Φωτιά στη Βοιωτία: 2 συλλήψεις για την πυρκαγιά–Μάχη με 500 πυροσβέστες και διεθνή συνδρομή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βοιωτία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τη δυτική Αττική, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και θέτοντας σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων, τα οποία φέρονται να συνδέονται με την εκδήλωση της φωτιάς. Η ταυτοποίησή τους έγινε μετά την αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού, ενώ η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Μάχη με εκατοντάδες πυροσβέστες
Στο πεδίο επιχειρούν περίπου 500 πυροσβέστες, ενώ η κινητοποίηση περιλαμβάνει 135 οχήματα, 19 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.
Συγκεκριμένα, στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Καλαμάκι και Ξηρονομή Βοιωτίας επιχειρούν 496 πυροσβέστες, με τη συμμετοχή 22 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης, 10ης και 18ης ΕΜΟΔΕ, καθώς και εθελοντών.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης 134 οχήματα, ενώ σημαντική είναι και η διεθνής συνδρομή. Στο έργο της κατάσβεσης έχουν ενταχθεί 23 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Γαλλία και ακόμη 23 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Ρουμανία, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών.
Από αέρος επιχειρούν συνολικά 19 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ ένα από τα ελικόπτερα έχει διατεθεί ειδικά για τον συντονισμό των εναέριων μέσων. Παράλληλα, στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τι έδειξε η έρευνα για την έναρξη της φωτιάς
Παράλληλα με την επιχείρηση κατάσβεσης, οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.
Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πραγματοποίησαν αυτοψίες στην περιοχή, συγκέντρωσαν ευρήματα, έλαβαν καταθέσεις από μάρτυρες και αξιοποίησαν βιντεοληπτικό υλικό που καταγράφει τα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Στο σημείο μηδέν, από όπου φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά, πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένη αυτοψία με τη συνδρομή δικαστικού πραγματογνώμονα και ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων, οι Αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά ξεκίνησε από το ιδιωτικό δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανεμογεννήτριες και διοχετεύεται προς το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ταλάντωση των αγωγών προκάλεσε σπινθηρισμούς, με τους σπινθήρες να καταλήγουν στο έδαφος και να προκαλούν την έναρξη της πυρκαγιάς. Οι φλόγες στη συνέχεια πήραν μεγάλες διαστάσεις και το μέτωπο κινήθηκε από τη Βοιωτία προς την Αττική.
Δύο συλλήψεις – Στο μικροσκόπιο και η εταιρεία των ανεμογεννητριών
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη για τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη και την ορθή λειτουργία του συγκεκριμένου ιδιωτικού δικτύου.
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν δύο ημεδαποί. Ο ένας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος είχε υπογράψει τη μελέτη και είχε αναλάβει την επίβλεψη του έργου, ενώ ο δεύτερος είναι εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας των ανεμογεννητριών, ο οποίος αναζητήθηκε από τις Αρχές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς να εντοπιστεί.
Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, ενώ η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεχίζει την έρευνα.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται όλα τα τεχνικά δεδομένα, οι μαρτυρικές καταθέσεις και το διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό, προκειμένου να διαπιστωθούν πλήρως οι συνθήκες εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς και να αποδοθούν, εφόσον προκύψουν, τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες.
Πηγή: newsbomb.gr