Αποκλειστική συνέντευξη του ισραηλινού πρέσβη:«Ενισχύονται παντού οι σχέσεις Ελλάδος - Ισραήλ»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκόρ Λίμπερμαν, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, κάνει σημαντικές αποκαλύψεις, δείχνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών αναβαθμίστηκαν και αναβαθμίζονται συνεχώς, σε όλους τους τομείς.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην συνεργασία που αφορά τον εμπορικό και τον στρατιωτικό τομέα, με τον ίδιο να αποκαλύπτει τις 13 προτάσεις εμπορικής συνεργασίας που πρότεινε το Ισραήλ στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτική συνεργασία η φράση: «υπάρχει ενισχυμένος διάλογος» λέει πολλά στη διπλωματική γλώσσα. Παράλληλα ο ισραηλινός πρέσβης αποκαλύπτει πως τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν πάνω από 150 συναντήσεις Ισραηλινών και Ελλήνων επιχειρηματιών.
Επίσης ο Άριε Μέκελ κάνει γνωστό τι ζητήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της συμφωνίας για τη φυσικό αέριο με την Κύπρο, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης πως: «είναι μια νόμιμη συμφωνία η οποία τηρεί το διεθνές δίκαιο και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους», απαντώντας έτσι στις τουρκικές προκλητικές αιτιάσεις. Στην ίδια συνέντευξη ο ισραηλινός πρέσβης αναφέρεται και στο ακανθώδες ζήτημα του Παλαιστινιακού-μεταφέροντας όπως είναι φυσικό, την ισραηλινή σκοπιά-ενώ εξαπολύει πυρά ενάντια τόσο στη Συρία όσο και το Ιράν, με το τελευταίο να το θεωρεί «παγκόσμια απειλή».
Κύριε Πρέσβη είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές πως μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει στις σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ. Μπορούν αυτές να γίνουν και «στρατηγικές»;
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός πραγματικού συνεταιρισμού μέσω μιας πολύπλευρης συνεργασίας σε όλους τους τομείς όπως είναι η πολιτική, ο πολιτισμός, η ασφάλεια και η οικονομία. Έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική δραστηριότητα μεταξύ των δύο κρατών μας, μετά την ανταλλαγή επισκέψεων των δύο Πρωθυπουργών μας, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα. Σε μόλις τέσσερις μήνες, οι Έλληνες Υπουργοί Τουρισμού, Επικρατείας, Εξωτερικών καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στο Ισραήλ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Αβίγκτορ Λίμπερμαν, μόλις ολοκλήρωσε μια άκρως επιτυχημένη επίσκεψη στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του Ισραηλινού Υπουργού Επικρατείας καθώς και του Υφυπουργού Άμυνας.
Οι Πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Νετανιάχου αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια Διυπουργική Επιτροπή για την επιτάχυνση της συνεργασίας μας. Ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Χάρης Παμπούκης και Δήμητρης Δόλλης αντίστοιχα, ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Εργαζόμαστε μαζί για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στις σχέσεις μας που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας και θα αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών μας».
Πως σχεδιάζετε να ενισχύσετε τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα;
«Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού είναι άριστη. Το 2010, περίπου 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μία αύξηση κατά 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στόχος μας είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά φέτος. Ελπίζουμε επίσης να δούμε περισσότερους Έλληνες τουρίστες στο Ισραήλ, ιδιαίτερα προσκυνητές στους Άγιους Τόπους. Μάλιστα, οι επισκέψεις των Ελλήνων προσκυνητών και η προστασία που παρέχει το Ισραήλ στα Χριστιανικά μνημεία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Λίμπερμαν, στην άριστη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα.
Σε σχέση με την οικονομική συνεργασία, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για 13 μεγάλα κοινά έργα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αφαλάτωση, η γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, η διαστημική τεχνολογία και οι επενδύσεις. Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Βεβαίως πρέπει να υπάρχει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική συνεργασία. Τον Δεκέμβριο, μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών επισκέφθηκε το Ισραήλ υπό την αιγίδα της οργάνωσης “Invest in Greece”, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών».
Σε ότι αφορά στην στρατιωτική συνεργασία, σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του 1996 ή υπάρχει κατά νου μια καινούργια; Επιπλέον, έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με την πιθανή αγορά ποσοστού των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
«Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες για την στρατιωτική συνεργασία μας. Δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχει ένας ενισχυμένος διάλογος και περισσότερες ανταλλαγές μεταξύ των Αρχών άμυνας των δύο χωρών. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».
Η ανακάλυψη του φυσικού υποθαλάσσιου πλούτου στην περιοχή Κύπρου – Ισραήλ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία ζητά «δικαιώματα» χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «κρατική οντότητα» ενός «ψευδοκράτους».
«Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο κ. Μίχαελ Χαράρι, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Λευκωσία, δήλωσε ότι πρόκειται για συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών και ότι «τέτοιες συμφωνίες «αποτελούν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή που ευνοεί τις επενδύσεις, τόσο για διεθνείς όσο και για εγχώριες εταιρίες». Σε ότι αφορά στις πιθανές αντιδράσεις, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο Ισραηλινός Υπουργός Υποδομών, κ. Ούζι Λάνταου, ο οποίος μάλιστα είναι και αυτός που υπέγραψε την σχετική συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ότι: «αναμένω από κάθε χώρα να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει το Ισραήλ με άλλες χώρες. Αν αυτή η συμφωνία πληροί τους διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα και τις διεθνείς συνθήκες τότε όλοι οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό». Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
Αν δεν είχε βρεθεί το φυσικό αέριο και αν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία δεν έφταναν στο ναδίρ, πιστεύετε ότι αυτή η προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ θα είχε πραγματοποιηθεί; Αν η Τουρκία έκανε ένα άνοιγμα συμφιλίωσης προς το Ισραήλ, πως θα αντιδρούσατε;
«Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Θα πω όμως ότι ο νέος δρόμος των στενών σχέσεων που έχουν χαράξει η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και είναι ανεξάρτητο από τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Οι ελληνο – ισραηλινές σχέσεις πρέπει να εκτιμούνται με βάση τη δική τους αξία. Ως Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, η δική μου δουλειά είναι να επικεντρωθώ στις ελληνο- ισραηλινές σχέσεις. Σκοπεύω να κάνω ακριβώς αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διμερή συνεργασία τους».
Θεωρείτε πως η Τουρκία αποτελεί πλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ιράν και την Συρία δεν σας δίνει την αίσθηση μιας στρατηγικής λαβίδας κατά του Ισραήλ;
«Δεν θα χαρακτηρίσω την σημερινή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όλοι γνωρίζουν τον άκρως αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν το Ιράν και η Συρία στην περιοχή με την υποστήριξή τους προς τρομοκρατικές οργανώσεις σαν την Χαμάς στη Γάζα και την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οργανώσεις οι οποίες υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Επιπλέον, η φιλοδοξία της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ και τα μετριοπαθή αραβικά κράτη, αλλά για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».
Όλοι ευελπιστούμε να υπάρχει μια συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά τόσο εσείς όσο και η Παλαιστινιακή πλευρά κατηγορείτε την άλλη πλευρά για αδιαλλαξία. Ο εποικισμός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από την μια πλευρά και οι συγκρούσεις με την Χαμάς από την άλλη κάνουν την ενδεχόμενη συμφωνία να μοιάζει με μακρινό όνειρο. Η ειρήνη χρειάζεται θυσίες. Εσείς ως Ισραήλ, ποιες προτίθεστε να κάνετε και ποιες ζητάτε από τους Παλαιστινίους;
«Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα συναισθήματα που ενδεχομένως έχουν πολλοί Ισραηλινοί και ίσως να δώσω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά πάντοτε εισπράξαμε την απόρριψη και την τρομοκρατία ως αντάλλαγμα.
Το 2000, η Παλαιστινιακή ηγεσία απέρριψε τους μεγάλους συμβιβασμούς που προσέφερε ο τότε Πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ. Η απάντηση στη θαρραλέα απόφαση του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να εκκενώσει όλους τους έποικους και τους στρατιώτες από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 ήταν να πέσουν σαν βροχή ρουκέτες της Χαμάς πάνω στους πολίτες μας.
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξη του για μια λύση δύο κρατών που προϋποθέτει την αναγνώριση του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του Εβραϊκού λαού και ένα Παλαιστινιακό κράτος για τους Παλαιστίνιους. Έλαβε μέτρα για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας στην Δυτική Όχθη απομακρύνοντας εκατοντάδες σημεία ελέγχου και τώρα η περιοχή έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 8%.
Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες θυσίες για την ειρήνη αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος όταν αντιμετωπίζουμε την απόρριψη. Θα ήταν σοφό η πλευρά των Παλαιστινίων να πάψει να θέτει προϋποθέσεις για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο τραπέζι και να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους ανά πάσα στιγμή με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης για μας και τις μελλοντικές γενιές».
Tο Βιογραφικό του ισραηλινού πρέσβη Άριε Μέκελ
Ο κ. Άριε Μέκελ είναι ένας πολύ πεπειραμένος διπλωμάτης με μακρόχρονη επαγγελματική καριέρα στους τομείς της δημοσιογραφίας και της διπλωματίας.
Ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1967 και εργάστηκε διαδοχικά για περίπου 20 χρόνια ως στρατιωτικός και πολιτικός συντάκτης για την Ραδιοφωνία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ, ως Αρχισυντάκτης και Πολιτικός ανταποκριτής της Ισραηλινής Κρατικής Ραδιοφωνίας (Kol Israel) στην Ιερουσαλήμ και ως ανταποκριτής της Ισραηλινής Κρατικής Ραδιοφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των ετών 1976 – 1979 διετέλεσε εκπρόσωπος του Εβραϊκού Πρακτορείου στην πόλη Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ, ενώ εργάστηκε και ως Καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Επιπρόσθετα, ο κ. Μέκελ διετέλεσε για τέσσερα χρόνια (1989 – 1993) και Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ, η οποία είναι υπεύθυνη για την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία στη χώρα.
O κ. Μέκελ εντάχθηκε στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών το 1984 στη θέση του Υψηλόβαθμου Ερευνητή. Στη συνέχεια διετέλεσε Σύμβουλος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτσχάκ Σαμίρ, Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στις Νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, Επιτετραμμένος του Ισραήλ στη Νότια Κορέα και Σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Το 2003, ανέλαβε το πόστο του Αναπληρωτή Μόνιμου Εκπροσώπου του Ισραήλ στον ΟΗΕ και κατόπιν διορίστηκε Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη (2004 – 2007). Μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ τέθηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης του Τμήματος ΜΜΕ και Τύπου και Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ και στην συνέχεια Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικών και Επιστημονικών Θεμάτων του Υπουργείου πριν διοριστεί Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Οι σπουδές του νέου Ισραηλινού Πρέσβη περιλαμβάνουν πτυχία Bachelor στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, καθώς και πτυχία Master στην Κοινωνιολογία και στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα.
Ο κ. Μέκελ είναι παντρεμένος με την Ρούθ και είναι πατέρας τριών μεγάλων παιδιών και περήφανος παππούς με τρεις εγγονές. (Αθήνα, 28.9.2010- Γραφείο Τύπου)
Πηγή: www.newscode.gr
http://www.newscode.gr/diplwmatia/story/apokleistikh-synenteyxh-toy-israhlinoy-presbh-enischyontai-pantoy-oi-schese