Αυτά είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που πρέπει να προσέξεις
Inside Stories

Αυτά είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που πρέπει να προσέξεις

Με τη θερμοκρασία να πέφτει μέρα με τη μέρα και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η προφύλαξη της υγείας σου οφείλει να παραμένει πρώτη και βασική σου προτεραιότητα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι... «αόρατοι» εισβολείς, οι οποίοι απειλούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Κι όμως, ένα απλό κρυολόγημα είναι αρκετό για σε κάνει να αναβάλεις τα σχέδιά σου.

Ωστόσο, ειδικότερα φέτος που η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη και ένα «αθώο» συνάχι μπορεί να σε προβληματίσει, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι τα συμπτώματα που διαφοροποιούν το κοινό κρυολόγημα από τις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ώστε να ακολουθήσεις στη συνέχεια και την κατάλληλη θεραπεία. Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει μία λίστα με τα «σημάδια» στα οποία χρειάζεται να επιστήσεις την προσοχή σου, αλλά και τους αποτελεσματικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς άμεσα από αυτά.

Ρινική συμφόρηση και καταρροή

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται το κρυολόγημα, είναι το φτέρνισμα, το οποίο σε ένα διάστημα δύο έως τριών ημερών από τη στιγμή της μόλυνσης, έχει πλέον εξελιχθεί σε έντονη καταρροή και ρινική συμφόρηση, δηλαδή «μπούκωμα». Για να γλιτώσεις από αυτό και να μπορέσεις να ανασάνεις ελεύθερα, καλό είναι να προμηθευτείς με ένα ειδικό αποσυμφορητικό, το οποίο θα απελευθερώσει την αναπνευστική οδό, θα μαλακώσει με τη σύστασή του τη βλέννα και θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς σύντομα από αυτή.

Ενοχλητικοί μυϊκοί πόνοι

Ένα από τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα μέχρι το κρυολόγημα να κάνει τον κύκλο του, είναι οι έντονοι μυϊκοί πόνοι που παρουσιάζονται στο σώμα και οι οποίοι μπορούν να δυσκολέψουν αρκετά την καθημερινότητά σου. Σε αυτή την περίπτωση, ένα παυσίπονο με βάση τη δραστική ουσία της παρακεταμόλης, μπορεί να αποδειχθεί μία εξαιρετικά αποτελεσματική λύση, η οποία θα σε ανακουφίσει άμεσα, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου.

Παραγωγικός βήχας και πονόλαιμος

Η διαφορά που ξεχωρίζει το κοινό κρυολόγημα από τη γρίπη, είναι πως ο βήχας στην πρώτη περίπτωση είναι παραγωγικός και οξύς, ενώ τις περισσότερες φορές γίνεται λίγο πιο επίμονος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, παρουσιάζεται και μία δυσάρεστη ξηρότητα στον λαιμό, η οποία δυσκολεύει αρκετά την κατάποση και είναι πιθανό να μειώσει ακόμη και την όρεξή σου για φαγητό. Ένα ζεστό ρόφημα με λίγο μέλι ή μία θρεπτική σούπα, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ελαττώνοντας τον βήχα και απαλύνοντας τον πόνο.

Υψηλός πυρετός

Παρότι το κοινό κρυολόγημα σπάνια συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, στα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 37,7°C και 39,0°C. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να έχεις πάντα στο «σπιτικό» φαρμακείο σου ένα ισχυρό αντιπυρετικό σιρόπι με βάση την παρακεταμόλη, το οποίο θα έχει ευχάριστη γεύση και θα επαναφέρει άμεσα τη θερμοκρασία του σώματος του παιδιού στη φυσιολογική της τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα κοινό κρυολόγημα αλλά και κάθε λοίμωξη, είναι να «θωρακίσεις» τον οργανισμό σου με έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής. Ακριβώς για αυτό, αξίζει να ακολουθείς μία ισορροπημένη και «πλούσια» διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, να παραμένεις συνεπής στο ραντεβού σου με τη γυμναστική και να προσφέρεις στον εαυτό σου τις οκτώ ώρες ύπνου που χρειάζεται ημερησίως, για να γεμίζει τις «μπαταρίες» του. Τέλος, ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε, η ατομική υγιεινή είναι μία ακόμη ισχυρή άμυνα που σε προστατεύει από τη μετάδοση των ιών που κυκλοφορούν. Για αυτό, μην παραβλέπεις τις κατευθύνσεις των ειδικών, φρόντιζε να απολυμαίνεις τακτικά τα χέρια σου με σχολαστικό πλύσιμο και ένα ειδικό αντισηπτικό και μην ξεχνάς να φόρας πάντα τη μάσκα σου και να κράτα πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved