Taste

Σταύρος Βαρθαλίτης: Το πιο γιορτινό γλυκό - Μελομακαρονόπιτα με λευκή κουβερτούρα!

Αν σχεδιάζεις να στολίσεις το δέντρο αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μπεις στο γιορτινό κλίμα από ένα σπιτικό και απόλυτα χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Ο σεφ Σταύρος Βαρθαλίτης προτείνει μια λαχταριστή εκδοχή του πιο κλασικού χριστουγεννιάτικου γλυκού: τη μελομακαρονόπιτα, που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις!

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έφτιαξε μαραθόπιτα και έδωσε την τέλεια συνταγή!

Συνδυάζει τη γνώριμη γεύση του μελομακάρονου με γλάσο λευκής κουβερτούρας και τραγανά καρύδια, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει.

Το σπίτι γεμίζει κανέλα, μέλι και πορτοκάλι, η ατμόσφαιρα γίνεται αμέσως πιο ζεστή και τα Χριστούγεννα μοιάζουν σα να έχουν φτάσει ήδη!

Δες πώς να φτιάξεις τη μελομακαρονόπιτα:

Υλικά για το σιρόπι:

  • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. μέλι

Υλικά για τη μελομακαρονόπιτα:

  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 125 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Υλικά για το γλάσο:

  • 125 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 80 γρ. καρύδια

Εκτέλεση:

Σιρόπι

1) Βάλε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίξε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού.

2) Άφησέ το να πάρει μια βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

3) Αφαίρεσέ το από τη φωτιά, πρόσθεσε το μέλι και άφησέ το να κρυώσει τελείως.

Μελομακαρονόπιτα

1) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

2) Σε ένα μπολ ανακάτεψε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη με σύρμα χειρός.

3) Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακάτεψε καλά.

4) Ρίξε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακάτεψε απαλά με κουτάλα.

5) Ψιλοκόψε την κουβερτούρα γάλακτος και πρόσθεσέ την στο μείγμα.

6) Άπλωσε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 23x33 εκ., μεταφέρε το μείγμα και άπλωσέ το ομοιόμορφα με τα χέρια σου.

7) Ψήσε για 45 λεπτά.

8) Βγάλε το ταψί από τον φούρνο και περιχύσε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Άφησέ το να απορροφηθεί για 1 ώρα.

Γλάσο λευκής κουβερτούρας

1) Κόψε τη λευκή κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και βάλε τη σε πυρίμαχο μπολ μαζί με το βούτυρο.

2) Κάλυψε με μεμβράνη και λιώσε στον φούρνο μικροκυμάτων (800 Watt, 2-3 λεπτά), ανακάτεψε μέχρι να γίνει λείο και άφησέ το 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.

3) Άπλωσε το γλάσο πάνω στη μελομακαρονόπιτα, πρόσθεσε τα κομμένα καρύδια και άφησέ το 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να δέσει.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

https://www.tiktok.com/@stavrosvarthalitis/video/7450806420682870038

Διαβάστε επίσης:

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved