“Καζάνι που βράζει” το τραπεζικό σύστημα
Μπορεί στο «γάμο» Εθνικής-Alpha, η νύφη να το …έσκασε στο παρά πέντε, τα σενάρια που πυροδότησε όμως για νέα «παντρέματα» στον τραπεζικό κλάδο δίνουν και παίρνουν.
Και μπορεί το σενάριο της συγκεκριμένης συγχώνευσης να απομακρύνθηκε αισθητά για την ώρα, οι γνωρίζοντες ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ήταν πρόωρο και πιθανώς να επανέλθει με αποτελέσματα όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.
Φήμες αναφέρουν ότι η Eurobank, ως ο άμεσος ανταγωνιστής του σχήματος που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση Εθνικής-Alpha, που εάν υλοποιούνταν θα αποσπούσε μερίδιο 36,5% στην αγορά καταθέσεων και 33% στην αγορά χορηγήσεων, υπερδιπλάσιο δηλαδή από το δικό της μερίδιο, δεν αποκλείεται να προσεγγίσει η ίδια την Alpha Bank ή να επιδιώξει συμμαχία με ξένο εταίρο.
Eurobank και Alpha Bank είχαν διερευνήσει στο παρελθόν την προοπτική μίας συμμαχίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις είχαν «σκαλώσει» στην ισχυρή μετοχική θέση που θα κατείχε ο όμιλος Λάτση στο σχήμα που θα προέκυπτε, ενώ η Eurobank είχε κάνει συζητήσεις και με την Credit Agricole.
Ο επόμενος δυνατός «παίκτης», είναι η Τράπεζα Πειραιώς, που ολοκλήρωσε στις 31 Ιανουαρίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 807 εκατ. ευρώ, με την οποία οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν κατά 2 μονάδες και παράλληλα προχώρησε σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών 1,25 δισ. ευρώ.
Άλλα σενάρια κάνουν λόγο για συνεργασία με μεγάλη ξένη τράπεζα, ενδεχόμενο που η Alpha Bank έχει διερευνήσει κατά το παρελθόν.
Μια τελευταία λύση είναι αυτή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και της αυτόνομης πορείας της Alpha Bank. Πορείας δύσκολης όμως εν όψει του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από αυτήν, που αποτελεί εδώ και περίπου ένα χρόνο τη μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα.
Το βέβαια είναι ότι τα τραπεζικό σύστημα μοιάζει με «καζάνι που βράζει» και όλοι περιμένουν με αγωνία την επόμενη μέρα…