Ελλάδα-Τουρκία: Μια αντιπαράθεση με αρχή και άγνωστο τέλος
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε την εξωτερική μας πολιτική να παλινδρομεί σε επικίνδυνες ατραπούς δείχνοντας έναν πρωτόγνωρο ερασιτεχνισμό. Ενώ το υπουργείο Αμυνας ακολουθεί τη μέθοδο της… «υπνοθεραπείας», ενώ σε συλλογικό επίπεδο η πολιτική ηγεσία ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα της οικονομίας, ανησυχώντας-που και που-για το συμβαίνει πέραν των συνόρων μας.
Πρόσφατα έγινε γνωστό το θέμα του δικτύου κατασκόπων της ΕΥΠ που εξάρθρωσε η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Σωστό ή λάθος, αλήθεια ή ψέματα αυτό αφορά παιχνίδι πληροφοριών και προπαγάνδας το οποίο στο βάθος του δεν μας αφορά. Μας αφορά όμως η προκλητικότητα και ο τρόπος που οι γείτονες διαχειρίζονται τα θέματα εις βάρος μας.
Πόσες εβδομάδες πέρασαν από την ανακάλυψη των οστών των εκτελεσθέντων ελληνοκυπρίων στρατιωτών από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 1974; Δέκα, δεκαπέντε; Είκοσι; Κι όμως ξεχάστηκαν.
Πόσες φορές καθημερινά η τουρκική πολεμική αεροπορία υπερίπταται και εκτελεί αποστολές εντός του ελληνικού χώρου και πάνω από ελληνικά εδάφη; Ρουτίνα πλέον λέμε, δεν ασχολούμαστε… Είμαστε ευρωπαίοι και δεν μας απασχολούν οι εκ των ανατολών «βάρβαροι».
Μιλάμε συνεχώς για διεθνές δίκαιο, για συνθήκες και λοιπά νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Νομικά τερτίπια που επί της ουσίας όμως είναι ανίσχυρα. Στρατηγικά αξιώματα και στρατηγιστές προειδοποιούσαν και προειδοποιούν πως το διεθνές δίκαιο δεν είναι επί της ουσίας τίποτε άλλο παρά ένα είδος «παραισθησιογόνου για τους αδύνατους».
Και αν ιστορικά το εξετάσουμε δούμε πως αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Δίκαιο της θάλασσας, ανθρωπιστικό δίκαιο, δίκαιο των ενόπλων συρράξεων, θρησκευτικό δίκαιο και πόσα ακόμη, είναι γραμμένα στα παλαιότερα εκ των υποδημάτων από τους ισχυρούς. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν πως: «η πρώτη απώλεια σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια και οι νόμοι». Διαβάστε το άρθρο στο newscode.gr