Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει τους «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης»
Media

Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει τους «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης»

Το καλλιτεχνικό όραμα, τη μουσική, την προσωπικότητα του Βασίλη Τσιτσάνη φωτίζει το επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που παρουσιάζει ο Γιώργος Νταλάρας.

H εκπομπή θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η προσωπικότητα του Βασίλη Τσιτσάνη, οι χώροι που συνδέθηκαν με τη διαμόρφωση των εμπειριών του αλλά και με την σκληρή εργασία του πάνω στη σύνθεση και το στίχο, συμπυκνώνονται σε ένα οδοιπορικό. Οδηγός σε αυτό το οδοιπορικό, ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Η συνομιλία του με το έργο του Τσιτσάνη, θα μπορούσε, ακόμα και χωρίς τη μεσολάβηση μιας ειδικής μουσικής σχέσης ανάμεσα στους δύο, να φαίνεται αυτονόητη και φυσική. Ωστόσο, η συνεύρεση αυτή του Νταλάρα με τον Τσιτσάνη διαπνέεται από το συναίσθημα μιας βαθιάς προσωπικής σχέσης που ξεκινά ήδη από τα παιδικά του χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει αυτόν τον προσωπικό δεσμό που αποτελεί την αφετηρία του λόγου, της προσέγγισης, του βλέμματος του παρουσιαστή αλλά και όλης της ταινίας πάνω στον Βασίλη Τσιτσάνη.

Το πορτρέτο του Τσιτσάνη συστήνεται σαν ένα ταξίδι μέσα στη γεωγραφία της ζωής του συνθέτη, γεωγραφία που ορίζεται με πρώτη συντεταγμένη τα Τρίκαλα και απλώνεται στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στο σπίτι και το θρυλικό υπόγειο της οδού Αχαρνών, στα ρημαγμένα studio της Κολούμπια, στο Χάραμα, στο άλλο σπίτι και στο άλλο υπόγειο της Γλυφάδας. Ο “πάνω” κόσμος του Τσιτσάνη πάντα πολύβουος, γεμάτος φίλους, παθιασμένους θαυμαστές, δόξα και δημοσιότητα αντιπαρέρχεται μόνιμα στην αφήγηση τον "κάτω" κόσμο των μοναστικών σχεδόν υπόγειων χώρων, που σε κάθε σπίτι φρόντιζε να διαμορφώνει για τον εαυτό του. Υπόγειοι χώροι στους οποίους αποσυρόταν, μάτωνε τα δάχτυλά του στο μπουζούκι, κάπνιζε και δεχόταν μουσικούς και ερμηνευτές για τις ατέρμονες πρόβες που θα τελειοποιούσαν κάθε νέο τραγούδι. Προσωπικά αντικείμενα συντηρημένα από την οικογένειά του και αφημένα εκεί που αυτός τα άφησε σε έναν ακινητοποιημένο χρόνο. Στοιχεία του "ιδιώτη" Τσιτσάνη δεν απασχολούν το ντοκιμαντέρ και κάθε μαρτυρία, κάθε εικόνα, υπάρχει μόνο για να φωτίσει το σημείο συνάντησής του με τη μουσική του.

Εκτός από τον Γιώργο Νταλάρα που ξετυλίγει το νήμα του οδοιπορικού, μια σειρά από άλλα πρόσωπα παρεισφρύουν στην αφήγηση για να βοηθήσουν τον θεατή να κατανοήσει το μουσικό εκτόπισμα του Τσιτσάνη. Πρόσωπα που φωτίζουν επίσης την διαλεκτική του έργου του Τσιτσάνη με το κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα σε ένα διάνυσμα 50 χρόνων:

Ο γνωστός μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, ο μουσικός και μουσικός μελετητής του έργου του Τσιτσάνη, συντάκτης της πρώτης διδακτορικής διατριβής πάνω στον Έλληνα συνθέτη, Νίκος Ορδουλίδης, ο δεξιοτέχνης σολίστας και δάσκαλος του μπουζουκιού Βαγγέλης Τρίγκας, ο συντοπίτης του στιχουργός Κώστας Βίρβος, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, ο γλύπτης - συγγραφέας Σώτος Αλεξίου και η αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης Μαρία Μπέικου εναποθέτουν αποστάγματα εμπειριών, συναισθημάτων και μελετών.

Ο συνθέτης φαινόμενο, ο μουσικός που γεφύρωσε το ρεμπέτικο με την μουσική του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκη, ο συνθέτης που αποτύπωσε κάθε τάση, κάθε φάση, κάθε μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο συνθέτης που συνοψίζει την Ελλάδα από τη δεκαετία του 30 έως και τη δεκαετία του 80, ο φύσει χαρισματικός και θέσει ακραία εργατικός, γίνεται ακόμα γνωστότερός μας, ακόμα πιο αγαπημένος, μέσα από ένα πορτρέτο που εμπλουτίζει την εργογραφία γύρω από τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

©2010-2023 Gossip-tv.gr - All rights reserved