Θέατρο, τραγούδι και χορός από την Αττική Οδό για να μάθουν τα παιδιά τι είναι η οδική ασφάλεια
Inside Stories

Θέατρο, τραγούδι και χορός από την Αττική Οδό για να μάθουν τα παιδιά τι είναι η οδική ασφάλεια

Το θέατρο, ο χορός και το τραγούδι μπορούν να μεταδώσουν τα πιο δυνατά μηνύματα και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Οι τέχνες και ο πολιτισμός «επιστρατεύονται» για να μιλήσουν οι άνθρωποι για υπέρτατες αξίες της ζωής, για καταστάσεις που ζούμε στην καθημερινότητά μας αλλά ίσως δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία, για πράγματα που θα έπρεπε να έχουμε στον νου μας, όσον αφορά στον τρόπο που ζούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μία θεατρική και μία μουσικοχορευτική παράσταση έχουν αναλάβει να μιλήσουν στα παιδιά για την οδική ασφάλεια, με τη βοήθεια της Αττικής Οδού, που συνολικά «τρέχει» πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους.

Η οδική ασφάλεια άλλωστε είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία με αμείωτη ένταση. Τα τροχαία αποτελούν επί χρόνια μια «ανοιχτή πληγή» για τη χώρα μας, παρά τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου σε ένα μεγάλο μέρος του. Για τον λόγο αυτό, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» αναλαμβάνουν συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να μυήσουν την αυριανή γενιά οδηγών σε βασικούς και ειδικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, που μπορούν να αλλάξουν δραστικά το τοπίο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι δύο από τα συγκεκριμένα projects έχουν βραβευτεί με το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ενώ συνολικά και τα πέντε προγράμματα έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 150.000 παιδιά, στο πλαίσιο της οικογένειας ή του σχολείου τους. Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για προγράμματα ευαισθητοποίησης που σχεδιάζονται σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και με την αρωγή εξειδικευμένων επαγγελματιών, που παρουσιάζονται επί χρόνια στους μαθητές και τα οποία μεταλλάσσονται διαρκώς, παρακολουθώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Οι Τροβαδούροι της Ασφάλτου, με τους Burger Project

Χορός, τραγούδι, μουσική και έξυπνοι διάλογοι από ένα από τα δημοφιλέστερα νεανικά μουσικά συγκροτήματα σήμερα. Οι Burger Project ετοίμασαν και παρουσιάζουν σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού τη μουσικοχορευτική παράσταση «Οι Τροβαδούροι της Ασφάλτου», που μιλά στα παιδιά για τους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ, τη σωστή συμπεριφορά του πεζού, του ποδηλάτη, αλλά και του skater, ενώ παράλληλα η παράσταση μεταφέρει μηνύματα για τη σπουδαιότητα της ζώνης, του κράνους και του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ο Αττικούλης και το βασίλειο της Ατζαμοσύνης

Η θεατρική παράσταση που έχουν δει περισσότεροι από 62.000 μαθητές τα τελευταία 15 χρόνια, ανανεώθηκε για 6η φορά και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αυτή η εκπαιδευτική παράσταση δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την Αττική Οδό από την Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη και υλοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση. Αυτή η βιωματική εμπειρία για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού έφερε στην «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να επιστρέψει κοντά στα παιδιά.

Ακόμα τρία προγράμματα ευαισθητοποίησης που υπογράφει η Αττική Οδός και απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και είναι τα εξής:

- Μάτια ανοιχτά στον δρόμο, the e-Learning Edition, για εφήβους από τη Β’ Γυμνασίου έως και τη Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για ένα διαδραστικό πρόγραμμα που τα παιδιά παρακολουθούν από την οθόνη τους, όπου κι αν βρίσκονται. Απαντώντας σε ευφάνταστα quiz και μαθαίνοντας τη θεωρία μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση μυούνται στις έννοιες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στην αξία της Οδικής Ασφάλειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

- Οδηγώ και περπατώ με ασφάλεια, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, για παιδιά από 3 έως 12 ετών. Στο ισόγειο του Μουσείου, ένα τρισδιάστατο περιβάλλον βιωματικής μάθησης με δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις, φανάρια, σήματα της τροχαίας κ.ά., βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να δουν πώς θα εφαρμόσουν ασφαλείς τρόπους οδικής κυκλοφορίας ως πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες ή οδηγοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκθεμα σχεδιάστηκε από διεπιστημονική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή παιδαγωγών και μουσειολόγων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καθώς και συγκοινωνιολόγων από τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» και υλοποιήθηκε μετά από εξάμηνη μελέτη.

- Κυκλοφορώ με Ασφάλεια, σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και ο σχεδιασμός του στηρίχθηκε σε δοκιμασμένες πρακτικές ευρωπαϊκής εμπειρίας υπό την επιστημονική επίβλεψη συγκοινωνιολόγων, παιδαγωγών και ψυχολόγων.

Εάν ενδιαφέρεστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αττικής Οδού μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Συμμετοχής, εδώ.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved