Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1990-1922»
Exodos

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1990-1922»

Στο Θέατρο του Κολλέγιου Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ ΣΜΥΡΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ 1900-1922 της Μαρίας Ηλιού.

Προλόγισε ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Haverford College στις ΗΠΑ, ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ. Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, ξεδιπλώνουν µια συναρπαστική ιστορία σε µια ταινία ντοκιµαντέρ για τη Σμύρνη από το 1900 έως το 1922, με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία.

Σπάνιο φωτογραφικό και φιλµικό υλικό που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από τη µη κερδοσκοπική εταιρεία "Πρωτέας" στην Αµερική και στην Ευρώπη, παρουσιάζεται σε αυτό το ακαδημαϊκό, επεξηγηματικό και άρτιας παραγωγής αγγλόφωνο ιστορικό ντοκιμαντέρ (προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους), το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του 2012 και προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία για τρεις μήνες φτάνοντας στους σχεδόν 50.000 θεατές. Το ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία.

Πηγή φωτογραφιών: papadakispress

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved