Ο Βασίλης Καλλίδης μαγειρεύει στην Νάξο
Taste

Ο Βασίλης Καλλίδης μαγειρεύει στην Νάξο

Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων.

Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει από τις Κυκλάδες ως τη Ροδόπη και από το Ανατολικό Αιγαίο ως τον Θεσσαλικό Κάμπο, για να μας γνωρίζει τόπους, γεύσεις αλλά και ιδιαίτερους ανθρώπους.

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 20:00, ταξιδεύουμε στην Νάξο!
Τέλη καλοκαιριού και η Νάξος κινείται στο ρυθμό του τρύγου: τα σταφύλια στα παραθαλάσσια αμπέλια της Μικρής Βίγλας μεταφέρονται στο πατητήρι, μια ανάσα από την παραλία. Ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες που πατούν παραδοσιακά με γυμνά πόδια τον καρπό του καλοκαιριού, ο Βασίλης μαγειρεύει λαχταριστή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λαχανικά για τρυγητές και καλεσμένους, λίγο πριν στηθεί ο χορός υπό τους ήχους της νησιώτικης τσαμπούνας και του λαούτου.
Στο χωριό Μονή, στα ορεινά της Νάξου, ο Βασίλης μαγειρεύει μοσχομυριστό μουσακά με ντόπια προϊόντα για την οικογένεια Περιστεράκη στο όμορφο, φιλόξενο σπιτικό τους.
Εκεί κοντά βρίσκονται οι Σίφωνες, ένας εγκαταλειμμένος οικισμός που στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη τον Αύγουστο ξαναπαίρνει ζωή. Ανήμερα της γιορτής, ο Βασίλης ανεβαίνει παρέα με ντόπιους από τα γύρω χωριά και μετά τη λειτουργία στο ξωκλήσι, ετοιμάζει αυγόφετες με ψωμί του τοστ και πετιμέζι για να γλυκάνει τους πιστούς που, κάτω από τις αιωνόβιες βελανιδιές, έχουν στήσει ένα από αυτά τα ωραία, υπαίθρια νησιώτικα γλέντια, με βιολί, τραγούδι και χορό.
Πολλά μέρη γιορτάζουν τον Άγιο Ιωάννη εκείνη την ημέρα και ο Βασίλης είναι καλεσμένος σε χαμηλότερο υψόμετρο αυτή τη φορά, κοντά στη θάλασσα. Στο σπίτι του Ηλία Ψαρρά πλάι στον ιστορικό πύργο του Οσκέλλου το τραπέζι έχει ήδη στηθεί και το γλέντι ανάβει με το βιολί, το λαούτο και την τσαμπούνα του Κυριάκου Σαλτερή.
Είναι μάλιστα τόσο μαγευτικός ο ήχος της τσαμπούνας που έφερε τον Βασίλη μέχρι το πέτρινο μιτάτο του Κυριάκου, πάνω από το χωριό Τρίποδες. Μπορεί να μην έχει ρεύμα και σύγχρονες ανέσεις, αλλά εδώ ο Βασίλης γεύεται άλλες πολυτέλειες: νόστιμα κρέατα ψημένα στο τζάκι που έχει φτιάξει ο μάστορας Κυριάκος με τα χέρια του, θέα που κόβει την ανάσα και αγνή ναξιώτικη φιλοξενία, μέχρι αργά τη νύχτα...

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved