Σοκαριστικό! Ποιοι είχαν προβλέψει τον Covid 19 που «χτύπησε» τον πλανήτη (Photos)
Inside Stories

Σοκαριστικό! Ποιοι είχαν προβλέψει τον Covid 19 που «χτύπησε» τον πλανήτη (Photos)

Mε τον κορονοϊό να έχει χαρακτηριστεί πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ανησυχία να αυξάνεται σε διεθνές επίπεδο, οι θεωρίες συνωμοσίας για το πώς και από πού ξεκίνησε ο ιός «δίνουν και παίρνουν» ενώ δεν λείπουν κι εκείνες που αναφέρουν πως ο θανατηφόρος ιός είχε «προβλεφθεί» από... διάφορους και με διάφορους τρόπους.

«Τέλος των Ημερών: Προβλέψεις και προφητείες για το τέλος του κόσμου».

Σχεδόν πιο σοκαριστικό και από την ίδια την ασθένεια θα είναι το γεγονός ότι θα εξαφανιστεί το ίδιο ξαφνικά όσο θα εμφανιστεί, θα επιτεθεί ξανά δέκα χρόνια αργότερα και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί τελείως», συνέχιζε η Σίλβια Μπράουνι, που πέθανε το 2013, αφού η πρόβλεψη της είχε ξεθωριάσει από τη δημόσια μνήμη. Η πανδημία του νέου κορονοϊού, όμως, έστρεψε ξανά την προσοχή στο βιβλίο της Μπράουνι «Τέλος των Ημερών: Προβλέψεις και προφητείες για το τέλος του κόσμου».


Μπιλ Γκέιτς
Πολλοί τείνουν να πιστέψουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν έχει πολλά που θα μπορούσε να φοβηθεί. Αλλά σε συνέντευξη του το 2015 ομολόγησε το μεγαλύτερο φόβο του, για τον ίδιο αλλά και την ανθρωπότητα. Όπως εξήγησε, «τον προηγούμενο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο μεγαλύτερος φόβος μας ήταν το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αν κοιτάξουμε τα ποσοστά θανάτων του 20ού αιώνα, θα παρατηρήσουμε μια απότομη άνοδο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, με 25 εκατομμύρια νεκρούς, και μία άλλη, με τους 65 εκατομμύρια θανάτους λόγω του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αλλά υπάρχει και μια άλλη κλιμάκωση πολλών θανάτων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, με σχεδόν 65 εκατομμύρια νεκρούς, όσους δηλαδή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, που όμως δεν προκλήθηκαν από τον άνθρωπο, αλλά μια ασθένεια, τη γνωστή και ως "Ισπανική Γρίπη". Η Ισπανική Γρίπη ήταν πανδημία γρίπης, η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 50 έως 100.000.000 ανθρώπων». «Αξιολογώ την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου κατά τη διάρκεια της ζωής μου να είναι αρκετά χαμηλή», λέει ο Γκέιτς. «Αξιολογώ την πιθανότητα μιας εκτεταμένης επιδημίας, πολύ χειρότερη από το Εbola, κατά τη διάρκεια της ζωής μου, ακόμα και πάνω από 50%. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα εμφανιστεί ένα ξέσπασμα πανδημίας στις επόμενες δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό», είχε πει ο Γκέιτς, «δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντιδράσαμε στην τελευταία επιδημία: Η επιδημία του περασμένου έτους έδειξε πόσο δεν έχει γίνει παγκόσμια η αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Η τελευταία εκτεταμένη φονική επιδημία ήταν η Ισπανική Γρίπη που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό», τόνιζε, είναι ότι δεν γνωρίζουμε καν από πού προήλθε η ισπανική γρίπη - λεγόταν μόνο Ισπανική Γρίπη, επειδή ο τύπος στην Ισπανία ήταν ο πρώτος που το ανέφερε. Από πολλές απόψεις είμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι σε μια μολυσματική καταστροφή σήμερα».


Θεωρίες συνωμοσίας ήδη από τον Μεσαίωνα
Όπως ανέφερε η DW, ιστορικά το ξέσπασμα μιας πανδημίας συνοδευόταν πάντα από φήμες ή θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Μπούτερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, πολλοί τείνουν να ισχυρίζονται ότι πάντα πίσω από τα μεγάλα δεινά κρύβεται μια παράνομη ομάδα ανθρώπων, που σχεδιάζει να πάρει την εξουσία, να ελέγξει ή ακόμα να καταστρέψει τον πλανήτη. Αντίστοιχες θεωρίες έχουν υπάρξει πολλές ανά τους αιώνες. Για την πανούκλα, που είχε ξεσπάσει τον 14ο αιώνα, είχαν στοχοποιηθεί οι Εβραίοι ως υπαίτιοι, πολύ απλά γιατί η ασθένεια δεν μπορούσε ακόμη να εξηγηθεί επιστημονικά. Αντίστοιχη περίπτωση ήταν η θανατηφόρα Ισπανική Γρίπη, που σκότωσε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 1918 και 1920, και κατέστη πιο θανατηφόρα και από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα αίτια της Ισπανικής Γρίπης παρέμειναν για πολλά χρόνια ανεξιχνίαστα. Κάποιοι, όμως, πίστευαν ότι ο ιός της ισπανικής γρίπης είχε κατασκευαστεί σε γερμανικά εργαστήρια με στόχο να γίνει φονικό όπλο.

Ταινίες και σειρές
Αρκετές εξάλλου είναι οι ταινίες ή οι σειρές του Χόλυγουντ με κεντρικό θέμα την εξάπλωση ενός ιού ή μιας πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη ενώ και οι «Simpsons» δεν ξέφυγαν από τις θεωρίες και προβλέψεις του κορονοϊού. Σε επεισόδιο, του 1993, ο Χόμερ Σίμπσον παραγγέλνει αποχυμωτή από την Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο εργάτες που ετοιμάζουν το πακέτο εξομολογούνται ότι είναι εδώ και καιρό άρρωστοι. Τα πακέτα φτάνουν στον προορισμό τους, μόνο που μαζί τους φτάνουν και τα μικρόβια των εργατών, τα οποία και εξαπλώνονται. Στο επεισόδιο, αναφέρεται ως «ιός της Οσάκα», με παραπάνω από 300 κρούσματα.


«The eyes of darkness: Πρόβλεψη από το 1981»
Αίσθηση είχαν προκαλέσει πριν από περίπου ένα μήνα και τα δημοσιεύματα για το βιβλίο του Ντιν Κουντζ, «The eyes of darkness». Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει το 1981 και αναφερόταν σε κάποιον φονικό ιό από την Κίνα, ονόματι «Γοχάν 400». Κάτι που έκανε τους συνωμοσιολόγους να υποστηρίζουν πως ο κορονοϊός είναι αποτέλεσμα πειραμάτων σε εργαστήριο. Πρώτος, σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο, έκανε ο Νικ Χίντον σημειώνοντας πως το βιβλίο του Κουντζ, γραμμένο το 1981, προέβλεψε το σημερινό ιό.


Πηγή Λοιπόν

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved