Η άλλη πλευρά της Jackie Kennedy
Lifestyle

Η άλλη πλευρά της Jackie Kennedy

Η Τζάκι Κένεντι δεν συμπαθούσε τον στρατηγό ντε Γκολ, τον οποίο θεωρούσε «κακό», ούτε τους Γάλλους που χαρακτήριζε εγωιστές, σύμφωνα με εμπιστευτικές δηλώσεις της το 1964, αποσπάσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Όταν παντρεύτηκα τον Τζακ, ο ντε Γκολ ήταν ο ήρωας μου», είχε δηλώσει η Τζάκι στον ιστορικό Άρθουρ Σλέσινγκερ.
Όμως στην πραγματικότητα «ήταν τόσο κακός!», πρόσθεσε η ίδια όταν αναφερόταν στην επίσκεψή της στη Γαλλία το 1961, τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του Τζον Κένεντι στην προεδρία των ΗΠΑ. Η Τζάκι, που μιλούσε πολύ καλά γαλλικά αφού είχε σπουδάσει ένα χρόνο στη Σορβόννη όταν ήταν 20 ετών, δεν αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη ευγένεια τους Γάλλους.
«Σιχαίνομαι τους Γάλλους», είχε εξομολογηθεί. «Δεν υπάρχει ούτε ένας Γάλλος, ίσως με εξαίρεση δύο απλών ανθρώπων, που να είναι ευγενής. Δεν σκέπτονται παρά μόνο τον εαυτό τους», είχε πει χαρακτηριστικά.
Αποσπάσματα των συνομιλιών αυτών της 34χρονης τότε Τζάκι με τον Σλέσινγκερ μεταδόθηκαν από το ABC. Οι συνομιλίες έχουν διάρκεια περισσότερες από οκτώ ώρες και έγιναν τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963. Ο ντε Γκολ δεν είναι η μόνη πολιτική προσωπικότητα εναντίον της οποίας στρέφεται η Τζάκι. Για την Ιντιρα Γκάντι είχε πει ότι είναι μια γυναίκα «πικρόχολη, αριβίστρια, φρικτή» και δεν έκρυβε τις αμφιβολίες της για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για τον οποίο αποκαλύπτει ότι είχε πει στον σύζυγό της ότι «είναι ασήμαντος». Επίσης διηγείται ότι ο Τζον Κένεντι ήταν «ανήσυχος για την χώρα» με την ιδέα ότι θα μπορούσε να τον διαδεχτεί ο αντιπρόεδρός του Λίντον Τζόνσον.
Άλλο ενδιαφέρον σημείο της αφήγησης της Τζάκι αναφορικά με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, που εξίσου ρίχνει φως στην εμμονή του Κένεντι με την πολιτική δολοφονία, είναι η ανάμνησή της πρώην Πρώτης Κυρίας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε, όταν η κρίση διευθετήθηκε, στον αδελφό του Ρόμπερτ και του είπε: «αυτό, σίγουρα, είναι το κατάλληλο βράδυ, για να πάμε στο θέατρο…».
«Θυμάμαι ότι μετά την κρίση των (ρωσικών) πυραύλων, όταν όλα είχαν διακανονιστεί με πολύ επιτυχημένο τρόπο, ο Τζον είπε: «Ε, λοιπόν, αν κάποιος σχεδιάζει να με δολοφονήσει, αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη στιγμή να το πράξει», έχει αφηγηθεί στον ιστορικό Αρθουρ Σλέσινγκερ τον νεότερο η Τζάκι Κένεντι.
Η κρίση των (ρωσικών) πυραύλων, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1962, έφερε τον πλανήτη στα πρόθυρα της πυρηνικής σύγκρουσης. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ αποδέχθηκε, τελικά, οι ρωσικοί πύραυλοι να αποσυρθούν απ το έδαφος της Κούβας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι υποσχέθηκε ότι οι πεζοναύτες των ΗΠΑ δεν θα αποβιβάζονταν στις κουβανικές ακτές, αλλά και ότι θα αποσύρονταν αμερικανικοί πύραυλοι από το έδαφος της Τουρκίας.
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι φαίνεται να είχε έναν έμμονο προβληματισμό, αναφορικά με την πολιτική δολοφονία του. Έτσι, μάλλον, εξηγείται το ερώτημα που, πάντοτε σύμφωνα με την αφήγηση της Τζάκι, έθεσε ο Κένεντι στον ιστορικό, Ντέιβιντ Ντόναλντ–αφορούσε τον πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν. «Θα αντιμετωπιζόταν τόσο θετικά ο Λίνκολν, αν δεν είχε δολοφονηθεί»;
Σε αυτό το ιδιόμορφο ερώτημα, ο ιστορικός απάντησε στον πρόεδρο Κένεντι πως, «αν ο Λίνκολν δεν είχε δολοφονηθεί, μέσα σε ένα θέατρο της Ουάσινγκτον, το 1865, ασφαλώς θα καλείτο να χειριστεί δισεπίλυτα προβλήματα στο Νότο, ύστερα από τον Εμφύλιο πόλεμο».
Η Τζάκι Κένεντι (1929-1994) στο ξεκίνημα του 1964, δηλαδή μήνες μετά τη δολοφονία του προέδρου συζύγου της, έδωσε ηχογραφημένες συνεντεύξεις, συνολικής διάρκειας οκτώ ωρών στον Αρθουρ Σλέσινγκερ τον νεότερο.
Η Τζάκι Κένεντι πέθανε το 1994, χωρίς να έχει γράψει ποτέ τα απομνημονεύματα της. Οι συνομιλίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα με τη συγκατάθεση της κόρης της Καρολάιν Κένεντι με αφορμή την 50η επέτειο από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον πατέρα της.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με τίτλο «Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy». Το ABC θα δημοσιοποιήσει και άλλα αποσπάσματα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved