Θάνος Μικρούτσικος: Η ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη (Photos)
Μουσική πράξη στον Μπρέχτ 1978
Lifestyle

Θάνος Μικρούτσικος: Η ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη (Photos)

Θάνος Μικρούτσικος: Η μεγάλη καλλιτεχνική του σφραγίδα, η πολιτική, οι τρείς γάμοι και τα 4 παιδιά.

Έχει γράψει πειραματική μουσική, συμφωνική μουσική, όπερες, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια να είναι μελοποιημένη ποίηση, ενώ έχει γράψει μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ

«Πολιτικά Τραγούδια»
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στη σύνθεση, αλλά το 1975 με τον δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια» που κυκλοφορεί από τη Lyra παρουσιάζεται επίσημα στο Ελληνικό κοινό.

Τα «Πολιτικά Τραγούδια» είναι ο δίσκος που του δίνει την καλλιτεχνική του ταυτότητα
Σε αυτόν περιέχονται μελοποιημένα ποιήματα σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν και Ναζίμ Χικμέτ.

Μαρία Δημητριάδη
Σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου τραγουδάει η Μαρία Δημητριάδη, σύζυγος, τότε, του Ανδρέα Μικρούτσικου αδελφού του συνθέτη, ενώ ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδάει το «Μπαλάντα για τους Ασφαλίτες».


Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου υπάρχουν και τραγούδια που είχαν απαγορευτεί στην τότε Ανατολική Γερμανία γιατί σατίριζαν το καθεστώς.

Αυτός ο δίσκος ταράζει τα νερά του ελληνικού τραγουδιού και παρεμβάλλεται στα μέχρι τότε ακούσματα του Ρεμπέτικου, του Λαϊκού και των τραγουδιών του Θεοδωράκη και Χατζιδάκι.

Συνέχισε την πορεία του μελοποιώντας μεταξύ άλλων Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ και άλλους.

Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», «αντηχούν» το πολιτικό κλίμα της εποχής μετά τη μεταπολίτευση.

Ο Σταυρός Του Νότου
Το Φθινόπωρο του 1979 κυκλοφορεί από τη Lyra ο δίσκος Ο Σταυρός Του Νότου που περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.

Το Φθινόπωρο του 1979 κυκλοφορεί από τη Lyra ο δίσκος Ο Σταυρός Του Νότου που περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Ο δίσκος θεωρείται σήμερα ένα από τα κλασσικά έργα της Ελληνικής δισκογραφίας αφού έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα, όμως εκείνη την εποχή δεν έτυχε ιδιαίτερης θέρμης από τον Τύπο.
Μέχρι και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Αλέκος Πατσιφάς, απογοητεύτηκε από τα τραγούδια του δίσκου, έδωσε όμως την συγκατάθεσή του για την κυκλοφορία του δίσκου μόνο για την εκτίμηση που έτρεφε στον Θάνο Μικρούτσικο.




Μέχρι το 1982 κυκλοφορεί 10 δίσκους καταθέτοντας με αυτά την πολιτική του σφραγίδα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Η δεκαετία του 1980 υπήρξε επίσης σημαντική και πολύ παραγωγική για τον Θάνο Μικρούτσικο. Ανάμεσα στους δίσκους που ξεχωρίζουν είναι η συνεργασία του με τη Χαρούλα Αλεξίου στο Η αγάπη είναι ζάλη (1986) και ο δίσκος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Όλα από χέρι καμένα (1988).




Το 1990 κυκλοφορεί το Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια με την Χαρούλα Αλεξίου σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Χαρούλας Αλεξίου.

Το 1994 έρχεται η συνεργασία με τη Μίλβα με το Volpe D' Amore, ενώ το 1996 έρχεται η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο με το δίσκο Στου αιώνα την παράγκα.


Το 1999 κυκλοφορεί η μονόπρακτη όπερα Η επιστροφής της Ελένης.

Η νέα χιλιετία μπαίνει με την ηχογράφηση του Σφεντόνα Live και 37 κομμάτια ζωντανά ηχογραφημένα. Το 2002 κυκλοφορεί Ο Άμλετ Της Σελήνης και το 2007 το Πριν από τους 7 νάνους





Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα έργα του κατήγγειλε το σύστημα από το οποίο δημιούργησε και έβγαλε χρήματα. Ο ίδιος απαντάει σε αυτό σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία :«…απαντάω ευθέως πως δεν θέλω μόνο να αλλάξει αυτό το σύστημα, θέλω να καταρρεύσει! Έχοντας επίγνωση πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα στα επόμενα χρόνια, προσπαθώ όπου σταθώ να πείσω πως αυτό το σύστημα είναι πια επικίνδυνο για τον άνθρωπο και τροχοπέδη για την πρόοδό του. Διαλύει τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Μπορεί το 18ο αιώνα να βοήθησε την ανθρωπότητα, αλλά σήμερα τη διαλύει. Το μέλλον μας χρειάζεται μία κοινή αφετηρία για όλους. Όλα τα παιδιά του κόσμου που γεννιούνται να βρίσκονται επάνω στην ίδια γραμμή, και από εκεί και πέρα η εξέλιξη του καθενός είναι άλλη ιστορία. Αύριο το πρωί θα ξυπνήσουν χιλιάδες παιδιά -μόνο στο Λεκανοπέδιο- χωρίς γάλα. Αυτός ο κόσμος πρέπει να καεί!»

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η πολιτική
Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα. Ο πατέρας του κομμουνιστής. Ένας από τους 5 που υπήρχαν τότε στην Πάτρα όπως ο ίδιος λέει. Τη δεκαετία του ’50, ριζοσπαστικοποιήθηκε -στα εννιά του χρόνια – και συμμετείχε σε διαδήλωση για το Κυπριακό μπροστά στο αγγλικό προξενείο!


Αργότερα, έντεκα χρονών, το ’58-59, σε ομιλιες της ΕΔΑ.
Το 1973 τον βρήκε στο Πολυτεχνείο. Ήταν απο τους πρώτους που μπήκαν στο ίδρυμα στις 14 Νοέμβρη και ο αδερφός Ανδρέας μπήκε δυο μέρες, στις 16.
Ο Θάνος Μικρούτσικος μέχρι την κατάπνιξη της εξέγερσης των φοιτητών έπαιζε στο πιάνο του αμφιθεάτρου, Μίκη Θεοδωράκη.
Η εισβολή των τανκς τον βρήκε μαζί με την πρώτη σύζυγό του Κοραλία Σωτηριάδου στα σκαλιά της Αρχικτονικής.
Μετά την μεταπολίτευση συμμετείχε στο ΕΚΚΕ και η πολιτική του διαδρομή τον έφερε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Υπουργός Θάνος Μικρούτσικος
Μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη έγινε Υπουργός της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Μαρτίου του 1994 στην οποία μέχρι τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού. Έμεινε στη θέση του μέχρι τον θάνατο του Παπανδρεόυ και την εκλογή Σημίτη.


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1947 στην Πάτρα. Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Ανδρέα Μικρούτσικου.
Ξεκίνησε σε μικρή ηλικία τις μουσικές σπουδές του στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο.

Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε κάνει τρεις γάμους και έχει συνολικά τέσσερα παιδιά απο τις δυο τελευταίες του γυναίκες αφού απο τον πρώτο του γάμο με την Κοραλία Σωτηριάδου δεν απέκτησε παιδιά . Από τον δεύτερό του γάμο με την ηθοποιό Ειρήνη Ιγγλέση έχει τις Σεσίλ και Κωνσταντίνα, ενώ από τον τρίτο του γάμο με τη Μαρία Παπαγιάννη την Αλεξάνδρα και το Στέργιο.

Η δεύτερή του σύζυγος είχε δηλώσει το 1993 σε συνέντευξή της:

«Το να είσαι σύζυγος είναι καταρχήν δύσκολο. Τώρα το να είσαι σύζυγος καλλιτέχνη αυτό είναι κάτι διαφορετικό, γιατί ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Ένα καθημερινό ζευγάρι μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα με λογικά ωράρια, αλλά με εμάς, αφού και εγώ είμαι ηθοποιός, ήταν διαφορετικά. Πιστεύω πάντως ότι δεν είναι δύσκολο να είσαι σύζυγος καλλιτέχνη, αρκεί να το γνωρίζεις και ν’ αγαπάς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο σύντροφός σου. Διάλεξα να παντρευτώ τον Θάνο, ήξερα ότι ήταν συνθέτης και μου άρεσε ιδιαίτερα»

ΔείτΕ όλες τις συζύγους του Θάνου Μικρούτσικου στη Gallery που ακολουθεί

Τρία χρόνια μετά απο αυτή τη συνέντευξη, το 1996, ο Θάνος Μικρούτσικος παντρεύτηκε με την Μαρία Παπαγιάννη. «Πολύ μεγάλη χαρά στη ζωή μου, και δεν γίνομαι μελό Αμερικάνος, μου δίνει η οικογένειά μου: η γυναίκα μου, η Μαρία Παπαγιάννη η οποία είναι μια πολύ σπουδαία σύντροφος και επίσης και πολύ σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, τα τέσσερα παιδιά μου, οι μεγάλες κόρες μου η Σεσίλ και η Κωνσταντίνα, η Αλεξάνδρα και ο Στέργιος”, είχε πει ο Θάνος Μικρούτσικος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved