Ηλίας Μαμαλάκης: Υπογράφει το… «σουβλάκι» στο Λονδίνο
Taste

Ηλίας Μαμαλάκης: Υπογράφει το… «σουβλάκι» στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο τρώνε suvlaki διά χειρός Ηλία Μαμαλάκη

Αυτό που δεν άφησε ασυγκίνητους ακόμα και τους συντάκτες του «Guardian», οι οποίοι ζήτησαν από τον γνωστό σεφ να γράψει ένα σχετικό άρθρο, με εκείνον να επιλέγει και να παρουσιάζει μια ελληνική συνταγή, τους ντοματοκεφτέδες.

«Δεν πρόκειται για δικό μου εστιατόριο, αλλά για έναν χώρο που άνοιξαν Έλληνες και ξένοι επενδυτές», διευκρινίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης στο «thema people», και συμπληρώνει: «Με φώναξαν για να επιμεληθώ την κουζίνα και να βγάλουμε προχωρημένες γεύσεις που θα άρεσαν. Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι στο Λονδίνο συνεχώς, καθώς θεώρησα το όλο εγχείρημα πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση».

Το εστιατόριο του οποίου τις γεύσεις επιμελείται ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ ονομάζεται «Suvlaki» έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς πελάτες. Τα τραπέζια του είναι μεσημέρι-βράδυ γεμάτα, ενώ τα πακέτα δίνουν και παίρνουν, καθώς οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν και τα delivery.

«Το Λονδίνο είναι μια διεθνής αγορά που αφορά 15.000.000 ανθρώπους, ένα πολυπολιτισμικό και διεθνές κέντρο που αφήνει πάντα περιθώριο για κάτι καινούριο. Βρίσκεις πολλά ινδικά, κινέζικα, ιαπωνικά και φυσικά ελληνικά εστιατόρια, καθώς τον τελευταίο καιρό αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες τολμούν να κάνουν το επόμενο βήμα εκεί. Όπως το θρυλικό “Milos” με τα φρέσκα ψάρια, που δεν πρόλαβε ν’ ανοίξει και έχει γίνει ήδη θέμα συζήτησης στο Λονδίνο», τονίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης. Με τον ίδιο εμπνευστή των γεύσεων και περίπου πέντε άτομα στην κουζίνα, το «Suvlaki» πουλάει κλασικό ελληνικό σουβλάκι με άποψη. «Συνδυασμοί και σαλάτες πάνε τη γεύση ένα βήμα παρακάτω», τονίζει ο σεφ. «Η Σαλάτα του Κηπουρού, για παράδειγμα, περιέχει 14 λαχανικά, ενώ η σάλτσα που τη συνοδεύει αποτελείται από γιαούρτι με άνηθο και δυόσμο ή στην ανατολίτικη εκδοχή της από κουρκουμά και μέλι».

Μετά τη διεθνή τάση που ήθελε κάποιες από τις ξένες κουζίνες να γίνονται μόδα, η ελληνική επιστρέφει δριμύτερη. Ο κ. Μαμαλάκης εξηγεί: «Ουσιαστικά δεν έχασε ποτέ την αξία της. Το σουβλάκι θα τρελαίνει πάντα τους ξένους, καθώς είναι πιστοποιημένα από τα πιο γευστικά πιάτα του κόσμου. Στο “Suvlaki” που ανοίξαμε πρόσφατα στο Λονδίνο ο κόσμος συνωστίζεται για να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ μας, που αποτελείται από τρία διαφορετικά είδη σουβλακιού. Χαίρομαι όταν μας πλησιάζουν τόσο Εγγλέζοι όσο και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων για να μας εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους». Ακόμα και ο γνωστός κριτικός γεύσης Τζέι Ρέινερ του «Guardian», σε πρόσφατο άρθρο του (30/08/2015), προτρέπει τους αναγνώστες του να επισκεφτούν το «Suvlaki» όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως λέει, υπονοώντας την οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα μας, αλλά και για λόγους ουσίας. Οπως, π.χ., τις θεϊκές πίτες του που είναι τραγανές, ξεροψημένες και με μια ελαφριά υφή ελαιόλαδου, για τα ζουμερά σουβλάκια του, το μυρωδάτο τζατζίκι και την αυθεντική φέτα στη σαλάτα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved