Ανέβασες πυρετό; Όσα αξίζει να γνωρίζεις πριν πάρεις το πρώτο αντιπυρετικό
Inside Stories

Ανέβασες πυρετό; Όσα αξίζει να γνωρίζεις πριν πάρεις το πρώτο αντιπυρετικό

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από εμάς, έχουμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα γεμάτο deadlines, επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και είμαστε διατεθειμένες να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό. Και μπορεί μέχρι πρότινος τίποτε να μην ήταν αρκετό να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά μας όμως σήμερα, με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του Covid-19, αρκεί να εμφανιστεί ένα 37,2°C στην οθόνη του θερμομέτρου, για να μας αναστατώσει και να μας βγάλει εκτός προγράμματος.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάνοντας την ψυχραιμία μας, το πιο πιθανό είναι να πάρουμε λάθος αποφάσεις και όχι αυτές που θα ωφελήσουν πραγματικά την υγεία μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να παριστάνουμε τους παθολόγους και πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάστασή μας, να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.

Ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού

Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε πριν μπούμε στην... απομόνωση, είναι να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας. Όσο καλά και αν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, καλώς ή κακώς, δεν είμαστε ειδικοί για να πραγματοποιούμε έγκυρες γνωματεύσεις. Υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στην προ-Covid-19 εποχή, θα ήταν ενδεχομένως υπερβολικό να καλέσεις τον γιατρό σου επειδή παρουσίασες δέκατα, ωστόσο, πλέον και ανεξάρτητα από τον λόγο που παρουσιάστηκε το σύμπτωμα, είναι απαραίτητο να ενημερώσεις τον γιατρό σου ακόμη και για τον χαμηλό πυρετό, ώστε να σε κατευθύνει καταλλήλως. Το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσει να σε ηρεμήσει και έπειτα, να σου προτείνει να λάβεις ένα αντιπυρετικό και να σου ζητήσει να παρακολουθήσεις το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση -και ειλικρινά, αυτό είναι όντως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις τη δεδομένη στιγμή.

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο αντιπυρετικό;

Κάπου εδώ βέβαια, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Ποιο είναι το κατάλληλο αντιπυρετικό για εσένα, εφόσον δεν γνωρίζεις τι «κρύβεται» πίσω από τον πυρετό που ανέβασες; Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη παραμένουν οι βασικές επιλογές στις οποίες μπορείς να στραφείς. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες που είδαν πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας, υπάρχουν ενδείξεις πως η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs), δηλαδή η λήψη ιβουπροφαίνης, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να επιδεινώσει τα συμπτώματα που οφείλονται στον κορονοϊό, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παραπάνω θέση[1]. Όπως και να έχει, ένα δισκίο παρακεταμόλης, είναι μία ασφαλής επιλογή που μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς άμεσα καλύτερα, αφού χάρη στην παρακεταμόλη με την αναλγητική δράση, ανακουφίζει από συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και μεταξύ άλλων, οι μυϊκοί πόνοι.

[1] Ibuprofen use and clinical outcomes in COVID-19 patients, Rinott, Kozer, Shapira, Bar-Haim, Youngster

Ναι, αλλά ποια είναι η ιδανική ποσότητα;

Αρκετός κόσμος θεωρεί λανθασμένα πως όσα περισσότερα παυσίπονα λάβει, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα, όμως αυτή η θεωρία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα λεγόμενα των ειδικών που συνιστούν να δείχνουμε υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά στη λήψη φαρμάκων και να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν κάποιο φάρμακο, έχοντας απλώς την υπόνοια πως έχουν αρρωστήσει και χωρίς να έχουν παρουσιάσει προηγουμένως κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην ακολουθήσεις κανένα από τα παραπάνω παραδείγματα και να λάβεις κάποιο αντιπυρετικό φάρμακο μόνο σε περίπτωση που έχεις «ανεβάσει» όντως πυρετό. Όσο για τη δοσολογία, να είσαι σίγουρη πως στο φύλλο οδηγιών που υπάρχει μέσα στη συσκευασία, αναγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ποια είναι η κατάλληλη για εσένα. Σε κάθε περίπτωση, πριν λάβεις το αντιπυρετικό, είναι απαραίτητο να έχεις φάει κάτι, ενώ από τη στιγμή που θα το πάρεις, να θυμάσαι πως χρειάζεται να κάνεις υπομονή για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δράσει.

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως όσο παράξενη και αν είναι η περίοδος που διανύουμε, ο πυρετός δεν χρειάζεται να σου προκαλέσει άγχος από την πρώτη στιγμή, ειδικότερα αν οπισθοχωρήσει με τη λήψη του αντιπυρετικού ή δεν παρουσιαστεί μαζί με πιο ανησυχητικά συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας, η κόπωση και η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τον πυρετό σου, η συμβουλή του γιατρού σε πρώτη φάση και η λήψη ενός αντιπυρετικού με παρακεταμόλη, είναι οι «σύμμαχοι» που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς άμεσα και με ασφάλεια.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved