"Το γέλιο πήγε στον παράδεισο"
Φώτα, κάμερες, κλακέτα και… πάμε. Ο γνωστός δημοσιογράφος-συγγραφέας Νότης Κύτταρης μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το γέλιο πήγε στον παράδεισο», που περιλαμβάνει γαργαλιστικές ιστορίες από την προσωπική και την καλλιτεχνική ζωή αξέχαστων κωμικών μας. Ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Κώστας Χατζηχρήστος είναι μερικά από τα ονόματα που παρελαύνουν στις σελίδες του.
Γνωστή καθημερινή εφημερίδα παρουσιάζει σήμερα άγνωστες πλευρές από τη ζωή και την καριέρα τους, όπως καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο-ντοκουμέντο και καλή διασκέδαση!
Ο Βασίλης Αυλωνίτης το πρωί έφτιαχνε τσάντες και πορτοφόλια με τον αδελφό του και το βράδυ έπαιζε στο θέατρο. Κάποτε, τον πυροβόλησαν πάνω στη σκηνή, επειδή το νούμερό του έθιγε τους πολιτικούς αντιπάλους του. Γλίτωσε από θαύμα ο ίδιος, αλλά σκοτώθηκε ο διευθυντής σκηνής… Λέγεται ότι τα έξοδα της κηδείας του τα έδωσε η Γεωργία Βασιλειάδου. Ο Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος έπαιζε μαζί του στις ταινίες «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» και «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο», μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το ήθος του. «Μόλις κάναμε διακοπή στο γύρισμα, μου έπαιρνε τη λατέρνα για να με ξεκουράσει…», εξομολογείται.
Η Γεωργία Βασιλειάδου ξεκίνησε την καριέρα της ως λυρική τραγουδίστρια. Εγινε διάσημη κάνοντας δεύτερη καριέρα ως… συνταξιούχος ηθοποιός, κυρίως μέσα από τις θρυλικές ταινίες της. Τα πρώτα χρόνια της στη σκηνή δεν ήταν εύκολα, γιατί από την αρχή έβγαζε πολύ γέλιο και τη ζήλευαν κάποιοι συνάδελφοί της. Γνωστός πρωταγωνιστής της είχε πει με οργή: «Ακου, κυρά μου, αν εξακολουθήσεις να κάνεις τον κόσμο να γελάει μαζί σου, θα φροντίσω να απολυθείς. Εχω παιδιά και δεν θα τα αφήσω να πεινάσουν…». Τόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία της.
Ηταν κλλειστός τύπος και σπάνια έβγαινε από το σπίτι της για διασκέδαση. Είχε δύο στενές φίλες, τη Σοφία Βέμπο και την Καίτη Μπελίντα, που την επισκέπτονταν στο σπίτι της. Δεν επέτρεψε στις εγγονές της να γίνουν ηθοποιοί.
Ο Ορέστης Μακρής ήταν πρώην μαραγκός. Εκανε το ντεμπούτο του στις οπερέτες, μιας και είχε ιδανική φωνή για το κλασικό τραγούδι. Πενήντα χρόνια υποδυόταν έξοχα τον «μεθύστακα» στο θέατρο, με αποτέλεσμα να πιστεύουν πολλοί ότι… έπινε και στην προσωπική του ζωή. Τη γυναίκα του την έκλεψε για να την παντρευτεί, επειδή δεν τον ήθελαν οι δικοί της για γαμπρό τους. Νόμιζαν ότι ήταν… μεθύστακας!
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος δεν παντρεύτηκε ποτέ. Βοηθούσε όλους τους συγγενείς του και όχι μόνο. Ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα και δεν του άρεσε να προβάλλεται. Τρεις ημέρες ήταν νεκρός στο δωμάτιό του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς… «Οταν τον βρήκαμε νεκρό, είδαμε πάνω στο τραπέζι μια δωρεά 20.000 δραχμών για την εκκλησία της Μητρόπολης στο Αίγιο, που υπεραγαπούσε…» λέει ο ανιψιός του.
«Στη ζωή δεν φτάνεις εκεί όπου θέλεις και προσπαθείς, αλλά μέχρις εκεί που θα σου επιτρέψουν οι άλλοι…» ήταν το μότο της ζωής του Μίμη Φωτόπουλου. Οι παραστάσεις του Καραγκιόζη της γειτονιάς του τού έδωσαν την ιδέα να γίνει ηθοποιός. Ευτύχησε στην οικογενειακή του ζωή.
Τέλος, ο Νίκος Σταυρίδης έλεγε συχνά στα δικά του πρόσωπα ότι δεν αγάπησε ποτέ τον κινηματογράφο… Ενώ ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο οποίος μπήκε στον καλλιτεχνικό χώρο ως χορευτής, ενσάρκωσε με τον πιο απολαυστικό τρόπο τον «βλάχο» στη σκηνή και στη μεγάλη οθόνη, παρ’ ότι ποτέ δεν είχε ζήσει σε χωριό!