Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Κάποιες φορές «πληρώνουμε» τις βλακείες κάποιων συναδέλφων»
Taste

Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Κάποιες φορές «πληρώνουμε» τις βλακείες κάποιων συναδέλφων»

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος κάθε Σαββατοκύριακο μας προσκαλεί μέσα από τον Ant1 σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στα εστιατόρια σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας με την εκπομπή «Γειτονιές στο πιάτο».

Ο ίδιος μιλάει σε πρόσφατη συνέντευξή του για την περίοδο της καραντίνας, πόσο τον έχει επηρεάσει η κατάσταση με την πανδημία αλλά και ποια θεωρεί πως είναι η διαφορά ανάμεσα σε σεφ και μάγειρα.

Μάγειρας ή σεφ; Υπάρχει διαφορά;

Στο μυαλό κάποιων υπάρχει διαφορά. Εμένα, είτε με πεις μάγειρα, είτε σεφ, είτε κατσαρόλα, είτε ψήστη, πάλι το ίδιο πιάτο θα σου βγά­λω. Ο τίτλος δεν αλλάζει το ταλέντο του ανθρώπου ή τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται μαγειρικά. Εγώ προτιμώ μάγειρας, γιατί έτσι με αποκαλούσαν σε όλη μου τη ζωή.

Για να γίνει κάποιος μάγειρας πρέπει να εκπαιδευτεί και να έχει μια παιδεία ή μπορείς να γίνεις αρκεί να «το έχεις»;

Εκπαιδεύεσαι. Πρέπει κάποιος να διαβάσει για το φαγητό και να μαθαίνεις τους γαστρονομικούς σου ορίζοντες, αν θες να γίνεις καλός μάγειρας. Εάν αποκλείεις από τη διατροφή σου τροφές, δεν μπορείς. Οι μάγειρες είμαστε τεχνίτες, δεν είμαστε καλλιτέχνες. Η μαγειρική εί­ναι τέχνη, από το τεχνίτης.

Τι πρόσημο έχει για εσένα ο μέχρι τώρα τηλεοπτικός σου κύκλος;

Από την αρχή που ασχολήθηκα με την τηλεόραση, το έκανα για να αναδείξω τη μαγειρική και όχι το δικό μου ταλέντο, γιατί πίστευα πως θα κάνει καλό στον κλάδο μας. Είναι ένας κλάδος πονεμένος για πολλά χρόνια, ο κόσμος δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά. Μέ­σα από το φαγητό, αναδεικνύουμε ελληνικά προϊόντα και τη χώ­ρα μας, αλλά ποτέ δεν είχαμε την καταξίωση που έπρεπε, και αυ­τό ήταν το παράπονο μου. Οπότε, από τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω τηλεόραση, θεώρησα καθήκον μου να προβάλω αυτό το πράγμα. Όταν δεν δεις την τηλεόραση καθαρά επαγγελμα­τικά αλλά λίγο πιο ανάλαφρα, περνάς λίγο πιο όμορφα. Και αυτό εί­ναι σημαντικό.

Εσύ φαίνεται να περνάς καλά σε ό,τι παρουσιάζεις. Έτσι είναι; Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω πως, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και μείνω κάποιες σεζόν εκτός τηλεόρασης, η καθημερινή μου δουλειά «τρέχει», θα ζήσω την οικογένεια μου. Και έτσι σου φεύγει ένα βάρος από πάνω σου. Αν η τηλεόραση είναι το επάγ­γελμα σου και λείψεις κάποιες σεζόν, είναι καταστροφή και αρχίζεις να κάνεις λάθος επιλογές. Εγώ είμαι καλά με τον εαυτό μου και νιώ­θω ότι είμαι τίμιος με ό,τι έχω κάνει στην τηλεόραση και αναδεικνύω αυτό που πρεσβεύω. Κοιμάμαι καλά το βράδυ, και αυτό είναι το ση­μαντικό. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μάγειρες, δεν είμαστε πρώτης προβολής άνθρωποι.

Κατά την περίοδο της καραντίνας πολλοί στράφηκαν στη μαγει­ρική. Πού το αποδίδεις αυτό;

Πιστεύω πως γεμίζουν την ώρα τους. Τα μόνα πράγματα που θα σκεφτείς να κάνεις είναι να γυμναστείς και να μαγειρέψεις. Για να μαγει­ρέψεις, πρέπει να ασχοληθείς με αυτό, και γεμίζεις πολλές ώρες μέ­σα στη μέρα σου. Επίσης, το φαγητό στις μέρες μας έχει γίνει πολύ «ινσιαγκραμικό». Μαγειρεύω, βγάζω φωτογραφία και την ανεβάζω. Η μαγειρική είναι τρέντι. Το επικροτώ αυτό και το αγαπώ, αλλά έχουν σκεφτεί πόσο φαγητό πετάνε; Καλά κάνετε και μαγειρεύετε, αλλά μην πετάτε φαγητό. Φτιάξτε μόνο τις μερίδες που χρειάζεστε. Υπάρ­χει κόσμος που-πεινάει. Ο κορονοϊός θα περάσει, η πείνα είναι δια­χρονική. Πετάμε το 50% του φαγητού που παράγουμε στον πλανήτη. Είναι τραγικό το νούμερο. Αρα, καλό το «μαγειρεύω» και το «τρώω υγιεινά», αλλά να το κάνουμε σωστά και με μέτρο.

Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση με τον κορονοϊό μιας και επηρεάζεσαι άμεσα;

Η εστίαση έχει επηρεαστεί πολύ και έχουμε στοχοποιηθεί. θεωρώ δικαιολογημένα κάποιες φορές, γιατί «πληρώνουμε» τις βλακείες κάποιων συναδέλφων. Βέβαια, αν φταίμε εμείς για όλο αυτό, μακά­ρι να κλείσουμε για όσο καιρό χρειάζεται και να φύγει αυτό το πράγ­μα και να μην ξανάρθει ποτέ. Τα πράγματα είναι δύσκολα όχι μό­νο για εμάς αλλά και για τους εργαζόμενους. Η μαγειρική βασίζε­ται στους ανθρώπους. Το πόσο καλό φαγητό βγάζω εξαρτάται και από τους σερβιτόρους, από την υποδοχή του μαγαζιού, από όλους. Πάντα οι χώροι εστίασης ήταν οικογένεια. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να τους απαντήσεις πότε θα ανοίξεις ξανά. Άνθρωποι που σε στήριξαν, και όλο το καλοκαίρι δούλευαν σε αντίξοες συνθήκες, με μάσκες, στον καύσωνα. Και τώρα δεν ξέρεις τι να τους πεις. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Από την άλλη, προσέχω πάρα πολύ, αν και συνεχίζω να δουλεύω»

Πηγή mytv

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved