Η «Νόστιμη γη» και ο Βασίλης Καλλίδης στη περιοχή της Ξάνθης
Taste

Η «Νόστιμη γη» και ο Βασίλης Καλλίδης στη περιοχή της Ξάνθης

Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων.

Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει από τις Κυκλάδες ως τη Ροδόπη και από το Ανατολικό Αιγαίο ως τον Θεσσαλικό Κάμπο, για να μας γνωρίζει τόπους, γεύσεις αλλά και ιδιαίτερους ανθρώπους.

Η περιπλάνηση της «Νόστιμης γης» και του Βασίλη Καλλίδη στη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας συνεχίζεται και σήμερα στις 20:00, και γίνεται άκρως προσωπικό, αφού ο Βασίλης θα συναντήσει συγγενείς και θα ξαναζήσει αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια.
Στην παραλία της Μάντρας, λίγα χιλιόμετρα από τα Άβδηρα και με τη βοήθεια του Νίκου Βαλσαμά, ο Βασίλης ξαναγίνεται παιδί και ψαρεύει «σωλήνες», ένα είδος όστρακου που χρησιμοποιείται στη θρακιώτικη κουζίνα. Στα Άβδηρα, η τοπική λιχουδιά ετοιμάζεται από τη θεία του Βασίλη, Μάρθα Πετρούση, ενώ όλοι οι συγγενείς αδημονούν να δοκιμάσουν τον εκλεκτό μεζέ!
Στο χωριό Τοξότες, ένα από τα ποντιακά χωριά της Ξάνθης, ο Βασίλης επισκέπτεται σπίτια της περιοχής και μαζί με Πόντιες νοικοκυρές, μας παρουσιάζει χαρακτηριστικά πιάτα.
Στον κήπο του φιλόξενου σπιτιού της Αγγελικής Καφετζόγλου, που του έδειξε τα «περεσκία», τα πασίγνωστα πιροσκί, ο Βασίλης συντροφιά με την οικογένειά της, εμπνέεται από τα ντόπια υλικά και τις γαστρονομικές παραδόσεις και τους ετοιμάζει ένα ξεχωριστό πιάτο με χυλοπίτες, καβουρμά και γιαούρτι.
Η ποντιακή γευσιγνωσία συνεχίζεται στο σπίτι της Ελένης Πετροπούλου. Η δραστήρια και δυναμική Ελένη ετοιμάζει μια πατροπαράδοτη σούπα του Πόντου με βάση το γιαούρτι, τον «τανομένον σορβά»
Ένα τέτοιο ποντιακό τσιμπούσι, όμως, χρειάζεται και επιδόρπιο. Ο Βασίλης συνεχίζει την βόλτα του στους Τοξότες και επισκέπτεται το σπίτι της Ερμιόνης Τσεκουρίδου, η οποία του ετοιμάζει ένα ποντιακό γλυκό με το εξωτικό όνομα «ωτύα», όνομα εμπνευσμένο από το σχήμα του... αυτιού!

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved