Η «Μηχανή του χρόνου» ταξιδεύει στην Δήλο
Media

Η «Μηχανή του χρόνου» ταξιδεύει στην Δήλο

Η εκπομπή ταξιδεύει στο ιερότερο νησί της αρχαιότητας, τη Δήλο και παρουσιάζει τους αμέτρητους θησαυρούς της

πολλοί απ' τους οποίους χάθηκαν ή ξεχάστηκαν μέσα στο χρόνο. Η εκπομπή "η Μηχανή του χρόνου" του Χρήστου Βασιλόπουλου θα προβληθεί σήμερα στις 19.15 από την ΝΕΡΙΤ.
Στην αρχαιότητα λεγόταν άδηλος νήσος και φανερώθηκε, δηλαδή έγινε Δήλος, όταν η Λητώ γέννησε εκεί τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η Δήλος, ως γενέτειρα του Θεού του Φωτός, θεωρούνταν ιερή και έγινε το μήλον της έριδος των μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων του Αιγαίου, οι οποίες ανταγωνίζονταν για το ποια θα χτίσει τα πιο λαμπρά αφιερώματα.
Η εκπομπή περιηγείται στο νησί και με τη βοήθεια αρχαιολόγων και ειδικών παρουσιάζει την ιστορία των μνημείων, όπως το Άνδηρο των Λεόντων, τον ναό του Απόλλωνα, το ναό της Ίσιδας, το θέατρο, τα σπίτια και τους εμπορικούς δρόμους του νησιού που κάποτε φιλοξενούσε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες.
Η Δήλος έγινε ο φορολογικός παράδεισος της αρχαιότητας, καθώς απαλλάχθηκε από φόρους και δασμούς. Εκεί συγκεντρώθηκε όλος ο πλούτος της εποχής, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και έμποροι από κάθε γωνιά της Μεσογείου.
Η εκπομπή παρουσιάζει τις περιπέτειες των κατοίκων, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αθηναίων, που απαγόρευσαν να γεννιούνται και να πεθαίνουν στο νησί οι ντόπιοι. Στη συνέχεια, μετέφεραν από τη Δήλο στην Αθήνα το ιερό ταμείο της περίφημης Δηλιακής Συμμαχίας. Με τα χρήματα του ταμείου χρηματοδοτήθηκαν τα έργα στην Ακρόπολη.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved