«Αργοπεθαίνουν» τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Lifestyle

«Αργοπεθαίνουν» τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Το φάντασμα του «Αμπάσαντορ» πλανάται πάνω από το κέντρο της Αθήνας. Ο κίνδυνος ορισμένα από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της πόλης, που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου λόγω εμπλοκών με τα Ταμεία–ιδιοκτήτες, να μετεξελιχθούν σε πολλά, μικρά ή μεγαλύτερα, «Αμπάσαντορ» είναι πλέον ορατός.

Και παράλληλα, να συντείνουν στην περαιτέρω υποβάθμιση ιστορικών σημείων της πρωτεύουσας, η οποία ούτως ή άλλως κινείται στο όριο. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό. Σημειώστε τη λίστα των ξενοδοχείων που έχουν κλείσει: - Αμαρυλλίς Ιν, 2 αστέρων, στην οδό Μενάνδρου, - Αθηναία, 2 αστέρων, στην Αγίου Κωνσταντίνου - City Plaza, 3 αστέρων, στην Αχαρνών και το - Κάνιγγος 21, 4 αστέρων, στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ το - Λα Μιράζ στην Ομόνοια έχει κλείσει εδώ και περίπου 1,5 χρόνο και - έπεται το Εσπέρια, 4 αστέρων, στην οδό Σταδίου. Την ίδια ώρα, πολλά από τα ξενοδοχεία του κέντρου, όπως είναι η περίπτωση του Εσπέρια, ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, βάσει καταστατικού, θα πρέπει να εισπράττουν ετησίως μια ορισμένη αύξηση. Με την τουριστική κρίση, όμως, στα γνωστά επίπεδα και τη ρευστότητα στο ναδίρ, οι ξενοδόχοι δηλώνουν αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων. Και τα λουκέτα πλησιάζουν. Στα μέσα της εβδομάδας πέντε ξενοδόχοι συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας (αρμόδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία) κ. Γ. Κουτρουμάνη, για να του ζητήσουν λύση. Την υποσχέθηκε, όμως θα την υλοποιήσει; Η υπόθεση δεν είναι απλή. Στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων που ανήκουν σε Ταμεία, οι μισθωτές τους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ετήσιο μίσθιο ίσο τουλάχιστον με το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Βάσει νόμου, δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μισθίου δεν υπάρχει. Με την υφιστάμενη κρίση, όμως, επιβάλλεται. Αλλιώς το λουκέτο απειλεί. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται τα ξενοδοχεία Εσπέρια, ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών, και Κάνιγγος 21, ιδιοκτησίας του Ταμείου Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Επίσης, για το Λα Μιράζ, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, παρ’ ότι έχουν γίνει προσπάθειες εκμίσθωσής του δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Εννοείται ότι στην αρνητική πορεία των πραγμάτων δεν συνέτεινε μόνο το νομικό πρόβλημα με τα Ταμεία, αλλά ρόλο έπαιξαν επίσης η αυξημένη εγκληματικότητα, ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία του κέντρου, και βεβαίως η οικονομική ασφυξία. Η κρίση άλλωστε επιτάχυνε και το «κλείσιμο» πολλών θερινών μονάδων πριν από τις συνήθεις ημερομηνίες, στο τέλος της σεζόν. Ξενοδοχειακοί φορείς εκτιμούν, δε, ότι θα έκλειναν πολύ περισσότερα πριν από την αυλαία της σεζόν, αν δεν υπήρχε η απόφαση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τον Σεπτέμβριο.
Πωλητήρια και επενδύσεις
Στο μεταξύ, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας στο θολό τοπίο, καθώς την ίδια ώρα προωθούνται και κάποιες, μεμονωμένες έστω, επενδυτικές κινήσεις ξενοδοχειακών μονάδων που άνοιξαν ή πρόκειται να επαναλειτουργήσουν έπειτα από επενδύσεις ριζικής ανακαίνισης, σε αστικούς κυρίως προορισμούς. Για παράδειγμα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, θα επαναλειτουργήσει στο κέντρο της Αθήνας το πρώην Olympic Palace στην οδό Φιλελλήνων το οποίο υπό τη νέα ιδιοκτησία του ομίλου Yes θα παρουσιαστεί στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά με την επωνυμία Νew Ηotel. Ο προϋπολογισμός για τη ριζική ανακαίνιση του 5άστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 160 κλινών έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος ξενοδοχείων Αirotel εγκαινίασε πρόσφατα στο λιμάνι της Πάτρας το νέο του ξενοδοχείο Patras Smart, 48 δωματίων, που αποτελεί επένδυση 4 εκατ. Ο ίδιος όμιλος το καλοκαίρι του 2011 θα επαναλειτουργήσει υπό τη διεύθυνσή του έπειτα από ριζική ανακαίνιση το ξενοδοχείο Galaxy, δυναμικότητας 150 δωματίων, στο λιμάνι της Καβάλας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ. Μείωση ή ερήμωση Τι είδους λύση μπορεί να βρει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μισθωτήρια πολλών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία; Προς το παρόν, οριστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί, αλλά είναι θέμα χρόνου, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά και ασφυκτικά. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε άλλα 5 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας κινδυνεύουν με κλείσιμο, άμεσα. Η πλευρά των ξενοδόχων προτείνει στο κράτος να προσαρμόσει τη νομοθεσία σε σχέση με το ελάχιστο ύψος των μισθωμάτων που οφείλουν να καταβάλλουν ξενοδοχειακοί όμιλοι για τη χρήση των συγκεκριμένων ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο τουρισμός. Αυτή την πρόταση καταθέτει, τουλάχιστον, μέσω της «Κ», ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής–Αθηνών, Γιάννης Ρέτσος. Οπως υποστηρίζει, είναι προτιμότερο για λόγους εθνικού συμφέροντος τα δημόσια ταμεία που μισθώνουν ακίνητα σε ιδιώτες να έχουν εξασφαλισμένα μισθώματα για τα επόμενα δέκα χρόνια, έστω και κατά 20% μειωμένα, παρά να έχουν ακίνητα μη μισθωμένα, που θα χρησιμεύουν στο τέλος ως παράνομα καταλύματα.

Πηγή: newscode.gr

http://www.newscode.gr/epixeiriseis/story/argopethainoun-ta-ksenodoxeia-tis-athinas

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved