Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί
Lifestyle

Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί

«Έφυγε» από τη ζωή ο τραγουδιστής και συνθέτης - σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, ο Ζορζ Μουστακί. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 χρονών.


Ο Μουστακί ήταν άρρωστος εδώ και χρόνια και σύμφωνα με τους οικείους του, χθες βράδυ η καρδιά του τον πρόδωσε.
Ο Ζορζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 3 Μαΐου 1934. Οι γονείς του ονομάζονταν Νεσίμ και Σάρα και κατάγονταν από την Κέρκυρα! Στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια είχαν ένα βιβλιοπωλείο και έρχονταν σε επαφή με πολλές κουλτούρες. Στο σπίτι μιλούσαν κατά κανόνα ιταλικά, αλλά στους δρόμους με τα άλλα παιδιά μιλούσε αραβικά.

Ο Μουστακί φοίτησε μαζί με τις αδερφές του σε γαλλικό σχολείο, όμως, δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του αν και δεν έμαθε τη γλώσσα. Τραγούδησε σε πολλές γλώσσες. Τα τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος, οι στίχοι είναι ποιητικοί.

Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιάφ (μεταξύ άλλων το περίφημο Milord ), η Δαλιδά (όπως τη μεγάλη επιτυχία Gigi l'amoros), η Μπάρμπαρα, η Μπριζίτ Φοντέν , ο Χέρμπερτ Παγκανί, η Φρανς Γκαλ και η Σίντι Ντανιέλ.
Τη δεκαετία του '60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη. Έτσι ξανασυνδέεται με την ελληνική του ρίζα και το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα θα πει πολλά τραγούδια του Χατζιδάκη, μεταξύ άλλων την "Πορνογραφία".
Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους (διάρκειας 20΄) του Ροβήρου Μανθούλη: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ» («NOUS SOMMES DEUX»), στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved