Μαρία Εκμεκτσίογλου: Ο γάμος στην Θεσσαλονίκη και η επιστροφή στην Πόλη
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου επιμένει πως ακόμη και σήμερα καμία Πολίτισσα μαγείρισσα δεν μοιράζεται όλα τα υλικά και τα μυστικά μιας συνταγής, πως ποτέ οι συνταγές δεν καταγράφονται ως έχουν σε τετράδια και κιτάπια και με την ευκαιρία εκφράζει το παράπονο πως η μητέρα της, την οποία έχασε σε νεαρή ηλικία, δεν της μεταλαμπάδευσε την «τεχνογνωσία» για τους φημισμένους στους κύκλους των Ρωμιών της Πόλης κεφτέδες της.
Ο ερωτάς της για έναν άνδρα την απομάκρυνε -πρόσκαιρα μόνο- από την Πόλη. Η Μαρία Εκμεκτσίογλου έγκατα στάθηκε με τον πρώτο σύζυγο της στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο. Ο έγγαμος βίος, ωστό σο, δεν αποδείχθηκε το ίδιο γλυκύς με τις προθήκες του καταστήματος της. Κι έτσι έπειτα από 12 χρόνια στη Νύμφη του Θερμαϊκού και προικισμένη με τους τρεις γιους της, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη, επέστρεψε στον ' δικό της ομφαλό της γης. Δεν είχε σκοπό να μπλεχτεί με κουζίνες, εστιατόρια και λάντζες. Γρήγορα, όμως, το ίδιο το σπίτι της μετατράπηκε σε εστιατόριο, μια και στα καλέσματα της ανταποκρίνονταν όλο και περισσότεροι φίλοι, φίλοι φίλων, γνωστοί και πάει λέγοντας. Ακόμη και καρντάσια, οικογενειακοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, έφταναν πολλές φορές οδικώς τα ξημερώματα στο φιλόξενο σπίτι της και η Μαρία Εκμεκτσίογλου είχε πάντα κάτι περισσότερο από ένα πιάτο φαγητό να τους φιλέψει.
Πηγή; Big Fish