Έκκληση στον Πρωθυπουργό από την μητέρα του Γρηγορόπουλου
Lifestyle

Έκκληση στον Πρωθυπουργό από την μητέρα του Γρηγορόπουλου

Έχοντας εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο, όπως λέει η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν απευθύνεται σήμερα με επιστολή της στον Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, απευθύνοντας προς αυτόν, αλλά και προς δύο Υπουργούς, έκκληση.




Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2010





Εξοχώτατον


Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
κύριο Γιώργο Παπανδρέου





Κοιν.: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη





Κοιν.: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κύριο Χάρη Καστανίδη





Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέμα: Διεξαγωγή της δίκης των δολοφόνων του υιού μου
Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Επιτακτική ανάγκη και και ελάχιστο χρέος στη μνήμη του νεκρού παιδιού μου με αναγκάζει να σας γράψω την παρούσα επιστολή, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τη δολοφονία του, αφού προηγούμενες αιτήσεις μου και παραστάσεις των δικηγόρων μου προσέκρουσαν, εντελώς αδικαιολόγητα κατά την άποψή μου, στον κυματοθραύστη κρατικών και Πολιτειακών Οργάνων.

Τα νέα δεδομένα, τα οποία κυριολεκτικά με έχουν συγκλονίσει, και τα οποία θέτουν σε κρίσιμη αμφισβήτηση την αξιοπιστία και διαφάνεια της διαδικασίας που έχει οριστεί να αρχίσει στο Πρωτοδικείο Άμφισσας στις 20 Ιανουαρίου 2010, σχετίζονται με πληροφορίες, δημοσιεύματα, πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη σύνθεση του Δικαστηρίου, φέρονται να έχουν εμπλακεί στο ούτως καλούμενο ´´παραδικαστικό´´ κύκλωμα, έχουν μνημονευτεί σε πειθαρχικές διώξεις, ή έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Συναφώς, έχω την υποχρέωση απέναντι στη μνήμη του παιδιού μου
αλλά και των ανθρώπων που με στηρίζoυν να ζητήσω μέσω των συνηγόρων μου
περαιτέρω διερεύνηση από τον Άρειο Πάγο.
Εντελώς ξαφνικά αναφύεται και ένα δικό μου τεράστιο προσωπικό δίλημμα μετά από χθεσινή πτώση και σοβαρό τραυματισμό της μητέρας μου (γιαγιάς του Αλέξανδρου) στο ισχύο, η οποία έχει εισαχθεί στο Λαικό Νοσοκομείο για νοσηλεία.
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή και θα
απαιτηθεί εντός των προσεχών ημερών να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Δεδομένων, όμως, του προχωρημένου της ηλικίας της (διανύει τη θλίψη των 80 μοιρών) αλλά και της ήδη επιβεβαρυμένης κατάστασης της υγείας της, οι πιθανότητες να μην ανακύψει από τη χειρουργική επέμβαση είναι σαφώς αυξημένες.
Συναφώς, καλούμαι να αποφασίσω αν θα πρέπει να παραμείνω στην Αθήνα και να προσφέρω την όποια βοήθεια, στοργή και συμπαράσταση μπορώ να δώσω στη μητέρα μου, ή να μεταβώ στην Άμφισσα για να υπερασπιστώ τη μνήμη του αθώου, νεκρού αγοριού μου.

Για να έχετε μια συνολική απεικόνιση της κατάστασης αλλά και των γεγονότων που προηγήθηκαν επιθυμώ, εν πρώτοις, να σας πληροφορήσω ότι στα διαβήματα με τα οποία αιτηθήκαμε να μη διεξαχθεί η δίκη στην Άμφισσα επικαλεσθήκαμε τους ακόλουθους βάσιμους λόγους:

- Η μητέρα μου ηλικίας 80 ετών και γιαγιά του δολοφονημένου Αλέξανδρου, είναι βαρύτατα ασθενής, πάσχουσα από μυελοδυσπλασικό σύνδρομο που καθιστά επιβεβλημένες συνεχείς μεταγγίσεις αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε δε διαδικασία μετάγγισης απαιτεί κάθε φορά την τριήμερη εισαγωγή της σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα, αλλά και τη διαρκή παρουσία προσώπου που την φροντίζει, και το οποίο δεν δύναται να είναι άλλο από εμένα. Είναι προφανές, επομένως, ότι φαλκιδεύεται και ουσιαστικώς περιορίζεται το δικαίωμα παράστασης επί δίκης τόσο της ιδίας όσο και εμού.
-Αρκετοί μάρτυρες κατηγορίας είναι ανήλικοι, αδυνατούν δε να ταξιδεύουν κατ’ επανάληψη, πέραν δε τούτου θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες συνοδούς, πράγμα που θα προκαλέσει ακόμα πιο εκτεταμένη αναστάτωση στις οικογένειές τους, με άμεσο κίνδυνο να μην καταστεί δυνατή η εμφάνισή τους στη δίκη. Ως εκ τούτου, με τη μεταφορά της έδρας στην Άμφισσα, λόγω της αδυναμίας προσέλευσης των ανωτέρω μαρτύρων, αποδυναμώνεται το δικαίωμά μου να υπερασπιστώ τη μνήμη του αθώου νεκρού Αλέξανδρου, ο οποίος υπήρξε και θύμα μιας πρωτοφανούς εκστρατείας κατασυκοφάντησής του από τους δράστες, το οικογενειακό τους περιβάλλον και τον κ. Κούγια.
- Λόγω του μικρού αριθμού των δικαστών που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο Άμφισσας, η σύνθεση των τακτικών δικαστών, αλλά και των ενόρκων, είναι στην πράξη γνωστή, ενώ αν η δίκη διεξαχθεί ενώπιον δικαστηρίου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών η επιλογή των δικαστών και των ενόρκων θα γίνει από μεγαλύτερες ομάδες προσώπων, που θα έχουν και σαφέστερη εικόνα του τόπου, χώρου, περιστάσεων και συνθηκών, ώστε να δύνανται να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν ακριβέστερα και ουσιαστικότερα την υπόθεση.

- Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ο κ. Εισαγγελεύς Εφετών Λαμίας εκλήτευσε παντελώς επουσιώδεις μάρτυρες, μη αυτόπτες και μη γνωρίζοντες ζητήματα της εγκληματικής πράξης στην οποία αφορά η κατηγορία, ενώ, αντιθέτως, παρέλειψε, όλως περιέργως, να κλητεύσει ουσιωδέστατους, σημαντικότερους και καίριους μάρτυρες, των οποίων η γνώση επί της υποθέσεως διαφωτίζει αυτήν κατά τρόπο αποφασιστικό. Για παράδειγμα, δεν εκλήτευσε τον Καθηγητή της Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, ο οποίος καίτοι διορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος από τον κατηγορούμενο Κορκονέα, διαψεύδει αυτόν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ως προς τον ουσιώδη ισχυρισμό του ότι πυροβόλησε στον αέρα. Ούτε δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι έχουν καταθέσει στον Ανακριτή για το σύνολο του συμβάντος. Ούτε τους Διευθυντές των Σχολείων που είχε φοιτήσει ο Αλέξανδρος.
Η παράλειψη κλητεύσεως των ανωτέρω ουσιωδών μαρτύρων ουδόλως ευνοεί την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, προστιθέμενη δε στη μετάθεση της δίκης στην Άμφισσα, δημιουργεί σκοτεινές σκέψεις για την προοπτική ξεκάθαρης και ουσιαστικής διαδικασίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση που έχει συνταράξει το Πανελλήνιο είναι τουλάχιστον άκομψο να επιλέγεται το Πρωτοδικείο της Άμφισσας για τη διεξαγωγή της δίκης. Ότι αποκλειστικά για λόγους δεοντολογίας και διαφάνειας, ανεξαρτήτως των άλλων αντικειμενικών δυσκολιών και ευλόγων αιτιάσεων, η Άμφισσα θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 ζήτησα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Καστανίδης μου τηλεφώνησε και του εξέφρασα την αγωνία μου για τη μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου. Αφού επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους η δίκη δεν έπρεπε να διεξαχθεί στην Άμφισσα, έλαβα αρνητική απάντηση με μόνη δέσμευσή του ότι θα φροντίσει για τη μεταφορά των μαρτύρων
στην Άμφισσα. Συνεπώς απεκόμισα το συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συνεννόηση με τον κ. Καστανίδη ήταν αδύνατη.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2009 ζήτησα συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μου απήντησαν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης απουσίαζε και αντ’ αυτού συναντήθηκα με τον Υφυπουργό κ. Βούγια και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
Εξέθεσα στους ανωτέρω όλα τα θέματα και προβλήματα που αναφέρονται στην παρούσα επιστολή μου. Υπενθύμισα ότι ο Προϊστάμενος Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας με επιστολή του υπέδειξε ότι ο καταλληλότερος χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ο Αρχηγός της
Αστυνομίας μου ανέφερε ότι ο Ταξίαρχος κ. Σπυρίδων Γλυμής έκανε την υπόδειξη αυτή καθ’ υπέρβαση εξουσίας.
Σε ερώτημά μου να υποδείξει το Υπουργείο άλλον πρόσφορο τόπο διεξαγωγής της δίκης, μας αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα και ότι θα μπορέσει να αποφανθεί επί του θέματος μόνο αν λάβει σχετική επιστολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που θίξαμε μας αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αναρμόδιο να επιληφθεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το αίτημά μας να αποκλειστεί η Άμφισσα ως τόπος διεξαγωγής της δίκης προσυπογράφεται και από πέραν των 95.000 επωνύμων πολιτών της χώρας, στο facebook που άγνωστα σε μας πρόσωπα είχαν την ευαισθησία να δημιουργήσουν (αντίγραφο επισυνάπτεται). Είναι δυνατόν να αγνοείται ένα τόσο καθολικό αίτημα;
Η μόνη αιτιολογία που προβάλλεται με την εμμονή της διεξαγωγής της δίκης στην Άμφισσα είναι «λόγοι δημοσίας τάξεως» και «αποφυγή επεισοδίων». Αυτό που εισπράττουμε είναι δογματικές αντιλήψεις και πάγια άρνηση, λες και στην υπόθεση αυτή δράστης ήταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Οι κατέχοντες εξουσία, παντελώς αγνοούν το θεμελιώδες θεώρημα ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την καταστολή. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι πιθανότητες προκλήσεως βίαιων επεισοδίων είναι πολύ περισσότερες αν τελικά η δίκη διεξαχθεί στην Άμφισσα.
Εκτιμώ βαθύτατα την ευαισθησία Σας σε ότι ιδιαίτερα αφορά τους νέους που προεκλογικά και μετεκλογικά έχετε κατ’ επανάληψη εκφράσει. Ουδόλως μου διαφεύγει η απόφασή Σας για μετονομασία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δείχνει τη σημειολογία της. Φαίνεται όμως ότι η ευαισθησία Σας αυτή δεν έχει αρκούντως μετουσιωθεί σε πράξη, από τους καθ ύλην αρμοδίους.
Μου είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η συντεταγμένη Πολιτεία φαίνεται ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας εκ προοιμίου δίκαιης δίκης, επιλέγοντας ως τόπο διεξαγωγής της την Άμφισσα. Όπως αδιανόητο είναι και το γεγονός ότι επιδεικτικά αγνοείται στην υπόθεση αυτή το δημόσιο αίσθημα, που τελικά είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη εκτρόπων και επεισοδίων.
Σε ότι μας αφορά, έχουμε πέραν του δέοντος πράξει ό,τι ήταν δυνατό για να διευκολύνουμε την ομαλή ροή των πραγμάτων. Μέχρι του σημείου που έχουμε υποστεί τον ευτελισμό, χωρίς να μας ζητηθεί, να επιβεβαιώσουμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή είμαστε αντίθετοι σε βιαιοπραγίες, οι οποίες αμαυρώνουν τη μνήμη του παιδιού μας.
Δεν επεδίωξα μέχρι σήμερα τη δική σας παρέμβαση στο κρίσιμο για μας θέμα, σεβόμενη τους θεσμούς και ευελπιστώντας ότι το δίκαιο αίτημά μου θα τύχει θετικής ανταπόκρισης. Έχοντας, όμως, εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου, δεν μου απομένει άλλη διέξοδος από την ύστατη αυτή έκκληση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη δολοφονία του αθώου 15χρονου νεκρού παιδιού μου, είπε ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί «τραύμα στο κράτος δικαίου». Απαρχή επούλωσης του τραύματος αυτού θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή της δίκης εκτός της Άμφισσας.

Μετά τιμής

Τζίνα Τσαλικιάν

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved