Οι άγνωστες ιστορίες της Columbia
Πόσα τραγούδια υπέγραφε με ψευδώνυμο ο Βαμβακάρης; Ο αδελφός του Τσιτσάνη με το ουζάδικο στα Τρίκαλα είχε γράψει τελικά μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού; Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έγραφε στίχους για να παίζει χαρτιά;
Μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται στο βιβλίο «Του κυρίου του η φωνή. Ιστορία της δισκογραφίας» του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη.
Στις αποκαλυπτικές σελίδες του βιβλίου ο Βαμβακάρης κρύβεται συχνά στις ετικέτες των δίσκων με ψευδώνυμα ή ονόματα φίλων. Ο ίδιος ο τραγουδοποιός είχε πει: «Ολο μηνύσεις μού έκανε η πρώτη σύζυγος. Εγώ προτιμούσα να πληρώνω τα δικαστήρια. Και δεν της έδινα αυτής ούτε μία πεντάρα. Και από τις εταιρείες που έπαιρνα λεφτά, άλλαζα το όνομά μου και δεν έβρισκε να πάρει τίποτας. Δηλαδή, αντί Βαμβακάρης, έγραφα ψευδώνυμο Ρόκος, του παππού μου το όνομα. Βλέπεις, ήθελε να την πληρώνω την ελεεινή. Πεντάρα τσακιστή δεν της έδωσα».
Στο βιβλίο υπάρχουν και αποσπάσματα από την καριέρα και τις κόντρες του Βασίλη Τσιτσάνη: «Κατά καιρούς κάποιοι αμφισβητούν την ποιότητα ορισμένων τραγουδιών του Β. Τσιτσάνη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι “δανείζεται” τις εμπνεύσεις του αδελφού του, Χρήστου, που διατηρεί ουζάδικο στα Τρίκαλα. Ο δημιουργός λαϊκών ηρώων και στιχουργός Νίκος Ρούτσος (1904-1981) βρίσκεται για πολλά χρόνια στα δικαστήρια διεκδικώντας, κυρίως από τον Β. Τσιτσάνη, τη συνδημιουργία κάποιων δημοφιλών τραγουδιών». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: «Πουλά αφειδώς στιχάκια για 100, 130 δραχμές το κομμάτι, για να λύσει βιοποριστικά προβλήματα ή κυρίως επειδή χρειάζεται χρήματα για το αξεπέραστο πάθος της, τη χαρτοπαιξία». Υπάρχουν και μαρτυρίες της ίδιας: «Εγώ γράφω τραγούδια και τα πουλώ. Δεν ανακατεύομαι αν θα πιάσουν ή όχι, αν θα βγουν ή δεν θα βγουν σε δίσκους».