Πού ταξιδεύει ο Νίκος Μάνεσης;
Media

Πού ταξιδεύει ο Νίκος Μάνεσης;

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, η νέα εκπομπή του Alpha «60' Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης συνεχίζουν το οδοιπορικό τους, με τρίτο σταθμό το Καστελλόριζο.

Καστελλόριζο, Νησάκι της Ρω, Στρογγύλη, Τουρκία...

Πρώτο πλάνο η είσοδος στο λιμάνι του Καστελλόριζου. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
Η κάμερα καταγράφει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του ακριτικού νησιού και φιλοξενεί τις μικρές και μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της.

Η ιστορία του Αλέκου του ερημίτη: Η ασκητική μορφή ενός καλλιτέχνη, ο οποίος εδώ και 31 χρόνια ζει σε σκηνή, μέσα σε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι, στην είσοδο του λιμανιού του Καστελλόριζου. Μακριά από όλους, κοντά στη φύση, σμιλεύει τον βράχο του τοπίου και τον μετατρέπει σε έργο τέχνης.

Η ιστορία του Πανταζή: Άφησε την Αυστραλία και την πανεπιστημιακή έδρα προκειμένου να γυρίσει στον τόπο καταγωγής των γονιών και των παππούδων του. Με μόνιμη βάση το ακριτικό νησί, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά μέσω διαδικτύου στην Ασία. Η επιστήμη των μαθηματικών παραμένει η βασική του ασχολία σε διαφορετικό όμως επίπεδο καθώς πλέον ασχολείται με τον σχεδιασμό παζλ και παιχνιδιών μαθηματικής σκέψης. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή παζλ στην Ελλάδα.

Η ιστορία του Τζόναθαν από την Αθήνα: Βρέθηκε από τύχη στο ακριτικό νησί. Γοητεύτηκε από την ομορφιά του και προσπάθησε να «ριζώσει» στον τόπο. Σήμερα, είναι ο μοναδικός ραδιοφωνικός παραγωγός στον τοπικής εμβέλειας δημοτικό ραδιοσταθμό. Η φωνή των κατοίκων του Καστελλόριζου στα ερτζιανά μιλά στην κάμερα της εκπομπής για τους φανατικούς ακροατές από τα γειτονικά παράλια, τις αφιερώσεις μεταξύ των νέων που μένουν απέναντι στην Τουρκία, καθώς και για τον λιτό τρόπο ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στα σύνορα.

Η ιστορία ενός Έλληνα, μιας Τουρκάλας και ενός γάμου: Το οδοιπορικό της αγάπης τους μοιρασμένο ανάμεσα στο Κας της Τουρκίας και το Καστελλόριζο. Η γνωριμία, η σχέση, οι δυσκολίες και το μέλλον των νέων που έχουν γεφυρώσει, με την αγάπη τους, τα δύο παράλια.

Οι κάτοικοι του Καστελλόριζου στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του όμως, τα προβλήματα του ακριτικού νησιού ζητούν επιτακτικά μια λύση:

Το πολυδύναμο – αδύναμο Κέντρο Υγείας του νησιού: Γιατρός κάθε 15 ημέρες. Επί το έργο φαντάρος – οδοντίατρος. Φάρμακα και φαρμακείο... αγνοούνται. Χαρακτηριστική η ιστορία μιας πολύτεκνης μητέρας, η οποία παίρνει ιατρικές διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου.

Λαθρομετανάστες: Η «επιδρομή» των λαθρομεταναστών στο νησί έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων δεν έχουν μέχρι στιγμής εισακουστεί. Πολλές οι θεωρίες για «στοχευμένες κινήσεις» των τούρκων δουλεμπόρων με στόχο την πληθυσμιακή αλλοίωση του τόπου.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκπομπής η επίσκεψη στο νησάκι της Ρω. Το νησάκι γνωστό για την «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτου, τη μοναδική του κάτοικο, η οποία για δεκαετίες κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.

Αυτό το οδοιπορικό όμως εστιάζει και στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού: Το Παλαιόκαστρο, το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, η Γαλάζια Σπηλιά, ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού.

Τελευταίο πλάνο η εικόνα του λιμανιού του Καστελλόριζου και τα πρόσωπα των κατοίκων της.
Η ιστορία του χθες και του σήμερα...

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved