Ξαφνικά σύμμαχος του Μανουσάκη η Χατζησοφιά
Media

Ξαφνικά σύμμαχος του Μανουσάκη η Χατζησοφιά

Η Άννα Χατζησοφιά μέσω της προσωπικής της σελίδας στο facebook πήρε θέση σχετικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν την σειρά «Ουζερί Τσιτσάνης» να είναι στο «ψυγείο» λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής της σειράς.

Η σεναριογράφος είναι υπέρ του να βγει μια τέτοια σειρά γιατί αξίζει και τα χρήματα δεν είναι πολλά για μια τέτοια παραγωγή. Μάλιστα διευκρίνισε πως λέει την άποψή της χωρίς να την συνδέει κάποια φιλία με τον Μανούσο Μανουσάκη.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολούθησα με κατάπληξη μια σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και σε διάφορα blogs, που αναφέρονται στην πρόθεση της ΕΡΤ να προχωρήσει στην ανάθεση στον Μανούσο Μανουσάκη της υλοποίησης του βιβλίου του Γ. Σκαμπαρδώνη "Ουζερί Τσιτσάνης". Και λέω με κατάπληξη γιατί ενώ θα περίμενα να χαιρετήσουν την απόφαση της κρατική τηλεόρασης να προχωρήσει, μετά από τέσσερα χρόνια, επιτέλους στην πραγματοποίηση μιας Ελληνικής σειρά μυθοπλασίας, τα άρθρα ήταν επικριτικά σ' αυτή την πρόθεση. Ο λόγος, κατά τους αρθρογράφους, ήταν το υψηλό για την εποχή κόστος, το οποίο ανέρχεται, αν και δεν είναι τελικό, στο ποσό του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ. Φυσικά αν γράφεις έτσι ένα πραγματικά υπέρογκο ποσό χωρίς να το αναλύεις, προξενείς το κοινό αίσθημα. Ο κόσμος βλέπει μόνο νούμερα χωρίς να ξέρει πως αυτά αναλύονται.

Έχουμε και λέμε. 1.200.000 για 14 επεισόδια αντιστοιχεί σε 85.715 ευρώ ανά επεισόδιο. Αυτό το ποσό για σειρά εποχής, καλύπτει δεν καλύπτει τα κόστη. Ένα ποσό τουλάχιστον 30.000 ευρώ θα πάει στο ΙΚΑ και τα λοιπά ταμεία συν την παρακράτηση φόρου. Αφαιρώντας το, έχουμε 55.715 από αυτά, θα κατασκευαστούν σκηνικά και κοστούμια, θα ενοικιαστούν χώροι, θα γίνει η εγγραφή της μουσικής, και η πληρωμή των μουσικών που θα παίξουν, θα πληρωθεί το μοντάζ, τα δικαιώματα του βιβλίου, και οι αμοιβές τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ηθοποιών, σεναριογράφων, διευθυντή φωτογραφίας, τεχνικών συνεργείου, υπαλλήλων παραγωγής, κομμωτών, μακιγιέρ κλπ, κλπ, κλπ. Συν τις αμοιβές των συνεργείων που κατασκευάζουν σκηνικά και κοστούμια, συν τα κέτερινγκ που πληρώνει η παραγωγή για να φάνε ένα σάντουιτς οι άνθρωποι που δουλεύουν το λιγότερο 10ωρο την ημέρα. Κάνοντας την αναγωγή, στην πράξη 300 άτομα περίπου θα πληρωθούν από το ποσό αυτό, που αβασάνιστα χαρακτηρίζεται υπέρογκο.

Προσωπικά, έχοντας μετάσχει σαν σεναριογράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνος, σε σειρά εποχής, αμφιβάλω αν η παραγωγή θα έχει καθόλου κέρδος. Όσο για τον διπλό ρόλο του Μανουσάκη σαν σκηνοθέτη και παραγωγού, η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι που συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Για να προφτάσω κάποια σχόλια, ο Μανούσος Μανουσάκης, δεν είναι προσωπικός μου φίλος. Έχουμε βρεθεί τέσσερεις η πέντε φορές στη ζωή μας, σε παρουσιάσεις προγραμμάτων και πέραν τούτου καμιά άλλη σχέση πλην των ομοεπαγγελματικής, δεν μας συνδέει. Τα ίδια θα έλεγα για οποιονδήποτε άλλον.

Αντίθετα εύκολα θα μπορούσα να είμαι επικριτική, γιατί η ΕΡΤ προτίμησε την συγκεκριμένη σειρά και όχι την δική μου. Και εγώ, όπως και άλλοι 170 καλλιτέχνες είχαμε υποβάλλει προτάσεις. Κι εγώ όπως και καθένας από τους άλλους 169 θεωρώ ότι η δική μου είναι η καλύτερη! Αυτό όμως που προέχει, είναι η αντίληψη μου, ότι είναι υποχρέωση της ΕΡΤ να παράγει Ελληνικό πρόγραμμα, και γιατί οφείλει ψυχαγωγία και διασκέδαση στο κοινό της και γιατί ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας. Και ελπίζω να το κάνει».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved