Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Exodos

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου,  στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στις 8 μ.μ. 

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή, το έργο και το τραγικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου, του τελευταίου Μητροπολίτου της Ελληνικής Σμύρνης.

Ενός σημαντικού άγιου, Εθνομάρτυρα, ο οποίος προσέφερε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε και μαρτύρησε στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922. Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Το έργο βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα. Κατά την διάρκεια της παράστασης, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου Χρυσοστόμου, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.

Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του έργου, έρχονται στις μνήμες, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία, που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις, που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την Ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη…Κατά την διάρκεια του έργου, ακούγονται ζωντανά, Σμυρναϊκά τραγούδια και βυζαντινοί ύμνοι.Οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι:

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Εμμανουήλ Αγγουράκης, Τάνια Τρύπη, Σταυρός Νικολαϊδης, Βασίλης Μπατσακούτσας, Κωνσταντίνα Σιλέβρη, Μαριλού Πανουτσοπούλου και ο Χρήστος Κάλοου
Γυαλί, ταμπούρ , κρουστά, ούτι : Χρυσάνθη Τζοβάνι
Μουσική επιμέλεια – στίχοι τραγουδιών: Τάνια Χαροκόπου
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Αγγέλου
Σκηνικά: Χρύσα Δαπόντε
Βοηθός σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

©2010-2023 Gossip-tv.gr - All rights reserved