάει το διπλανό του.

Δηλαδή στις ίδιες συνθήκες, δυο διαφορετικοί χειρουργοί θα δώσουν διαφορετικό αποτέλεσμα;

Φυσικά! Δεν κάνουν τα πινέλα οι μπογιές τον ζωγράφο! Με τα ίδια υλικά ο ένας «ζωγραφίζει» ένα αριστούργημα και ο άλλος απλά μπορεί και βάφει. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να ζωγραφήσετε, είμαι βέβαιος πως καταλαβαίνετε τη διαφορά του ειδικού με τον μη ειδικό.

Άρα ποιοι παράγοντες είναι εκείνοι που είναι απαραίτητοι για ένα πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα;

Όπως προανέφερα, κάθε περιστατικό μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μοναδικό. Και αυτό συμβαίνει διότι κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό συνδυασμό ιδιαίτερων χαρακτηριστικών: Σχήμα προσώπου, ηλικία, χρώμα και ποιότητα μαλλιών, είδος τριχοθυλακίων (μονότριχα, πολύτριχα κλπ), διαθέσιμα τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή (τα οποία σημειωτέον δεν είναι ανεξάντλητα), ελαστικότητα της δότριας περιοχής και άλλα. Φανταστείτε ότι ακόμα και το μέγεθος του κεφαλιού παίζει ρόλο. Επίσης ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες που αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της αραίωσης. Κάποιοι έχουν πλήρως άδειες περιοχές ενώ άλλοι χρειάζονται πύκνωση ανάμεσα σε δικά τους μαλλιά. Ο ειδικός ιατρός λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γνωρίζει ότι μόνο έπειτα από λεπτομερή εξέταση του ασθενούς μπορεί δώσει μια ακριβή εκτίμηση τόσο για τον ακριβή αριθμό τριχοθυλακίων που χρειάζεται, ώστε να έχει ένα πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα, όσο και για την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών η οποία θα του το εξασφαλίσει.

Για να γίνει όμως ένας σωστός σχεδιασμός, προϋποθέτει ο ιατρός που ασχολείται με τη μεταμόσχευση μαλλιών να έχει αντιληφθεί ότι η μεταμόσχευση δεν είναι μια διαδικασία φασόν. Το κάθε περιστατικό είναι μοναδικό, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ανάγκες και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, σε όλα τα στάδια της μεταμόσχευσης μαλλιών από την ενημέρωση μέχρι την ολοκλήρωση της - μετά από 1 χρόνο.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στον σχεδιασμό;

Είναι τόσα πολλά τα πιθανά λάθη, που πραγματικά θα χρειαζόμουν ώρες να σας τα εξηγήσω όλα! Ένα από τα πιο βασικά είναι να τοποθετούνται τα μοσχεύματα ακριβώς στην ίδια απόσταση μεταξύ τους σε όλους τους ασθενείς, είτε έχουν χοντρά μαλλιά, είτε λεπτά, είτε έχουν πολύτριχα ή μονότριχα τριχοθυλάκια, είτε έχουν ίσια ή σγουρά μαλλιά. Όλες αυτές οι παράμετροι παίζουν ρόλο! Ακόμα και το χρώμα τον μαλλιών καθορίζει την απόσταση των υποδοχών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο πυκνό.

Παράδειγμα αφύσικου αποτελέσματος μεταμόσχευσης μαλλιών. Χοντρά τριχοθυλάκια, τοποθετημένα αραιά και παραταγμένα σε μία ευθεία (πηγή: αρχείο Dr. K. Αναστασάκη).

Ένα ακόμα τραγικό λάθος είναι κάποιοι που παρατάσσουν τα τριχοθυλάκια στη σειρά, σαν… στρατιώτες στην αναφορά του λόχου. Όλοι ξέρουμε ότι τα φυσικά μαλλιά δεν φυτρώνουν στη σειρά, είναι πιο άναρχα «τοποθετημένα». Στη μεν μπροστινή γραμμή φαίνονται σαν ζικ-ζακ, στη δε «κορυφή», φυτρώνουν σαν «σαλιγκάρι». Ειδικά η περιοχή της κορυφής είναι η πιο δύσκολη περιοχή, καθώς χρειάζεται την περισσότερη χειρουργική τέχνη. Ο στροβιλισμός με τον οποίο γίνεται η έκφυση των τριχών στην κορυφή είναι ιδιαίτερα δύσκολος να αναπαραχθεί και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στη μεταμόσχευση μαλλιών για ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες μεταμοσχεύσεις που έρχονται στην κλινική μου για επιδιόρθωση, βλέπω μοσχεύματα κάθετα τοποθετημένα, αραιά και… σαν στρατιωτάκια στη σειρά.

Είπατε στη αρχή πως είναι 3 τα μεγέθη που μετράνε. Ποια είναι τα άλλα δυο;

Το ένα είναι ο αριθμός των τριχοθυλακίων. Και το άλλο είναι ο αριθμός των ατόμων της χειρουργικής ομάδας! Το πρώτο δεν χρειάζεται να το εξηγήσω ιδιαίτερα. Όσα περισσότερα τριχοθυλάκια μεταμοσχευτούν, τόσο πιο πυκνό και πλήρες το αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές, κάποιος που έχει αρκετή τριχόπτωση που να χρίζει μεταμόσχευσης μαλλιών, θα χρειαστεί περισσότερα από 2000 τριχοθυλάκια για να έχει μια ικανοποιητική κάλυψη. Πάρα πολλοί, όμως, χρειάζονται μέχρι και 4.000 τριχοθυλάκια σε μια συνεδρία. Και εδώ έρχεται ο παράγοντας των ατόμων της ομάδας. Προκειμένου να αφαιρεθούν και να μεταμοσχευθούν 1.000 τριχοθυλάκια, χρειάζεται ένας ιατρός και ένας/μια βοηθός να εργαστούν περίπου 7-8 ώρες. Όταν οι αριθμοί των τριχικών θυλάκων που μεταμοσχεύονται φτάνουν τα 3.000 και 4.000 τριχοθυλάκια, που σχεδόν καθημερινά κάνουμε στην κλινική μου, πολλαπλασιάζονται οι απαιτήσει σε προσωπικό. Πλέον, χρειάζεται ένας πολύ έμπειρος και γρήγορος ιατρός και 7-8 βοηθοί!

Αυτή την αφοσίωση, τη αφοσίωση και την επένδυση σε προσωπικό και χρόνο που έχουμε στην κλινική μου, σπάνια την βρίσκει κανείς, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Και ακριβώς επειδή αναλαμβάνουμε μεγάλα και πάρα πολύ δύσκολα περιστατικά, έχουμε ξεχωρίσει. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ειδίκευσή μας και για αυτό οι περισσότεροι θεωρούν πως είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό.

Ξέρετε, κάθε βήμα της μεταμόσχευση μαλλιών είναι καθοριστικό και όλα τα βήματα της πρέπει να εκτελεστούν άψογα. Οποιοδήποτε λάθος κατά τη διαδικασία, πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται. Συμπερασματικά, για να έχετε ένα τέλειο και φυσικό αποτέλεσμα προϋπόθεση είναι όλα τα βήματα κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης να εκτελεστούν τέλεια.

εικ.1.
εικ.2.
Εικ.3.

εικ. 1, 2 και 3: Τρία περιστατικά πριν και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Παρατηρήστε τις διαφορές στο σχεδιασμό και την τοποθέτηση των τριχικών θυλάκων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την ηλικία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τριχών. Το αποτέλεσμα είναι φυσικό και πυκνό και στα τρία παραδείγματα (πηγή: Anastasakis Hair Clinic)

Συχνά ιατρέ, βλέπουμε διαφημίσεις – κυρίως στο διαδίκτυο - από κλινικές ή ινστιτούτα που μιλούν για μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε πολύ χαμηλές τιμές, που όμως διαφημίζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό τριχοθυλακίων. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Μπορείτε να καταλάβετε ότι μια τέτοια διαφήμιση, π.χ. 1.000 τρίχες με 500€ με την τάδε τεχνική, μόνο ως διαφημιστικό κόλπο πρέπει να αντιμετωπίζεται και για αυτό πρέπει κάποιος να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Αρχικά, οι 1.000 τρίχες είναι μόλις 400 τριχοθυλάκια που καλύπτουν επιφάνεια όσο ένα… 2ευρω! Όποτε καταλαβαίνει κάποιος τη γελοιότητα, αλλά και τον κίνδυνο αυτών των διαφημίσεων, ειδικά όταν μιλάμε για την υγεία, την ασφάλεια και την εμφάνιση των συνανθρώπων μας.

Κανένας σοβαρός ιατρός δεν θα δεχτεί να προσελκύσει ασθενείς με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο από την ιατρική δεοντολογία. Κάθε ιατρός που ασχολείται σοβαρά με τη μεταμόσχευση μαλλιών οφείλει να είναι μέλος τουλάχιστον ενός εκ των δύο Διεθνών Επιστημονικών Φορέων, της ISHRS και της ABHRS. Οι επιστημονικές εταιρείες αυτές, δεν επιτρέπουν τέτοια παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα στα μέλη τους. Προσωπικά λυπάμαι για αυτήν την κατάντια και μέσω από τα βίντεό μου και τις συνεντεύξεις μου προσπαθώ να προφυλάξω, να ενημερώσω και να προειδοποιήσω το κοινό.

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, Πρόεδρο της ΕΛΑΜΑΤ, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού μέλος ISHRS, Diplomate & Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved