«Χωρίς Συνταγή»: Συνεχίζει το ταξίδι στην Ήπειρο
Taste

«Χωρίς Συνταγή»: Συνεχίζει το ταξίδι στην Ήπειρο

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ταξιδεύει στην Ελλάδα και μας μεταφέρει τις ομορφιές και τις γεύσεις της, «Χωρίς Συνταγή».

Το Σάββατο 31 Μαΐου, στις 18:50, το ταξίδι του Δημήτρη στην Ήπειρο συνεχίζεται. Αυθεντικοί άνθρωποι, τοπία μοναδικής ομορφιάς, παραδοσιακοί οικισμοί, άγρια ζώα και ιδιαίτερες συνταγές είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του ταξιδιού!
Η Ήπειρος είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις πίτες και το παραδοσιακό φύλλο. Πρώτη στάση είναι τα Γιάννενα και η βιοτεχνία φύλλου του Θανάση Χαβέλα. Ο Θανάσης αφηγείται στον Δημήτρη την ξεχωριστή ιστορία της ζωής του και του εξηγεί πως από ένα μαγαζί που έφτιαχνε πίτες στα Ζαγοροχώρια, έφτασε να εξάγει «ζαγορίσιο» φύλλο και πίτες σε όλο τον κόσμο!
Η σαρακατσάνικη στάνη στο Σκαμνέλι είναι η επόμενη στάση του «σεφ χωρίς συνταγή». Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου αφηγούνται στον Δημήτρη ιστορίες μιας άλλης εποχής και του αποκαλύπτουν τα μυστικά της νομαδικής ζωής. Στο τέλος, μαζί με τη μοναδική Σαρακατσάνα γυναίκα της παρέας, μαγειρεύει ένα ιδιαίτερο κλέφτικο αρνάκι τυλιγμένο σε παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο.
Ο Δημήτρης επισκέπτεται το περιβαλλοντικό πάρκο Μπουραζανίου, που βρίσκεται στις παρυφές του Αώου. Σε χώρο 2000 στρεμμάτων φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα, όπως ελάφια, μουφλόν, κρι – κρι, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Εκεί, ξεναγείται από τον ιδιοκτήτη και κτηνίατρο του πάρκου Γιώργο Τάσσο, βλέπει από κοντά τα ζώα και μαθαίνει γιατί δεν πρέπει να τρώμε τον αγλέορα!
Στην Αρίστη, ο Δημήτρης συναντά τη Νίκη στο κοτέτσι της. Η Νίκη είναι μια αυθεντική Ηπειρώτισσα και θεωρείται η καλύτερη «πιτού» του χωριού. Σε ένα αλώνι με εξαιρετική θέα, δείχνει στον Δημήτρη πως η παραδοσιακή κασόπιτα, μια πίτα με αλεύρι, αβγά και φέτα, γίνεται εύκολα και στο τηγάνι.
Στα Άνω Πεδινά η Ολλανδέζα Ρίτα μαζί με τον άντρα της Γιώργο, αποφάσισαν να ζήσουν στα Ζαγοροχώρια και να εκμεταλλευτούν όλα τα καλά του τόπου. Ο Δημήτρης τους συναντά στον ξενώνα τους, φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο τραχανά χωρίς γάλα και μετά μια πικάντικη συνταγή με τραχανά και λουκάνικο.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved